De kerst is alweer voorbij. Het klinkt een beetje afgezaagd, maar het is echt zo! Je bent altijd lang bezig met de voorbereidingen, wat ook heel erg leuk is. Maar als het dan eenmaal kerst is, dan zijn die twee dagen snel voorbij. Maar dat betekent wel: tijd voor oud & nieuw! Dus tijd voor een lekker snackje om het jaar mee af te sluiten!
Wij hebben het erg gezellig gehad. Eerste kerst dag bij onze vader (opa) van bijna 95 jaar. Met de hele familie zijn we dan bij elkaar. Dat is altijd gezellig. We maken allemaal gerechtjes zodat (o)pa eigenlijk niks hoeft te doen. Toch kan hij het niet laten om een cake, een tulband en een krentenbrood te bakken! Zo zie je maar weer waar onze bakhobby vandaan komt! ’s Avonds gaan de mannen dan klaverjassen en een aantal anderen gaan dan andere spelletjes doen. Dit keer was dat Ligretto en Valse Motten. Tweede kerstdag gingen we eten bij onze zoon (broer). Dat was ook heel leuk! Gezellig aan een lange tafel. Met cadeautjes onder de boom. Rowena, kleindochter, mocht ze pakken en uitdelen. Daarna ook nog wat spelletjes gedaan. Inmiddels zijn we weer bijgekomen van de gezellige, maar drukke dagen en we gaan weer richting Oudejaarsavond. Hiervoor hebben we een lekker recept van Churros met chocoladesaus. Oliebollen mogen uiteraard niet ontbreken, maar deze churros zijn ook lekker om erbij te maken. Het recept is heel gemakkelijk en je hebt er niet heel veel ingrediënten voor nodig.

Ingrediënten
Voor de churros:
- 70 gram suiker
- 70 gram boter of margarine
- 310 ml water
- een theelepel vanillesmaakstof
- 200 gram bloem
- theelepel zout
- 2 eieren
Voor de chocoladesaus:
- 100 ml slagroom
- 50 ml halfvolle melk
- 100 gram pure chocolade
- 1 theelepel honing
- 15 gram boter of margarine
Verder:
- wegwerp spuitzak en een kartelspuitmondje, zoals bijvoorbeeld de Wilton 1M
Instructies
- Vul een pan met zonnebloemolie.
- Doe het water, de suiker, het zout en de boter in een steelpan. Verwarm dit en breng dit aan de kook.
- Zet het vuur laag. Voeg dan in één keer de bloem toe en roer dit stevig door, tot het deeg een bal vormt en van de pan loslaat. Roer dit nog circa 2 minuten door. Zet dan het vuur uit. Laat dit circa 10 minuten afkoelen.
- Voeg dan een ei toe en roet dit stevig door het deeg tot dit het helemaal goed is opgenomen. Voeg dan het tweede ei toe en roer dit ook door het deeg totdat het helemaal is opgenomen.
- Zet de pan aan en verhit de olie tot 180 graden. Gebruik daar liefst een digitale thermometer voor, dan kun je de temperatuur goed bepalen.
- Vul de spuitzak met het deeg. Houd de spuitzak boeven de pan olie. Spuit dan een sliert deeg in de olie. Knip de sliert door als deze de juiste lengte heeft. Ongeveer 10 – 12 cm. Spuit er 3 of 4 tegelijk in de pan. Bak deze dan ongeveer 4 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Als ze niet vanzelf omdraaien tijdens het bakken, tik ze dan met een vork om, zodat beide kanten mooi goudbruin worden.
- Haal ze uit de olie met een schuimspaan. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Doe een beetje suiker en kaneel in een schaal en rol de afgekoelde Churros door het suikermengsel.
- Bak door tot al het beslag op is.
- De chocoladesaus: doe de slagroom en melk in een steelpan, breng even aan de kook.
- Doe de chocolade in stukjes in een kom.
- Giet hier het hete slagroommengsel overheen, laat even staan en roer dan goed door, met een garde. Zorg dat alle chocolade goed is opgelost.
- Roer hier een theelepel honig door.
- Voeg dan nog het stukje boter toe en roer goed door met de garde.
- Je hebt nu een mooie gladde, vloeibare saus.
- Als je het lekker vindt, en er eten geen kinderen van, kun je ook nog een klein scheutje chocoladelikeur toevoegen.
Deze Churros met chocoladesaus zijn echt heel lekker! Vaak lees je dat je er een speciale spuit voor moet kopen, maar dat is dus echt niet nodig. Met het kartelspuitmondje gaat het ook prima!
Succes met bakken!
Liefs, Ria en Laura.
1 comment
Ze zijn goed gelukt, hebben echt lekker zitten smullen vandaag.
Bedankt!
Groetjes Laura