Brownies zijn lekker en dus ook ideaal om iets mee te maken voor de kerst. Dus heb ik er dit keer kerstboompjes van gemaakt. Erg leuk om samen met de kids te doen. Zal zeker in de smaak vallen!
Als jullie lekker aan de pepernoten zijn, zijn wij alweer bezig om recepten te bedenken en te maken voor de kerst. Dat is soms een beetje gek, maar wel nodig om alles weer op tijd online te krijgen. Het is best een heel traject: eerst recepten bedenken, dan uitwerken, wat gebruiken we en hoe maken we het? Dan nog het bakken, dat is het leukste deel. Soms is het niet helemaal naar onze zin en bakken we het nog een keer. Dan foto’s maken, en dan nog het hele recept uitschrijven. Dan de foto’s bewerken en alles online zetten. Ook nog even op alle social media en dan is de klus geklaard. Je begrijpt dat dat wel wat tijd en organisatie vereist. Maar nog steeds leuk om te doen en het geeft afleiding. Dus dit is het eerste kerstrecept, kerstboom brownies. Leuk om samen met de kids te maken. Vinden ze vast leuk om te doen en vooral lekker! Eerst maak je de brownielaag. Deze snijd je in hoge driehoeken. Dan komt er wat groene versiering op, daarvoor hebben we witte decomelts (chocolademelts) gebruikt, maar dat kan ook met gewone witte chocolade. Deze witte decomelts zijn gekleurd met groene kleurstof voor chocolade. Dan nog wat zilverpareltjes er op en klaar. Je kunt natuurlijk ook andere gekleurde sprinkels gebruiken. Net wat je leuk vindt.
Ingrediënten
- Een lage bakvorm met een doorsnee van ongeveer 38 x 25 cm.
- Een vel bakpapier om op de bodem te leggen.
- Wegwerpspuitzak
- Rood-wit gekleurde rietjes om in de kerstboompjes te steken. Of andere stokjes.
Voor het browniedeeg:
- 100 gram pure chocolade
- 100gram melkchocolade
- 200 gram boter of margarine
- 240 gram lichtbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 170 gram zelfrijzend bakmeel
- Snufje zout
- 20 gram cacaopoeder
- 2 eetlepels Nutella
Voor de decoratie:
- Ongeveer 80 gram witte decomelts of witte chocolade
- Eventueel cacaoboterdrops om de chocolade vloeibaarder te maken.
- Groene kleurstof, speciaal om chocolade te kleuren
- Zilverpareltjes of andere leuke kerstsprinkels
Instructies
- Smeer een beetje boter op de bodem van het bakblik en leg een vel bakpapier op de bodem. Vouw het zo, dat de zijkanten een beetje uitsteken aan de lange kanten.
- Smeer een beetje boter op het bakpapier en strooi er een heel klein beetje bloem over.
- Smelt de boter en de chocolade “au bain marie” (dus met een kom op een pannetje kokend water) of. Belangrijk is dat de chocolade en de boter volledig met elkaar vermengd zijn tot één substantie.
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Meng in een andere kom de droge producten met een lepel: dus de cacao, het zelfrijzend bakmeel en de zout.
- Mix weer in een andere kom de eieren, de suiker en de vanille. Klop dit ongeveer 2 à 3 minuten tot het een schuimige massa is.
- Voeg hier beetje bij beetje de droge bestanddelen aan toe. Roer dit telkens goed door met een spatel. Doe dit tot alles is opgenomen.
- Als je chocolademengsel een beetje is afgekoeld, dan kun je dit beetje bij beetje toevoegen aan het deeg. Roer tot alles goed is opgenomen.
- Voeg dan twee à drie eetlepels Nutella toe en roer deze goed door het deeg.
- Schep het deeg in het bakblik en strijk het gelijkmatig uit met een paletmes.
- Zet het in de oven en bak dit ongeveer 30 minuten. Let op, de brownie mag best nog een beetje zacht zijn, want als het afkoelt, dan wordt deze toch nog wat steviger.
- Haal het blik dan uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.
- Til de brownie dan uit het blik. Dit kan ook door er een plank op te leggen. Dan het geheel om te draaien. Je tilt nu voorzichtig het blik er af. Dan haal je het bakpapier er af. Leg er dan weer een plank op en draai weer om. Nu verder laten afkoelen.
- Snijd dan een boompje uit (een hoge driehoek eigenlijk). Wij hebben gekozen voor boompjes met een hoogte van 8 cm. Maar je kunt ze natuurlijk ook groter of kleiner maken. Als je eerst een boompje uitsnijdt zoals je het hebben wilt, dan kun je dit boompje telkens op de brownie leggen en zo overtrekken. Dan krijg je allemaal boompjes van dezelfde maat.
- Knip de rietjes in drie delen. Steek in elk boompje, onderin een rietje.
- Maak de groene chocolade: smelt hiervoor de decomelts of de witte chocolade “au bain marie”. Zorg dat de chocolade mooi vloeibaar wordt.
- Als de chocolade wat dik blijft, dan kun je er wat cacaoboterdrops aan toe voegen als je die hebt. Hierdoor wordt de chocolade beter vloeibaar.
- Voeg dan telkens een paar druppels van de groene kleurstof toe, roer erdoor en kijk of je de gewenste groene kleur krijgt.
- Doe de vloeibare chocolade dan in een spuitzak. Knip een klein puntje af aan de onderkant en spuit met een zigzagbeweging mooie slierten op de boompjes.
- Versier de boompjes dan met de zilverpareltjes of andere sprinkels.
Liefs Ria & Laura