Banaan en karamel passen heel goed bij elkaar. Een lekkere combinatie. Ik heb een bananencake gebakken en deze overgoten met een heldere karamelsiroop.
Dit keer heb ik een cake gebakken met banaan er in. En niet, zoals meestal, in een langwerpige vorm, maar in een ronde vorm. Gebruik dan wel een springvorm zodat de bodem los gemaakt kan worden. Dat is een stuk gemakkelijker. Het is een vorm met een doorsnee van 18 cm. Heb je die niet, maar heb je wel een vorm met een doorsnee van 20 cm, dan kun je die ook gebruiken. De cake zal iets lager worden, maar dat scheelt niet zo heel veel. Verder heb ik wat karamelsmaakstof toegevoegd aan het deeg. Als je dat niet hebt, kun je dit ook weglaten of wat vanillearoma toevoegen. Dan als decoratie wat toefjes slagroom. Kleine stukjes karamel daar op en dan nog de karamelsiroop. De karamel is zo helder omdat ik in plaats van slagroom of boter, water met honing heb toegevoegd. Je krijgt zo mooie glanzende straaltjes karamel op je cake.
Ingrediënten
Nodig:
- een ronde springvorm van 18 cm
- beetje margarine om de vorm in te vetten
- beetje bloem om te bestuiven
- een spuitzak en een rond spuitmondje
Voor het deeg:
- 200 gram boter of margarine
- 200 gram fijne suiker
- 3 eieren
- 2 kleine bananen
- 2 theelepels citroensmaakstof of citroenaroma
- 250 gram bloem
- 3 theelepels bakpoeder
- Snufje zout
- beetje karamelsmaakstof (als je dat niet hebt, kun je dat ook weglaten)
- 75 gram chocolade chunks, ofwel bakvaste chocolade stukjes.
Decoratie:
- 100 ml verse slagroom
- beetje poedersuiker
- ½ zakje slagroomversteviger
Voor de karamel:
- 100 gram suiker
- 2 eetlepels water
- twee eetlepels honing
Instructies
- Vet de vorm in met de margarine en bestuif het dan met wat bloem.
- Zet de bloem met de bakpoeder en het zout klaar. Zeef het.
- Verwarm de oven voor op circa 170 graden.
- Doe de boter of margarine in een kom en klop deze zacht. Voeg de suiker toe en klop dit ongeveer 2 minuten tot een smeuïge massa.
- Prak de bananen een beetje met de citroensmaakstof en voeg dit dan in delen toe aan het botermengsel. Klop erdoor.
- Voeg dan één voor één de eieren toe. Klop telkens ongeveer een halve minuut zodat het ei volledig is opgenomen. Ga door tot alle eieren zijn toegevoegd. Bij het laatste ei kun je eventueel vast één schep meel toe voegen.
- Voeg dan de rest van het bloemmengsel in delen toe. Klop telkens even kort door op de laagste stand, klop vooral niet langer dan nodig is. Dit kun je ook met een spatel erdoor scheppen.
- Voeg dan (eventueel) de karamelsmaakstof toe en meng ook deze er kort door.
- Voeg dan de chocolade chunks toe en schep erdoor.
- Vul dan de vorm met het deeg en strijk het mooi glad.
- Zet de vorm in de oven, bak de cake gaar in ongeveer 60 – 65 minuten. Leg na ongeveer 40 – 45 minuten een stuk aluminiumfolie over de cake, zodat deze niet te donker wordt.
- Prik er even in met een satéprikker om te kijken of deze er droog uitkomt. Let op dat de cake niet te droog wordt.
- Laat de cake even afkoelen op een taartrooster.
- Haal de cake na ongeveer 20 minuten voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.
- Leg een plankje klaar met een stuk bakpapier er omheen. Daar kun je een klein beetje van de karamel op gieten, voordat de honing wordt toegevoegd. Deze smeer je dan uit en dan wordt dit hard. Zo krijg je mooie stukjes karamel voor de decoratie.
- Maak de karamel: doe de suiker met het water in een steelpan, liefst met een dikke bodem.
- Doe in een andere steelpan twee eetlepels honing met 30 ml water.
- Breng de suiker met het water aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker karamelliseren. Dit kan even duren (bij ons was dat ongeveer 5 à 6 minuten). Wacht dan nog heel even, tot de karamel mooi goudbruin is.
- Zet ondertussen ook het kleine pannetje met de honing op het vuur, op een lage stand, zodat deze een beetje warm wordt.
- Haal de pan met de karamel van het vuur als de kleur mooi donkergoudbruin is.
- Giet een klein beetje van de karamel over het bakpapier. Smeer dit meteen dun uit over het bakpapier. Laat afkoelen en hard worden.
- Schenk dan de vloeibare honing voorzichtig bij de rest van de karamel in de pan, let op, de karamel is heet.
- Roer goed door met een garde. Zet nog even terug op het vuur en laat nog heel even doorkoken zodat alles goed vermengd wordt.
- Haal dan weer van het vuur en laat afkoelen. Als de heldere karamel te dun blijft, zet je deze nog even in de koelkast.
- Klop ondertussen de slagroom stijf met de poedersuiker. Voeg op het laatst de slagroomversteviger toe. Doe dit in een spuitzak met een glad rond spuitmondje.
- Spuit ronde toefjes bovenop de taart.
- Breek de hard geworden karamel in stukjes en steek deze in de toefjes.
- Als de karamel dik genoeg is, schenk je deze in mooie dunnen straaltjes over de taart.
Liefs Ria & Laura