Het is tijd voor een Sinterklaas recept. Ik kies voor kleine minitaartjes van zanddeeg. Met een lekkere amandelvulling en pepernoten.
Sinterklaas is inmiddels weer in het land. Maar, hij werkt thuis heb ik begrepen. Zoals veel mensen tegenwoordig. Ik was vorige week zaterdag bij mijn kleindochter en ze moest natuurlijk naar het Sinterklaasjournaal kijken. Dat had ik al in geen eeuwen meer gezien, maar het is nog steeds erg leuk! De Pieten zijn tegenwoordig roetpieten en eigenlijk is dat prima. Dan lijken ze nog best op de oorspronkelijke Pieten, maar zijn ze gewoon niet meer helemaal zwart. Prima, wat mij betreft, en het plezier bij de kinderen is er niet minder om. Kleindochter genoot ervan! En ik eigenlijk ook best wel, misschien ga ik wel elke avond even kijken. De taartjes die ik gemaakt heb zijn van zanddeeg, hetzelfde deeg als waar je koekjes mee bakt, maar dan wel met amandelsmaak. Dat is weer nèt iets lekkerder en krokanter. De bakringen die ik gebruikt heb, zijn 7 cm doorsnee. Als je nu net bakringen hebt die 1 cm groter of 1 cm kleiner zijn, dan kun je die natuurlijk ook gewoon gebruiken. Als vulling heb ik gekozen voor een amandelcrème, met daar op wat schijfjes peer en kleine stukjes pepernoot. Ik heb van die ouderwetse bakkerspepernoten gebruikt, maar het kan vast ook met kleingemaakt kruidnootjes. Na het bakken gaat er nog wat strooisel op. Kleine speculaasbolletjes. Deze heb ik gevonden bij Albert Heijn, bij de broodbeleg. Dit kun je natuurlijk ook vervangen voor gewone chocoladebolletjes of iets anders.

Ingrediënten
Nodig:
- 8 bakringen met een doorsnee van 7 cm
- Een bakplaat bekleed met bakpapier
- Een spuitzak
- Een uitsteker met een doorsnee van ongeveer 10 cm
Voor het deeg:
- 180 gram bloem
- 70 gram poedersuiker
- 40 gram amandelmeel
- 110 gram boter of margarine
- 1 ei
- 20 gram bloem
- Snuf zout
Voor de amandelcrème:
- 60 gram boter of een goed kwaliteit margarine op kamertemperatuur
- 60 gram amandelmeel
- 70 gram poedersuiker
- 10 gram vanillepuddingpoeder
- 1 ei
- 3 theelepels speculaaskruiden
- 2 eetlepel speculoospasta
Verder:
- 2 rijpe peren (bijv conferance)
- 30 gram verse bakkers pepernoten
- Een doosje chocolade speculaasbolletjes ( gekocht bij Albert Heijn, staat bij de broodbeleg)
Instructies
- Doe de bloem in een kom. Voeg de poedersuiker, het amandelmeel en het zout toe. Meng dit een beetje door elkaar.
- Voeg dan de koude boter toe en snijd dit met 2 messen in kleine stukjes, meng de stukjes door het bloemmengsel. Wrijf de boter met je vingers tot kleine stukjes.
- Voeg dan ongeveer tee derde deel van het ei toe. Meng dan met je handen dit deeg tot een mooi soepel deeg.
- Verpak dit deeg in een stukje plastic huishoudfolie en leg dit minstens een half uur tot een uur in de koelkast.
- Leg ondertussen een snijplank klaar met een stukje bakpapier.
- Dan kun je daar de vormpjes met het deeg op leggen. En dan weer even in de koelkast leggen om koud te laten worden.
- Vet de bakringen een klein beetje in met een beetje margarine en leg ze klaar.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het, tussen twee vellen plastic folie, uit tot een lap met een dikte van ongeveer 3 mm.
- Steek er met de uitsteker ( van 10 cm), ronde cirkels uit. Deze zijn een stukje groter dan de bakringen zodat je ook de zijkanten ermee kunt bekleden.
- Bekleed elke bakring met een ronde lap deeg, zorg dat je de zijkanten ook goed vult. Druk het nog een beetje aan tot het netjes en gelijkmatig is.
- Zet ze op de snijplank met bakpapier en laat ze in de koelkast ongeveer een half uurtje koud worden.
- Maak ondertussen de amandelcrème. Doe de boter of margarine in een kom. Roer deze zacht.
- Voeg de poedersuiker en de puddingpoeder toe en roer deze goed door de boter met een siliconen spatel.
- Voeg de amandelmeel, de speculaaskruiden, het zout en het ei toe. Roer dit door met en spatel, zorg dat je niet te veel lucht in het mengsel klopt.
- Voeg dan nog twee eetlepels speculoospasta toe en meng erdoor.
- Doe dit in de spuitzak en leg tot gebruik in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Schil de peren, snijd ze in vier parten en besprenkel ze eventueel met een beetje citroensap.
- Snijd van elk partje de boven en de onderkant af, en snijd dan in kleine, korte plakjes.
- Leg de bakkerspepernoten op een snijplank en hak ze in kleine stukjes.
- Haal de bakvormpjes uit de koelkast. Spuit op elke bodem een laagje amandelcrème.
- Leg daar wat plakjes peer op, mag best twee laagjes op elkaar, druk een klein beetje aan.
- Strooi daar dan een handje pepernoten stukjes over.
- Leg de bakvormpjes dan op een, met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak ze gaar in ongeveer 30 – 35 minuten.
- Haal ze uit de oven als de kleine taartjes mooi goudbruin gekleurd zijn. Laat ze afkoelen op een taartrooster.
- Na een kwartiertje til je de bakringen er af.
- Strooi dan een handje speculaasbolletjes over de vulling. Laat verder afkoelen.
Liefs Ria & Laura