Dit keer hebben we weer eens lekkere kleine taartjes gemaakt, van Bretons zanddeeg. Dat wordt ook wel vaak sloffendeeg genoemd. Deze kleine gebakjes hebben een vulling van chocoladeganache met daarop een laagje perzik en slagroom. Moet wel lekker zijn toch?
We blijven nog een beetje in de Paas / lente stemming met deze gebakjes met advocaat. Ik associeer advocaat altijd een beetje met Pasen, maar zou je natuurlijk prima het hele jaar kunnen gebruiken. Ik ben gek op advocaat en daarom heb ik nog een recept bedacht waar advocaat in wordt verwerkt. Dit keer weer eens met Bretons zanddeeg, altijd lekker! Let er wel op dat je het deeg niet te lang in de oven laat staan, want dan wordt het iets te taai. De advocaat ganache is gemaakt van chocolade, slagroom en advocaat. Hierover komt dan een laagje van slagroom en stukjes perzik. Als decoratie nog een paar hele kleine stukjes perzik en sliertjes advocaat. Yummie!
Ingrediënten
- 6 tot 10 ronde bakringen met een doorsnee van 7 à 8 cm (als je er minder hebt, kun je ze tussendoor laten afkoelen en nog een keer gebruiken)
- spuitzak en kartelmondje (bijvoorbeeld 1M van Wilton)
- spuitflesje of wegwerp spuitzakje
Voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- 180 gram zachte boter of margarine
- 90 gram fijne suiker
- 90 gram witte of bruine basterd suiker
- snufje zout
- 1 eidooier
- 1 theelepel citroensap of citroenaroma
Voor de ganache:
- 160 gram pure chocolade
- 140 gram verse slagroom
- 2 eetlepels advocaat
Voor de rest van de vulling en decoratie:
- een half blikje perzik
- 250 ml verse slagroom
- beetje poedersuiker
- 1 zakje slagroom versteviger
- beetje advocaat
Instructies
- Voor de bodempjes gebruiken we het basisrecept voor Bretons zanddeeg. Dat vind je hier.Dat vind je hier.
- Laat de taartjes een beetje afkoelen op een taartrooster en maak ze dan voorzichtig los. Maak ondertussen de bakringen schoon, vet ze weer even in en maak nog een tweede ronde met taartbodems.
- Laat de perziken uitlekken in een zeef.
- Voor de ganache doe je de chocolade en de slagroom in een vuurvaste kom. Verwarm dit ‘au bain marie’, dus boven een pan met zacht kokend water. Als dit volledig vloeibaar is, voeg je hier de advocaat aan toe en roer erdoor.
- Schenk de ganache in elke taartbodem. Zorg dat je dit mooi en gelijkmatig verdeelt.
- Snijd de perziken in kleine stukjes. Bewaar er eentje voor de decoratie. Verdeel de stukjes perzik over de ganache laag.
- Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker. Voeg hier op het laatst nog wat slagroomversteviger aan toe. Doe de slagroom in een spuitzak (met kartelspuitmondje) en spuit mooie strepen over de perzikstukjes.
- Snijd de overgebleven perzik in hele kleine stukjes en verdeel deze over de slagroomstrepen.
- Doe de advocaat in een spuitflesje of wegwerp spuitzak (klein gaatje) en spuit mooie sliertjes over de gebakjes.
Liefs Ria & Laura