Deze Charlotte bakvorm heb ik al een tijdje in mijn kast staan, maar nog steeds niks mee gedaan. Nu vind ik een Charlotte taart echt een beetje bij de kerst horen, dus dit is het juiste moment om te gaan experimenteren met deze vorm.
Uiteraard komen er lange vingers langs de zijkanten van de vorm. Ik heb ze gekocht, maar je kunt de lange vingers natuurlijk ook gewoon zelf maken. Ga ik binnenkort ook een keer doen! Maar voor nu ga ik het eerst eens met gekochte lange vingers doen. Ook een beetje uit tijdgebrek, want het is een drukken tijd! Cadeautjes kopen, gerechten voor kerst bedenken, nog wat kleding kopen, noem maar op! De taart bestaat verder uit een laag frambozen, een laag kwark met frambozen erdoor en een laag kwark met kokos. Dan nog een bodem met lange vingers. Lekker dus.
Ingrediënten
- 2 pakken lange vingers
Voor de eerste laag:
- 1 doosje diepvriesframbozen van 250 gram
- 2,5 blaadjes gelatine
- een handje vol crispy chocoladebolletjes
Voor de tweede laag:
- 250 gram magere kwark
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- 125 ml verse slagroom (min 35% vet)
- poedersuiker om de slagroom te zoeten
- ongeveer 60 gram verse frambozen
- 5 blaadjes gelatine
Voor de derde laag:
- 225 gram magere kwark
- twee eetlepels witte basterdsuiker
- 125 ml verse slagroom
- 25 gram gemalen kokos
- 4 blaadjes gelatine
- 50 ml water
Voor de vierde laag:
- 150 gram lange vingers
- 90 gram boter of margarine
- 20 gram fijngemalen kokos
Voor de decoratie:
- ongeveer 125 ml verse slagroom
- beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten
- eventueel een beetje slagroom versteviger
- een aantal verse frambozen die je opzij gelegd had
Extra:
- een charlotte bakvorm
- huishoudfolie om in de vorm te leggen
Instructies
- Smeer een klein beetje margarine aan de binnenkant van de bakvorm. Bekleed de binnenkant dan met een stukje plastic huishoudfolie, zorg dat het zo glad mogelijk blijft zitten.
- Bekleed dan de binnenkant van de vorm met lange vingers. Zet ze rechtop tegen de kant. Waarbij je de gesuikerde kant tegen de bakvorm legt.
- Voor de eerste laag week de 2,5 blaadjes gelatine 10 minuten in koud water.
- Doe de diepvries frambozen in een pannetje en verwarm dit geleidelijk zodat het ontdooit. Zet dan de staafmixer er in en maal het tot een puree. Breng dit heel even aan de kook, zet het vuur uit en laat het 1 minuutje staan.
- Los dan de uitgeknepen blaadjes gelatine er in op. Laat dit mengsel circa 5 minuutjes afkoelen. Schenk het frambozenmengsel in de bakvorm. Zet het minimaal een uur (misschien nog iets langer) in de koelkast om op te stijven.
- Strooi de crispy chocoladebolletjes over deze laag. Zet weer in de koelkast om verder op te stijven.
- Voor de tweede laag week 5 blaadjes gelatine circa 10 minuten in koud water.
- Doe 250 gram kwark in een kom met de basterdsuiker en roer dit los. Klop de 125 ml slagroom stijf met een beetje poedersuiker. Voeg dit beetje bij beetje toe aan de kwark en klop door op de laagste stand.
- Neem de frambozen, maar houd een aantal frambozen apart voor de decoratie. Pureer de rest fijn met de staafmixer tot een puree. Vul dit aan met een beetje water, totdat het totaal 100 ml is.
- Verwarm de frambozenpuree op het vuur, breng het heel even aan de kook, zet het vuur uit en laat dit circa 1 minuutje staan.
- Los dan de uitgeknepen blaadjes gelatine één voor één op in het sap. Roer goed, zorg dat alle gelatine goed kis opgelost. Laat dit een paar minuten afkoelen.
- Schenk het gelatinemengsel dan beetje bij beetje bij het kwarkmengsel. Klop het telkens even kort door met de mixer op de laagste stand. Ga door tot alles is toegevoegd.
- Schenk dit mengsel in de bakvorm, op de frambozenlaag. Zet de vorm weer een paar uur in de koelkast op op te stijven.
- De derde laag: week 4 blaadjes gelatine circa 10 minuten in koud water.
- Doe 125 gram kwark in een kom met de basterdsuiker. Roer dit los.
- Klop de 125 gram slagroom stijf. Voeg, als de slagroom bijna stijf is, een beetje poedersuiker toe.
- Voeg de slagroom beetje bij beetje toe aan de kwark, klop dit door op de laagste stand.
- Voeg de gemalen kokos toe aan het kwarkmengsel. Roer erdoor.
- Breng de 50 ml water aan de kook in een steelpan. Zet het vuur uit een laat het heel even staan, ongeveer 30 seconden.
- Los dan de blaadjes gelatine er één voor één in op. Roer het goed door, zorg dat alle gelatine goed is opgelost. Mocht het water iets teveel zijn afgekoeld, dan kun je het pannetje nog even terug op het vuur zetten, maar let op: het mag absoluut niet aan de kook komen, anders lost de gelatine niet goed op en krijg je stukjes gelatine in je taart.
- Schenk het gelatine mengsel bij de kwark, klop dit voorzichtig door op de laagste stand van de mixer.
- Schenk dit over de tweede laag in de bakvorm. Strijk dit mooi glad. Zet dit weer in de koelkast om op te stijven.
- De vierde laag; maal de lange vingers fijn in een keukenmachine of met de staafmixer. Smelt de margarine in een pannetje en giet dit bij de fijngemalen lange vingers. Schep dit goed door.
- Neem de bakvorm weer uit de koelkast. Schep het lange vingermengsel er op. Druk dit voorzichtig en gelijkmatig over de derde laag.
- Laat dit weer stevig worden in de koelkast.
- De decoratie: klop de slagroom stijf, voeg, als de slagroom bijna stijf is, de poedersuiker toe en eventueel ook een half zakje slagroomversteviger.
- Doe dit in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
- Haal de taart uit de koelkast. Leg er een taartbord onderste boven op en draai dan de taart met bord en al om.
- Til voorzichtig de bakvorm omhoog. Haal het plastic er af.
- Spuit rondom toefjes op de taart. Drapeer de frambozen in het midden.
Tip: Als je geen chocoladebolletjes hebt, dan kun je ook andere suikerpareltjes gebruiken.
Dit was ons laatste kerstrecept voor dit jaar! Hopelijk zit er voor jullie iets bij en gaan jullie dat dan maken voor de kerst. Laat het ons weten, wij vinden het natuurlijk altijd erg leuk om te horen of het bij jullie gasten in de smaak viel!
We wensen jullie hele fijne kerstdagen!! Geniet ervan! Denk er aan: het hoeft niet allemaal perfect te zijn als je het zelf maakt! Het belangrijkste is, dat je er plezier aan beleeft om het te maken!
Liefs, Ria en Laura
2 comments
Hoi,
De taart ziet er supermooi uit! Welke camera gebruiken jullie voor de foto’s?
Hey! Dankjewel! Voor deze foto’s hebben wij een spiegelreflex van Nikon gebruikt. Maar wij gebruiken meerdere soorten camera’s voor verschillende situaties!
Liefs Ria & Laura