Het is bijna pakjes avond! Dus tijd voor nog een een leuk sinterklaasrecept. Deze hadden we al een tijdje in ons hoofd, namelijke een Sinterklaasvlaai met mandarijntjes en pepernoten. Super lekker voor bij de koffie, thee of chocolademelk op Sinterklaasavond. Genieten geblazen!
Pakjesavond was bij ons altijd één van de gezelligste avonden van het jaar. Sint en Piet brachten altijd een flinke zak met cadeautjes. Vanzelfsprekend met een gezin met 6 kinderen! We speelden dan een zelfbedacht spel, waarbij je telkens een cadeautje mocht pakken als je op een “Sintje” terecht kwam. Je mocht dan van te voren niet lezen voor wie het pakje was. Eerst pakken, en dan geven aan de gelukkige! We hadden altijd super veel pret met zijn alle op Sinterklaasavond. Chocolademelk en wat lekker, en de avond was compleet.
Deze vlaai is echt ontzettend lekker. De bodem is gemaakt met heerlijke speculaaskruiden. Daarop zit een laagje sinaasappelganache en een laagje sinaasappel bavarois. Die combinatie van speculaas, chocolade en sinaasappel doen het heel goed samen. De slagroomtoefjes, mandarijntjes en de pepernoten maken deze vlaai helemaal af.

Ingrediënten
- 1 vlaaivorm van ongeveer 30 cm doorsnee
- beetje margarine om bakvorm in te vetten
- stukje bakpapier
- bakbonen (als vulling voor het bakken van de bodem)
- 400 gram bloem
- 140 gram fijne suiker
- 1 ei
- 200 gram boter of margarine
- snufje zout
- 2 theelepels koek of speculaaskruiden
Voor de ganache:
- 200 gram pure smeltchocolade
- 150 ml verse slagroom
- 50 ml vers geperst sinaasappelsap
Voor de sinaasappel bavarois:
- 1 zakje mix voor sinaasappel bavarois
- 1 bekertje verse slagroom (minimaal 35 % vet)
- 50 ml water of 50 ml geperst en gezeefd sinaasappelsap
Voor de decoratie:
- 1 bekertje van 250 ml verse slagroom (35% vet)
- een paar verse mandarijntjes
- een handje pepernoten of kruidnootjes
Instructies
- Je begint met het maken van het deeg. Doe hiervoor de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek hierin het ei. Voeg de suiker, het zout en de koekkruiden toe. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe. Meng alles met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. En kneed alles goed door tot een gladde deegbal. Wikkel dit in plastic huishoudfolie en laat het tenminste één uur in de koelkast stevig worden.
- Vet de vlaaivorm in met een beetje boter. Haal de deeglap uit de koelkast en laat iets op kamertemperatuur komen. Leg de deeglap tussen twee stukken plastic folie. Rol de deeglap dan uit tot een ronde plak, die net wat groter is dan de doorsnee van de vlaaivorm. Haal het bovenste folie er af, draai je plak om en leg het in de vlaaivorm. Haal het plasticfolie er af. Druk het deeg dan in de vorm. Vergeet ook de rand niet! Druk de rand een beetje plat. Wij hebben er met een borrelglaasje boogjes in gestoken ter decoratie.
- Leg een stukje bakpapier op de bodem en vul deze met bakbonen. Bak de vlaai dan eerst circa 20 minuten in een voorverwarmde oven op ongeveer 180 graden. Haal de vlaai er uit, verwijder de bakbonen en het bakpapier en zet de vlaai weer terug in de oven. Bak dan nog ongeveer 15 minuten na, totdat de vlaai ook van binnen een beetje goudbruin wordt.
- Laat de bodem ongeveer een kwartier afkoelen in de vorm. Haal dan de bodem uit de vorm. Wij hebben een vorm met losse bodem. Maar als je die niet hebt, haal je de vlaai als volgt uit de bodem: Leg een grote plank of een taartrooster op de vlaai, draai het geheel dan om. De vlaai ligt nu op zijn kop op de plank of het rooster. Leg dan een taartbord op de vlaai en draai weer om met beiden handen. Haal het rooster er af. Nu ligt de vlaai op het taartbord.
- Laat de bodem verder afkoelen. Ondertussen kun je alvast de sinaasappel ganache maken. Pers hiervoor een sinaasappel uit. Zeef het sap en meet 50 ml af. Giet 150 ml slagroom in een pannetje en voeg het sinaasappelsap toe. Verwarm dit tot bijna aan de kook. Doe de chocolade in kleine stukjes in een kom, giet hier het hete slagroommengsel overheen. Laat even staan en roer dan door. Zorg dat de chocolade goed is opgelost. Als dat niet het geval, verwarm het dan nog even ‘au bain marie’.
- Laat de ganache nog een beetje afkoelen en giet het dan op de vlaaibodem. Laat dit even in de koelkast opstijven.
- Nu ga je aan de slag met een sinaasappelbavarois. Klop de slagroom stijf en zet dit in de koelkast. Meng 50 gram van de bavaroismix met 50 ml water en laat dit 2 minuutjes staan.
- Je kunt ook 50 ml geperst en gezeefd sinaasappelsap gebruiken in plaats van water. Dan krijg je nog meer sinaasappelsmaak. Schep dit voorzichtig door de slagroom en laat in de koelkast opstijven. Schep een laag van de sinaasappel bavarois op de chocolade ganache. Laat dit weer verder opstijven in de koelkast.
- Klop nog een bekertje slagroom (35% vet) stijf met wat poedersuiker (zorg voor koude gardes en een koude beker). Vul een spuitzak met een rond spuitmondje met een flinke opening. Spuit bolletjes slagroom op de bavarois.
- Maal wat pepernoten fijn met de staafmixer, doe dit in een zeef en verspreid dit over de slagroombolletjes. Versier met de schoongemaakte mandarijn partjes en pepernoten.
Ook deze vlaai is helemaal niet moeilijk om te maken en wel super lekker! Handig als je het toch wat te druk hebt met de voorbereidingen, én toch wat lekkers op tafel wilt zetten. Maak jij deze vlaai ook? Laat ons dan weten of het gelukt is, we zijn heel benieuwd!
Veel succes!
Liefs Ria & Laura
8 comments
Oei, dat ziet er lekker uit! Dat frisse van de mandarijn kunnen we wel gebruiken tussen al dat mierzoete strooigoed ;-)
Wil deze mooie taart graag maken en dan cadeau geven, maar waar kan ik de mix voor de sinaasappel bavarois kopen…thanx…
Hoi Vera, leuk dat je de taart gaat maken! Je kunt de sinaasappelbavarois kopen in mijn winkeltje: http://www.theeentaartspulletjes.nl/Bakzolder-Bavaroisepoeder-Sinaasappel-100-gr.
Dank je …dan ga ik het daar bestellen…
Hallo, hoe kan ik het recept uitprinten?
Hallo Hannie, je kunt de hele tekst kopiëren en plakken op een Word-pagina en dan uitprinten. Of je kunt ook gewoon alle tekst selecteren en dan meteen ‘selectie’ afdrukken.
Geweldig!!!
Bin begeistert! Anleitung alles perfekt! Habe nur eine eigene Bavarois (Bayrisch Creme) gemacht! Meine Gäste waren begeistert! Danke für das tolle Rezept!!! Groetjes uit Tiel!!!