Klein gebak
comment 1

Mini appeltaartjes

Op instagram hadden ik al een kleine hint geplaatst van deze overheerlijke kleine gebakjes. Het werd hoogste tijd om ze maar eens online te zetten: een recept voor mini appeltaartjes. Dit is het aller eerste recept dat ik helemaal alleen, met mijn nieuwe oven, heb gemaakt. En stiekem ben ik heel erg trots op het resultaat :)

Benodigdheden:

Voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 180 gram boter/margarine
  • 150 gram basterdsuiker (geel/wit)
  • 1 losgeklopt ei
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • circa 300 gram appelen (bijvoorbeeld goudrenetten of elstar appels)
  • circa 80 gram rozijnen
  • suiker
  • kaneel

Extra: bakvorm voor cupcakes

Mini appeltaartjes

Dit recept is ongeveer voor 10 mini appeltaartjes.

Aan de slag!

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Doe de bloem, de margarine, de basterdsuiker, de helft van het losgeklopte ei en het zout in een kom.

Mini appeltaartjes

Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes (heb ik al gedaan) en kneed alles met koele handen tot een soepele deegbal (even kliederen dus!).

Vet je bakvorm goed in met margarine. Dit doe je, zodat je straks je mini appeltaartjes wel goed uit de bakvorm kan halen.

Vul de bodem en zijkant van de cupcakebakjes met deeg. Ik heb zelf een bakvorm voor 6 cupcakes gebruikt (groter past niet in mijn nieuwe oventje), dus ik bak ze in twee rondes.Heb je een bakvorm voor 12 cupcakes, dan kun je er 10 tegelijk bakken.

Mini appeltaartjes

Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Doe deze in een kom. Doe hier de rozijnen bij, suiker en kaneel bij en meng het door elkaar. Dit onderdeel doe ik naar smaak. Persoonlijk vind ik het lekkerder als het naar verhouding wat meer rozijnen, suiker en kaneel in zit. Het zijn maar hele kleine appeltaartjes, dus is het belangrijk dat elk appeltaartje wel goed gevuld wordt! Dus even proeven en eventueel wat rozijnen, suiker of kaneel toevoegen!

Mini appeltaartjes

Vul de deegbakjes met de appel-rozijnen mengsel. Doe ze goed vol, zodat je flink gevulde appeltaartjes krijgt. Dan zijn ze op z’n lekkerst!

Mini appeltaartjes

Snijd nu uit het resterende deeg dunne reepjes, en leg deze in een ruitpatroon over de taartjes. Ik heb per taartje steeds 6 reepjes gebruikt. Zorg dat ze smal zijn, zoals op de onderstaande foto.

Mini appeltaartjes

Bestrijk je deeg met het overgebleven ei, zodat je taartjes een mooie glans krijgen.

Bak je taartjes ongeveer in 25 minuten op 180 graden gaar. Let wel op: dit is voor elke oven anders. Zeker omdat dit hele kleine taartjes zijn, is het belangrijk om ze goed in de gaten te houden als ze in de oven zitten.

Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen. Als je ze uit de bakvorm wilt halen, is het makkelijk om ze eerst even in de vorm te draaien, zodat ze loskomen van de vorm. Doe vervolgens een snijplank bovenop de vorm, en draai dit in één beweging om. Nu liggen de appeltaartjes op zijn kop op de snijplank, dus doe dit wel voorzichtig!

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjes

Zien ze er niet ongelofelijk goed uit? Tijdens de fotoshoot die ik heb gehouden met mijn mini appeltaartjes, heb ik er meteen maar eentje opgegeten. En nu weer als ik de foto’s bekijk, begint mijn maag spontaan te knorren! Wat waren ze lekker!

Wat ook zo ontzettend leuk is aan deze mini appeltaartjes, is dat ze zo goed uit te delen zijn! Ik heb meteen maar wat mensen uitgenodigd, zodat we heerlijk op de bank met een kop thee deze kleine gebakjes op konden peuzelen. Bak jij ze ook?

Liefs Laura

Facebook0
Youtube62
Pinterest148
Instagram744

1 Comment

  1. Pingback: High tea: mini pecan appeltaartjes – Liefde voor bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *