Deze frisse fruitvlaaitjes hebben een bodem van bladerdeeg. Dit bladerdeeg is zelfgemaakt, volgens dit recept. Dat is echt een stuk lekkerder dan kant en klare bladerdeeg.
We hebben afgelopen woensdag een artikel geplaatst over het zelf maken van bladerdeeg. Dat is echt heel leuk om eens te maken. Zou ik zeker een keer proberen. Mocht je daar geen tijd voor hebben, dan kun je natuurlijk ook gewoon kant en klaar bladerdeeg kopen voor dit recept. Neem dan bij voorkeur een rol bladerdeeg uit de koeling. We hebben kleine taartjes gemaakt, maar je kunt het ook grote vlaaitjes noemen. De doorsnee van deze vlaaitjes is 10 cm. Een flinke maat, maar door de heerlijk frisse vulling, gemaakt van yoghurt, beetje slagroom en stukjes perzik, is het taartjes niet te machtig en eet lekker weg! Wij hadden er in ieder geval geen moeite mee! Lekker fris! Smullen maar!
Ingrediënten
Voor het bladerdeeg:
- Ongeveer 400 à 500 gram zelfgemaakt bladerdeeg (had ik bewaard in de diepvries, van het basis recept)
- Of een rol bladerdeeg uit de koeling
Voor de vulling:
- 350 ml vanille yoghurt
- 200 ml verse slagroom
- 6 blaadjes gelatine
- 50 ml water
- Een blik perziken
Voor de decoratie:
- Een paar kiwi’s
- Rest van het blikje perzik
- 30 gram pure chocolade
Verder:
- 6 vlaaivormpjes met een doorsnee van 10 cm, of iets kleinere vlaaivormpjes.
- Een wegwerpspuitzakje
Instructies
- Maak het bladerdeeg volgens dit recept, doe dit liefst de dag ervoor, zodat het bladerdeeg een nachtje in de koeling heeft gestaan. Heb je hier geen tijd voor, gebruik dan een rol bladerdeeg uit de koeling, of plakjes diepvries bladerdeeg. Ontdooi deze.
- Rol het bladerdeeg uit tot een lap met een doorsnee van ongeveer 4 à 5 mm. Een rol bladerdeeg uit de koeling hoef je niet verder uit te rollen. Als je een pakje diepvries bladerdeeg uit de winkel gebruikt, ontdooi je deze. Leg alle plakjes op elkaar en rol deze uit tot een lap.
- Steek met een deegschraper telkens een stuk deeg uit, leg deze over de ingevette vlaaibodem. Druk een beetje aan zodat overal voldoende deeg zit. Werk mooi bij. Doe dit met een bolletje deeg wat je in de bloem hebt gedoopt. Druk de rand een klein beetje omhoog zodat deze iets uitsteekt boven de rand.
- Als alle vormpjes goed bekleed zijn, zet je ze nog ongeveer 20 minuten in de koeling.
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Haal de vormpjes uit de koeling en prik gaatjes in de deegbodem.
- Leg in elk deegbakje een stukje bakpapier en vul dit met steunvulling of bakbonen.
- Zet de vormpjes in de oven. Ik heb er eerst drie gedaan, kan ik meteen even kijken of dit goed gaat. Dan doe ik daarna nog drie vormpjes tegelijk bakken.
- Bak ze eerst ongeveer 15 minuten met de steunvulling.
- Haal de vormpjes er uit, verwijder de steunvulling en het bakpapier en zet ze dan terug in de oven.
- Bak ze nog ongeveer 6 à 8 minuten, tot ze mooi krokant zijn.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.
- Voor de vulling doe je de vanille yoghurt in een kom, roer deze los.
- Week de gelatine 10 minuten in een bakje met koud water.
- Klop de slagroom bijna stijf met een beetje poedersuiker.
- Snijd twee à drie perziken in hele kleine stukjes.
- Voeg deze beetje bij beetje bij de yoghurt, schep er telkens even goed door.
- Verwarm het water in een steelpannetje, breng even aan de kook. zet het vuur uit en laat één minuutje staan. Dan weet je zeker dat het niet meer kookt.
- Los nu één voor één de uitgeknepen blaadjes gelatine er in op. Roet telkens goed door, zodat de gelatine goed oplost.
- Laat dit ongeveer 4 minuutjes staan, dan is het niet meer zo warm.
- Schenk de gelatine nu beetje bij beetje bij het yoghurtmengsel, klop en telkens even door met de mixer op de laagste stand. Ga door tot alle gelatine is toegevoegd.
- Voeg de kleine stukjes perzik toe. Roer erdoor.
- Schenk het yoghurt mengsel nu eerst even in een maakbeker. Schenk dan een laagje yoghurtvulling in elk vlaaibakje. Verdeel het goed. Strijk de bovenkant een beetje glad.
- Zet deze bakjes in de koelkast en laat de vulling opstijven.
- Schil de kiwi’s en snijd ze in mooie dunnen plakjes. Snijd ook een aantal uitgelekte perziken in schijfjes.
- Versier de taartjes ermee als de vulling goed stevig is geworden.
- Smelt de chocolade “au bain marie” , de dit in het spuitzakje en knip een puntje af.
- spuit wat sliertjes in een zigzag beweging over de vlaaitjes. Dit geeft een leuk effect.
Liefs Ria & Laura