Het is weer bijna Valentijnsdag, dus een recept voor een Valentijntaart is nu heel toepasselijk! Het is een hartentaart geworden, nu eens niet met aardbeien, maar met mangostukjes.
We zitten nog steeds in een periode waarin we weinig op bezoek mogen en veel thuis zitten. We moeten onszelf vermaken, en gelukkig is Hel Holland Bakt op de TV. Daardoor wordt er altijd meer gebakken dan normaal. Ik snap dat wel. Als je naar het programma kijkt, krijg je meteen zin om het zelf ook te proberen. Ik krijg ook altijd meteen zin om te bakken. Dit keer heb ik gekozen voor een hartentaart. Met twee koeklagen. Op die manier worden ook vaak de cijfertaarten gemaakt. Die had ik al een tijd op mijn bucketlist staan, maar nu bedacht ik dat dat natuurlijk ook prima kan met een hartvorm. Ik heb geen bakring in hartvorm helaas, misschien toch maar eens aanschaffen. Ik heb wel harten bakvormen, dus ik heb de bakvorm met doorsnee van 20 cm gebruikt. Eerst moet het koude deeg uitgerold worden, met een dikte van ongeveer 3 mm. Dan zet je de bakvorm voorzichtig op zijn kop op het deeg. Snijd er dan met een klein scherp mesje omheen. Haal het overtollige deeg weg en til de bakvorm voorzichtig op. Het is handig om de randen van de vorm even met bloem te bestrijken zodat het niet teveel aan het deeg blijft plakken. Til het deeghart voorzichtig op en leg het op het bakpapier op de bakplaat. Dan bakken maar. Bij de decoratie is het handig als je een ronde spuitmond hebt met een doorsnee van ongeveer 12 mm. Dan kun je mooie toefjes spuiten. Ik heb gekozen voor mango, weer eens wat anders dan aardbeien, maar als je zelf liever kiest voor een ander fruit, dan kan dat natuurlijk ook. Ook de verder decoratie kun je ook variëren naar eigen wens. Veel plezier met het maken van dit taartje! En laat ons weten wat je van dit recept vindt.
Ingrediënten
- taartring of bakvorm in de vorm van een hart. Als je die niet hebt, kun je ook zelf een mal maken in de vorm van een hart.
- Bakpapier
- Spuitzak met rond spuitmondje
Voor de koeklagen:
- 300 gram bloem
- 200 gram koude boter of margarine
- 100 gram poedersuiker
- 30 gram amandelmeel
- Snufje zout
- 1 klein ei
Voor de decoratie:
- 300 gram mascarpone
- 3 eetlepels witte basterdsuiker
- 300 gram verse slagroom, minstens 30 % vet
- 1 zakje slagroomversteviger
- beetje poedersuiker
- 1 verse mango
- een paar reepjes ‘Kinder’ chocolade
- wat crispy chocolade pearls
- lichtroze hartjes of andere kleine suikerhartjes
Instructies
- Begin met het klaarzetten van je bakplaat. Leg er een vel bakpapier in.
- Dan ga je het deeg voor de harten koeken maken: doe hiervoor de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom. Roer dit door elkaar met een spatel.
- Voeg dan de koude boter of margarine toe. Meng dit door het deeg, wrijf de boter fijn met je vingers.
- Voeg ook het ei toe en meng alles goed door elkaar. Kneed hier een soepel deeg van.
- Verpak dit in plastic folie en laat het een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Rol het deeg dan uit tussen twee lagen plastic folie of bakpapier. Steek er twee harten uit met een doorsnee van ongeveer 20 cm. Ik heb er een hartenbakvorm voor gebruikt, deze op zijn kop op het deeg gezet en het deeg er omheen uitgesneden met een mesje.
- Leg het uitgesneden hart op de bakplaat en bak de hartenkoek gaar in ongeveer 20 minuten. Let er op dat de koek niet te donker wordt.
- Haal de koek er uit en bak ook het tweede hart op dezelfde manier.
- Laat de beide harten goed afkoelen.
- Maak ondertussen de mascarponecrème. Zet de slagroom even, ongeveer 10 minuten in de vriezer, dan wordt deze goed koud.
- Doe de koude mascarpone in een kom met de basterdsuiker, klop dit even goed door elkaar.
- Haal de koude slagroom uit de vriezer en voeg deze toe aan de mascarpone. Klop dit tot het bijna stijf is. Voeg dan de slagroomversteviger en eventueel naar smaak nog wat poedersuiker toe. Klop nog even kort tot de slagroom mooi stevig is. Let op: klop niet te lang, dan wordt de slagroom zuur.
- Doe de mascarponecrème in de spuitzak met de ronde spuitmond.
- Leg de eerste koek op een bord of serveerplank. Spuit deze vol met ronde toefjes.
- Schil de mango en snijd deze in kleine blokjes. Voeg een paar druppels citroensap toe en schep even door.
- Verdeel een deel van de mangostukjes over de toefjes. Strooi er dan nog wat crispy pearls over.
- Leg er het tweede hart op, druk dit een klein beetje aan.
- Spuit ook deze laag vol met toefjes mascarponecrème. Verdeel hier de rest van de mangostukjes over.
- Strooi ook hier wat crispy pearls over en wat stukjes van de ‘Kinder’ chocolade.
- Als je nog wat hartjes in rood of roze hebt, kun je die er ook nog op strooien. Ik had nog een zakje kleine roze metallic hartjes. Die heb ik gebruikt. Maar hier is alles mogelijk. Kies wat je zelf leuk vindt!
Bedenk voor wie je dit hart wilt maken, dat kan iemand zijn waar je veel van houdt, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon voor jezelf maken
Happy Valentine!
Liefs, Ria en Laura