Abrikozen liggen nu volop in de winkels. Ze zijn erg lekker om zo op te eten, maar natuurlijk ook heel geschikt voor een lekker taartje. Lekker zomers! Dus gingen wij aan de slag met een abrikozen kwarktaartje!
We hebben voor deze taart gekozen voor een zandtaartbodem, met daarop een laag verse abrikozen. Heb je die niet, of wil je deze taart in een ander seizoen maken, dan kun je natuurlijk ook abrikozen uit een potje nemen. Laat ze dan wel goed uitlekken. Op de abrikozen komt een laagje gelatine om de abrikozen mooi mee af te dekken. Daarop een laag kwark met slagrrom en wat abrikozenmoes. Al met al weer voldoende ingrediënten voor een lekkere taart.
Ingrediënten
- een springvorm van 24 cm
- een vel bakpapier
- beetje boter en bloem om de bakvorm in te vetten
- 200 gram bloem
- 85 gram poedersuiker
- 20 gram gemalen amandelen
- 1 ei
- 125 gram zachte boter of margarine
- snufje zout
- 1 theelepel citroensmaakstof
Voor de abrikozenlaag:
- paar eetlepels abrikozenjam
- 1 à 2 bakjes verse abrikozen,
- 1/2 pakje vanillekookpudding
- 250 ml sinaasappelsap
Voor de kwarklaag:
- 450 gram kwark
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- 250 ml verse slagroom
- 50 ml abrikozenmoes, gemaakt van 2 à 3 abrikozen
- 70 ml sinaasappelsap
- 8 blaadjes gelatine
Ter decoratie:
- 50 gram gemalen amandelen
Instructies
- Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden.
- Doe hier in de boter, de poedersuiker, de amandelmeel, het ei, het zout en de citroensmaakstof.
- Kneed hiervan een soepel en samenhangend deeg.
- Let dit in plastic huishoudfolie in de koelkast voor minimaal een uur.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Klem een vel bakpapier over de bodem van de springvorm. Vet in met wat boter en bestuif met een beetje bloem.
- Rol het deeg uit tot een lap die wat groter is dan de bodem van de vorm. Til de lap op met behulp van het folie. Leg in de bakvorm en druk licht aan. Maak ook opstaand randje van circa 3 cm.
- Leg hier een vel bakpapier op en vul met bakbonen. Zet de taart in de oven en bak de bodem 15 minuten.
- Haal de vorm uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier. Zet de vorm weer terug in de oven. Eventueel prik je nog wat gaatjes in de bodem als deze nog erg zacht is. Bak de taart nog ongeveer 12 – 15 minuten. Let op dat ie niet te donker wordt, maar de bodem moet ook gaar zijn.
- Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Smeer de abrikozenjam uit over de bodem.
- Snijd de abrikozen doormidden, haal de pitten er uit en schil ze. Snijd ze eventueel nog een keer doormidden. Bedek de bodem ermee, met de snijvlakken naar onderen.
- Doe voor de sinaasappellaag een klein beetje van het sap in een kommetje.
- Los het vanillepuddingpoeder op in het kleine beetje sap. Roer dit goed door met een garde.
- Giet de rest van het sap in een steelpannetje en breng het aan de kook. Als het sap kookt, neem je het van het vuur, giet een klein beetje bij het puddingpoederpapje, roer dit goed door met een garde. Giet daarna het hele papje bij de rest van het hete sap.
- Laat dit een aantal maal ‘blub’ seggen en neem dan van het vuur.
- Giet dit uit op een groot bord. Bedek met plastic huishoudfolie en laat zo afkoelen.
- Schenk het dan over de abrikozen.
- Zet in de koelkast om op te stijven.
- Week de gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
- Doe de kwark in een kom. Meng er 2 eetlepels witte basterdsuiker door.
- Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker. Voeg toe aan de kwark en meng door elkaar.
- Ontvel nog 2 of 3 abrikozen. Maak er met de blender of staafmixer een moes van.
- Week de gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
- Verwarm 70 ml sinaasappelsap tot aan de kook. Zet het vuur uit en laat het weer heel even staan.
- Los dan de uitgeknepen blaadjes gelatine er één voor één in op. Roer goed door, zorg dat alles goed is opgelost.
- Laat dit mengsel zeker 5 minuten afkoelen en voeg dan beetje bij beetje toe aan het kwarkmengsel.
- Klop dit voorzichtig door, klop niet langer dan nodig is.
- Schenk dit kwarkmengsel over de abrikozen zodat je een mooie laag krijgt en alle abrikozen helemaal zijn ondergedompeld en dus niet meer zichtbaar zijn.
- Schep dan wat lepels abrikozenmoes op het kwarkmengsel en roer deze met een vork een klein beetje erdoorheen, zodat je een mooi effect krijgt. Roer niet teveel, want dan mengt het er helemaal doorheen.
- Zet een paar uur in de koelkast om op te stijven.
- Haal de taart voorzichtig uit de bakvorm.
- Hak de amandelen grof. Laat ze een beetje kleuren in een droge koekenpan. Let wel op dat ze niet te bruin worden.
- Strooi een beetje over de taart.
Ga jij dit taartje ook maken? Laat ons dan weten of het gelukt is! We vinden het altijd leuk om reacties en foto’s te krijgen van onze bezoekers!
Liefs Ria & Laura
2 comments
Super lekker taartje met dit weer! Ik had de pudding/sinaasappellaag weg gelaten en gemaakt met nectarines ipv abrikozen omdat ik die nog zoveel had. Lekker recept met die bodem! Dankje voor het delen.
Groetjes Laura
Dat is inderdaad ook een goed idee! Fijn dat het goed gelukt is :)