Het regent buiten, geen zin om er op uit te gaan, en bovendien zijn we vanmorgen al naar de supermarkt geweest. Dus ik maak iets met de ingrediënten die ik op voorraad heb. Amandelmeel, suiker boter, meel, eieren heb ik altijd staan als een soort basis. Ook heb ik nog wat appels, rozijnen, amandelmeel en amandelstukjes. Daar moet ik toch wel iets lekkers van kunnen maken toch?
Mijn dochter uit Frankrijk logeert een paar dagen bij ons, dus ik vind het leuk om wat lekkers te bakken. Afgelopen weekend was ik te druk met het maken van bruidstaarten voor de bruiloft van ons buurmeisje. Nu heb ik tijd om voor onszelf en weer eens iets te bakken. Dat wordt dus een amandelcakeje in een lage bakvorm, met plakken appel er op. Terwijl ik bezig ben, bedenk ik wel dat ik nog abrikozenjam nodig heb voor een glanzend laagje bovenop na het bakken. Dat vind ik altijd mooi staan. Dus moet ik er toch nog op uit. Of zal ik manlief vragen om onderweg even een potje jam te halen en mee naar huis te nemen? Anyway, dit taartje is zo gemaakt. Dus heb ik straks nog wel wat tijd over.

Ingrediënten
Voor het deeg:
- 250 gram boter of margarine
- 225 gram witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram amandelmeel
- 1 eetlepel vanille puddingpoeder ( waar je een kookpudding mee maakt)
- snufje zout
- 50 ml yoghurt
- ongeveer 3 à 4 appels
- citroensap (uit een flesje)
- 75 gram rozijnen
- een handje vol amandelstukjes
- een beetje kaneelpoeder
- twee eetlepels abrikozenjam
Extra:
- een lage bakvorm van ongeveer 33 x 21 cm
- een vel bakpapier om in de bakvorm te leggen.
Instructies
- Vet de bodem van het bakblik in, leg er een vel bakpapier in. Vouw dit zo, dat het er aan beide lange kanten een beetje uitsteekt.
- Vet de bodem van het bakpapier in. en strooi er een beetje bloem over. Schud de overtollige bloem er weer uit.
- Zet de oven aan, verwarm deze voor op 165 graden.
- Laat de rozijnen een tijdje weken in koud water en laat ze dan uitlekken in een zeef.
- Doe de zachte boter in een kom, klop dit zacht en smeuïg. Voeg de suiker toe en klop dan nog even goed, tot het een luchtig geheel wordt.
- Voeg de eieren één voor één toe, klop telkens even goed door tot het ei volledig is opgenomen.
- Klop dan nog even goed door.
- Zeef het meel met de amandelmeel en het zout.
- Voeg dit een delen toe aan het deeg. klop dit erdoor met de mixer op de laagste stand.
- Voeg de yoghurt in delen toe en meng er ook door.
- Klop het geheel op de laagste stand nog even heel kort door tot alles goed vermengd is.
- vul de vorm met het deeg, strijk het mooi glad met een paletmes.
- Schil de appels, snijd ze in dikke plakken en besprenkel deze met een beetje citroensap.
- Leg de appelplakken op het deeg. Bij mij passen er precies 12 appelplakken op. Ieder stukje cake heeft dan een hele appelplak.
- Doe de rozijnen in een schaaltje, voeg een beetje suiker toe en wat kaneelpoeder. Schep even goed door.
- Strooi dit mengsel van rozijnen over de cake.
- Bak de cake gaar in ongeveer 40 minuten. Let wel op dat de cake niet te droog wordt.
- Haal de cake er uit. Laat afkoelen.
- Verwarm de abrikozenjam met twee eetlepels water in een steelpan. Roer goed door.
- Bestrijk de cake met de abrikozenjam zodat deze mooi gaat glanzen.
Liefs, Ria