Wij zijn afgelopen 10 december naar het Allerhande kerstfestival geweest. Was erg leuk, evenals vorig jaar. Lekker veel proeven, ideeën opdoen, en recepten meenemen. Op dit festival was ook een stand van de Lotus speculoos koekjes en speculoospasta. Ook hebben we daar een lekker koffielikeurtje geproefd. Die heb ik (Ria) inmiddels voor mijn verjaardag gekregen. Dus geïnspireerd door de speculoos recepten en de koffielikeur hebben we zelf een lekker recept in elkaar geflanst.
Het is een nobake cheesecake geworden! Lekker fris en vooral niet te zwaar. Een prima taart voor oudjaarsavond dus. Want dan houd je nog wat ruimte over voor de oliebollen! Ook lekker!
Dat Allerhande Kerstfestival is trouwens echt een aanrader. Je hebt dan een afdeling voor ontbijt, een afdeling met voorgerechten, een plein vol met hoofdgerechten en een nagerechtenhoek. Buiten is het “borrelplein”. En alles kan je proeven! Het was wel erg druk, dus als er volgend jaar nog meer mensen naartoe gaan, dan is het nog drukker, haha. Maar wij gaan in ieder geval volgend jaar weer! Als wij daar zo rondlopen, dan krijgen we meteen superveel nieuwe ideeën! En de ’toetjeshoek’ is onze favoriet!
Benodigdheden:
- Een springvorm van 24 cm, bekleed met bakpapier
- 1 pakje Lotus speculooskoekjes
- 110 gram margarine
- 250 gram mascarpone
- 200 gram roomkaas (wij nemen altijd de goedkope van Albert Heijn, zuivelspread)
- 250 ml verse slagroom, minimaal 35% vet.
- 50 gram witte basterdsuiker
- 3 eetlepels koffielikeur (wij hebben de Warninks Almond Dream gebruikt)
- 2 eetlepels Lotus speculoospasta
- 5 blaadjes gelatine
Voor de decoratie:
- 3 eetlepels speculoospasta
- Een aantal speculooskoekjes om in de taart te steken.
- Spuitzak met een klein rond spuitmondje (bijvoorbeeld no. 4 van Wilton)
- klein stukje witte fondant
- uitsteker sterretje
- goudpoeder
Aan de slag:
1. Bekleed de bakvorm met bakpapier en zet deze opzij. Maal de koekjes fijn met een staafmixer. Als je die niet hebt, kun je de koekjes ook in een plastic zakje doen en dan met een deegroller fijnmaken door er stevig overheen te rollen.
Smelt de boter in een pannetje. Doe de koekjeskruim in een kom en giet de gesmolten boter er overheen. Roer dit goed door en schep dit dan in de bakvorm. Spreid het goed uit en druk het glad met de achterkant van een lepel. Zet het een poosje in de koelkast om mooi stevig te worden.
2. Week voor de vulling de gelatine 10 minuten in koud water. Zorg dat de mascarpone en de roomkaas op kamertemperatuur zijn (Anders kan het gaan schiften als je de slagroom toevoegt). Klop de mascarpone los met een mixer, voeg de roomkaas toe en klop dit samen tot een smeuïg mengsel. Voeg de basterdsuiker toe en klop nog even door.
Klop de slagroom bijna stijf. Zorg dat de kom en de gardes goed koud zijn voor je gaat kloppen. Voeg dan beetje bij beetje de slagroom toe aan het roomkaasmengsel. Telkens een schepje slagroom toevoegen en er voorzichtig door kloppen. Maak twee eetlepels speculoospasta een klein beetje zacht in de magnetron en voeg toe aan het mengsel. Klop erdoor. Voeg dan nog de koffielikeur toe, meng die er ook door.
Knijp de gelatineblaadjes uit. Verwarm 50 ml water in een pannetje. Breng het aan de kook en zet het vuur uit. Laat dit een paar seconden staan zodat het zeker niet meer kookt. Los dan de blaadjes gelatine er één voor één in op. Roer telkens goed door. Zorg dat alle blaadjed goed opgelost zijn! Laat dit circa 5 minuutjes afkoelen en schenk het dan voorzichtig, beetje bij beetje, bij het roomkaasmengsel. Klop het er voorzichtig door.
Dan schenk je deze vulling over de koekjesbodem. Schud een beetje met de vorm zodat de bovenkant een beetje glad wordt. Laat dit een uurtje of 2 opstijven in de koelkast.
3. Dan de decoratie. Breek een aantal speculooskoekjes doormidden en steek ze in groepjes van twee in de taart. Doe wat speculoospasta in een schaaltje en verwarm het in de magnetron. Doe het in de spuitzak en schrijf hiermee “Happy New Year” op de taart. Of iets aders kan natuurlijk ook!!
Dan heb ik nog een paar sterretjes uitgestoken met witte fondant, deze heb ik met goudpoeder een beetje goud gekleurd en op de taart gelegd. Dan heb je iets meer een feestelijk effect!
De taart is superlekker! Dus een aanrader!
Wij wensen iedereen een hele fijne jaarwisseling, kijk goed uit met vuurwerk en geniet van elkaar!!!
Liefs Ria & Laura
6 comments
Ziet er superleuk en gezellig uit! Echt een vrolijk Oudejaarsavond-taartje.
Hoi! Ik ben Belg, wonende in Frankrijk, en ik begrijp niet altijd wat de ingrediënten zijn… Nederlanders hebben soms andere benamingen dan ons. Wat is voor jullie bvb. roomkaas? En witte basterdsuiker? En witte fondant? Als iemand me hiermee kan helpen, zou ik héél dankbaar zijn, want deze taart ziet er zó lekker uit!!! Bedankt voor het recept! Ik wil het echt graag uitproberen! Groetjes!
Hoi Kris, dat kan idd lastig zijn. Roomkaas is witte, smeerbare kaas. Bijvoorbeeld Philadephia, maar zonder kruiden. Ik weet niet of je in Frankrijk witte basterdsuiker kunt kopen. Maar je kunt dit ook vervangen door bijvoorbeeld poedersuiker. Fondant wordt soms ook icing genoemd. Maar deze moet dan wel kneedbaar zijn. Hopelijk heb je hier iets aan. Misschien kunnen anderen hier nog een aanvulling op geven? Groetjes Ria
Hebben jullie het originele recept nog, ik bent het kwijt, want er zat na mijn idee ook nog biologische jam tussen twee lagen, heerlijk was dat, zou ik die dan kunnen krijgen
Hoi Carla. Bedoel je de recepten die op het Allerhande Kerstfestival uitgedeeld werden? Nee, die heb ik niet helaas. Ik weet ook echt niet meer welke recepten dat waren. Misschien kun je dat vinden op hun website?
Ja die bedoelde ik, jammer!, ga ff op internet proberen! Wie weet, geef de moet nog niet op?