Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Cakes

Battenberg cake

by Liefde voor bakken 21/10/201814/10/2018
written by Liefde voor bakken 21/10/201814/10/2018
Battenberg cake

Deze cake wilde ik (Ria) al lang een smaken. Bij “Heel Holland Bakt” was het een keer een technische opdracht. Zag er super leuk uit en is weer eens wat anders! Nu zie je veel variaties van deze cake, dus moest ik bedenken wat ik wilde maken!

Het is een gewone cake geworden, dus geen half gewone cake en half chocoladecake. Nee, een gewone cake, maar dan met een klein beetje gele en roze kleurstof. En ik heb er nog een laagje lichtroze marsepein heen gedaan. Heb je geen marsepein in huis en wel rolfondant, dan kan dat natuurlijk ook. Misschien heet het dan geen Battenberg cake meer, maar dat maakt niks uit. Soms is zo’n aanpassing handig. Kies je toch voor marsepein, koop dan wel goeie kwaliteit marsepein en niet die plakkerige rommel uit de supermarkt.

Battenberg cake

Battenbergcake

Liefde voor bakken Deze cake wilde ik (Ria) al lang een smaken. Bij “Heel Holland Bakt” was het een keer een technische opdracht. Zag er… Printen
Cijfer 4.3/5
( 3 gestemd )

Ingrediënten

  • een langwerpige cakvorm van ca 30 cm
  • een vel bakpapier om in de vorm te leggen
  • 250 gram boter of margarine
  • 250 gram fijne suiker
  • 5 eieren
  • 260 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 2 theelepels citroensmaakstof of wat geraspte schil van een citroen
  • heel klein beetje gele en lichtroze gelkleurstof
  • een paar eetlepels abrikozenjam
  • circa 400 gram lichtroze marsepein, liefst 1:3

Instructies

  1. Bekleed de bakvorm met het vel bakpapier. Vouw het zo dat je de cake er later gemakkelijk uit kan tillen met behulp van het bakpapier.
  2. Vet een klein beetje in met wat boter.
  3. Verwarm de oven voor op 165 graden.
  4. Klop de boter zacht, minimaal één minuut, voeg de suiker toe en klop nogmaals ongeveer een minuut.
  5. Voeg één voor één de eieren toe, klop elk ei telkens even goed door.
  6. Zeef het meel met het zout, voeg beetje bij beetje toe. Klop door op de laagste stand.
  7. Voeg de citroensmaak toe en klop er ook nog even door op de laagste stand.
  8. Verdeel het deeg over twee bakjes.
  9. Voeg bij het ene bakje een beetje gele kleurstof toe en bij het andere bakje een beetje roze kleurstof.
  10. Roer er goed door, kijk even of het voldoende kleurt, voeg anders nog een klein beetje toe. Niet teveel, anders wordt t te fel.
  11. Vul de bakvorm met het gele deeg, bak dit gaar in circa 35 minuten.
  12. Haal de vorm uit de oven, haal de cake er uit door de vorm om te draaien met behulp van een plank. Haal het bakpapier voorzichtig los en draai de cake weer terug. Laat verder afkoelen.
  13. Doe een nieuw vel bakpapier in de cakevorm, smeer er weer een beetje boter in en vul de vorm nu met het roze deeg.
  14. Bak ook deze cake gaar in circa 35 minuten. Prik even met een prikker om te kijken of de cake gaar is. Bak vooral niet te lang, dan wordt de cake droog.
  15. Haal uit de oven en haal de cake uit de vorm net zoals bij de eerste cake.
  16. Als beide cakes goed zijn afgekoeld, snijd je ze doormidden. Nu heb je vier repen cake.
  17. Verwarm de abrikozenjam met een eetlepel water. Smeer de zijden van de cake ermee in en leg ze dan zò tegen elkaar aan dat je een vierkant krijgt. Een gele en een roze reep onder en dan weer een roze en een gele reep boven.
  18. Snijd de voor en de achterkant eventueel een beetje bij zodat ze mooi gelijk zijn.
  19. Smeer ook de buitenkant van het geheel goed in met de jam.
  20. Rol de marsepein uit tot een lap die de breedte heeft van de lengte van je cake. Bij mij was dat   24 cm.
  21. Drapeer de lap dan over de cake, strijk glad met een ‘smoother’. Draai de cake dan voorzichtig om en vouw de marsepein ook langs de onderkant. Snijd daarbij het teveel aan marsepein weg. Laat de uiteinden van de lappen mooi op elkaar aansluiten.
  22. Draai de cake weer terug. Snijd eventueel nog wat overtollige marsepein bij als dat nodig is. Zet de cake op een mooi bord.
  23. Steek nog wat kleine bloemetjes uit voor op de bovenkant.

Tip: heb je nog wat tijd over, dan kun je natuurlijk ook nog wat meer decoratie aanbrengen. Maak bijvoorbeeld roosjes met blaadjes en wat pareltjes. Altijd een succes.

Nou, hebben we eindelijk ook eens een “Battenberg” gemaakt! Misschien maak ik hier ook nog eens een andere variatie op.

Bak ze! Liefs, Ria

 

battenbergcake
0 comment
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Aardbeien bastogne toetje
next post
Hartige vlaai met spek

You may also like

Amandelcake met perzik en ananas

02/06/2019

Stroopwafelplaatcake met karamel

14/04/2019

Bosbessencake met glazuur

15/07/2018

Frisse advocaatcake

11/11/2016

Kokoscake met frambozen

15/02/2017

Tulband met chocoladezoenen

19/05/2019

Marmercake

14/11/2021

Marmercake met chocoladeganache

17/08/2016

Vierkante fruitcake

04/07/2021

Pompoen brood

26/10/2017

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
  • 6

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....