Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Cakes

Bananencake met karamel

by Liefde voor bakken 15/11/202015/11/2020
written by Liefde voor bakken 15/11/202015/11/2020
Bananencake met karamel

Banaan en karamel passen heel goed bij elkaar. Een lekkere combinatie. Ik heb een bananencake gebakken en deze overgoten met een heldere karamelsiroop.

Dit keer heb ik een cake gebakken met banaan er in. En niet,  zoals meestal, in een langwerpige vorm, maar in een ronde vorm. Gebruik dan wel een springvorm zodat de bodem los gemaakt kan worden. Dat is een stuk gemakkelijker. Het is een vorm met een doorsnee van 18 cm. Heb je die niet, maar heb je wel een vorm met een doorsnee van 20 cm, dan kun je die ook gebruiken. De cake zal iets lager worden, maar dat scheelt niet zo heel veel. Verder heb ik wat karamelsmaakstof toegevoegd aan het deeg. Als je dat niet hebt, kun je dit ook weglaten of wat vanillearoma toevoegen. Dan als decoratie wat toefjes slagroom. Kleine stukjes karamel daar op en dan nog de karamelsiroop. De karamel is zo helder omdat ik in plaats van slagroom of boter, water met honing heb toegevoegd. Je krijgt zo mooie glanzende straaltjes karamel op je cake.

Bananencake met karamel

Bananencake met karamel

Liefde voor bakken Banaan en karamel passen heel goed bij elkaar. Een lekkere combinatie. Ik heb een bananencake gebakken en deze overgoten met een heldere… Printen
Cijfer 5.0/5
( 2 gestemd )

Ingrediënten

Nodig:

  • een ronde springvorm van 18 cm
  • beetje margarine om de vorm in te vetten
  • beetje bloem om te bestuiven
  • een spuitzak en een rond spuitmondje

Voor het deeg:

  • 200 gram boter of margarine
  • 200 gram fijne suiker
  • 3 eieren
  • 2 kleine bananen
  • 2 theelepels citroensmaakstof of citroenaroma
  • 250 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout
  • beetje karamelsmaakstof (als je dat niet hebt, kun je dat ook weglaten)
  • 75 gram chocolade chunks, ofwel bakvaste chocolade stukjes.

Decoratie:

  • 100 ml verse slagroom
  • beetje poedersuiker
  • ½ zakje slagroomversteviger

Voor de karamel:

  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • twee eetlepels honing

Instructies

  1. Vet de vorm in met de margarine en bestuif het dan met wat bloem.
  2. Zet de bloem met de bakpoeder en het zout klaar. Zeef het.
  3. Verwarm de oven voor op circa 170 graden.
  4. Doe de boter of margarine in een kom en klop deze zacht. Voeg de suiker toe en klop dit ongeveer 2 minuten tot een smeuïge massa.
  5. Prak de bananen een beetje met de citroensmaakstof en voeg dit dan in delen toe aan het botermengsel. Klop erdoor.
  6. Voeg dan één voor één de eieren toe. Klop telkens ongeveer een halve minuut zodat het ei volledig is opgenomen. Ga door tot alle eieren zijn toegevoegd. Bij het laatste ei kun je eventueel vast één schep meel toe voegen.
  7. Voeg dan de rest van het bloemmengsel in delen toe. Klop telkens even kort door op de laagste stand, klop vooral niet langer dan nodig is. Dit kun je ook met een spatel erdoor scheppen.
  8. Voeg dan (eventueel) de karamelsmaakstof toe en meng ook deze er kort door.
  9. Voeg dan de chocolade chunks toe en schep erdoor.
  10. Vul dan de vorm met het deeg en strijk het mooi glad.
  11. Zet de vorm in de oven, bak de cake gaar in ongeveer 60 – 65 minuten. Leg na ongeveer 40 – 45 minuten een stuk aluminiumfolie over de cake, zodat deze niet te donker wordt.
  12. Prik er even in met een satéprikker om te kijken of deze er droog uitkomt. Let op dat de cake niet te droog wordt.
  13. Laat de cake even afkoelen op een taartrooster.
  14. Haal de cake na ongeveer 20 minuten voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.
  15. Leg een plankje klaar met een stuk bakpapier er omheen. Daar kun je een klein beetje van de karamel op gieten, voordat de honing wordt toegevoegd. Deze smeer je dan uit en dan wordt dit hard. Zo krijg je mooie stukjes karamel voor de decoratie.
  16. Maak de karamel: doe de suiker met het water in een steelpan, liefst met een dikke bodem.
  17. Doe in een andere steelpan twee eetlepels honing met 30 ml water.
  18. Breng de suiker met het water aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker karamelliseren. Dit kan even duren (bij ons was dat ongeveer 5 à 6 minuten). Wacht dan nog heel even, tot de karamel mooi goudbruin is.
  19. Zet ondertussen ook het kleine pannetje met de honing op het vuur, op een lage stand, zodat deze een beetje warm wordt.
  20. Haal de pan met de karamel van het vuur als de kleur mooi donkergoudbruin is.
  21. Giet een klein beetje van de karamel over het bakpapier. Smeer dit meteen dun uit over het bakpapier. Laat afkoelen en hard worden.
  22. Schenk dan de vloeibare honing voorzichtig bij de rest van de karamel in de pan, let op, de karamel is heet.
  23. Roer goed door met een garde. Zet nog even terug op het vuur en laat nog heel even doorkoken zodat alles goed vermengd wordt.
  24. Haal dan weer van het vuur en laat afkoelen. Als de heldere karamel te dun blijft, zet je deze nog even in de koelkast.
  25. Klop ondertussen de slagroom stijf met de poedersuiker. Voeg op het laatst de slagroomversteviger toe. Doe dit in een spuitzak met een glad rond spuitmondje.
  26. Spuit ronde toefjes bovenop de taart.
  27. Breek de hard geworden karamel in stukjes en steek deze in de toefjes.
  28. Als de karamel dik genoeg is, schenk je deze in mooie dunnen straaltjes over de taart.

Liefs Ria & Laura

0 comment
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Kwarkcake met bosvruchten
next post
Sinterklaas taartjes met peer

You may also like

Kwarkcake

04/03/2018

Rode bessen cake

18/10/2020

Abrikozencakejes met spiegeleitje

07/04/2017

Lotus speculooscake

30/08/2017

Schwarzwalder kirsche cake

26/03/2017

Amandelcake met appel

15/09/2019

Cranberry cake

19/04/2017

Boerenjongens cake

27/01/2017

Frisse advocaatcake

11/11/2016

Amarettocake met chocolade en stukjes speculaas

29/04/2016

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
  • 6

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top