Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

SinterklaasVlaaien

Sinterklaasvlaai met mandarijntjes en pepernoten

by Liefde voor bakken 27/11/201606/10/2018
written by Liefde voor bakken 27/11/201606/10/2018
Sinterklaasvlaai

Het is bijna pakjes avond! Dus tijd voor nog een een leuk sinterklaasrecept. Deze hadden we al een tijdje in ons hoofd, namelijke een Sinterklaasvlaai met mandarijntjes en pepernoten. Super lekker voor bij de koffie, thee of chocolademelk op Sinterklaasavond. Genieten geblazen!

Pakjesavond was bij ons altijd één van de gezelligste avonden van het jaar. Sint en Piet brachten altijd een flinke zak met cadeautjes. Vanzelfsprekend met een gezin met 6 kinderen! We speelden dan een zelfbedacht spel, waarbij je telkens een cadeautje mocht pakken als je op een “Sintje” terecht kwam. Je mocht dan van te voren  niet lezen voor wie het pakje was. Eerst pakken, en dan geven aan de gelukkige! We hadden altijd super veel pret met zijn alle op Sinterklaasavond. Chocolademelk en wat lekker, en de avond was compleet.

Deze vlaai is echt ontzettend lekker. De bodem is gemaakt met heerlijke speculaaskruiden. Daarop zit een laagje sinaasappelganache en een laagje sinaasappel bavarois. Die combinatie van speculaas, chocolade en sinaasappel doen het heel goed samen. De slagroomtoefjes, mandarijntjes en de pepernoten maken deze vlaai helemaal af.

Sinterklaasvlaai
Liefde voor bakken Het is bijna pakjes avond! Dus tijd voor nog een een leuk sinterklaasrecept. Deze hadden we al een tijdje in ons hoofd,… Printen
Cijfer 3.5/5
( 4 gestemd )

Ingrediënten

  • 1 vlaaivorm van ongeveer 30 cm doorsnee
  • beetje margarine om bakvorm in te vetten
  • stukje bakpapier
  • bakbonen (als vulling voor het bakken van de bodem)
  • 400 gram bloem
  • 140 gram fijne suiker
  • 1 ei
  • 200 gram boter of margarine
  • snufje zout
  • 2 theelepels koek of speculaaskruiden

Voor de ganache:

  • 200 gram pure smeltchocolade
  • 150 ml verse slagroom
  • 50 ml vers geperst sinaasappelsap

Voor de sinaasappel bavarois:

  • 1 zakje mix voor sinaasappel bavarois
  • 1 bekertje verse slagroom (minimaal 35 % vet)
  • 50 ml water of 50 ml geperst en gezeefd sinaasappelsap

Voor de decoratie:

  • 1 bekertje van 250 ml verse slagroom (35% vet)
  • een paar verse mandarijntjes
  • een handje pepernoten of kruidnootjes

Instructies

  1. Je begint met het maken van het deeg. Doe hiervoor de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek hierin het ei. Voeg de suiker, het zout en de koekkruiden toe. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe. Meng alles met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. En kneed alles goed door tot een gladde deegbal. Wikkel dit in plastic huishoudfolie en laat het tenminste één uur in de koelkast stevig worden.
  2. Vet de vlaaivorm in met een beetje boter. Haal de deeglap uit de koelkast en laat iets op kamertemperatuur komen. Leg de deeglap tussen twee stukken plastic folie. Rol de deeglap dan uit tot een ronde plak, die net wat groter is dan de doorsnee van de vlaaivorm. Haal het bovenste folie er af, draai je plak om en leg het in de vlaaivorm. Haal het plasticfolie er af. Druk het deeg dan in de vorm. Vergeet ook de rand niet! Druk de rand een beetje plat. Wij hebben er met een borrelglaasje boogjes in gestoken ter decoratie.
  3. Leg een stukje bakpapier op de bodem en vul deze met bakbonen. Bak de vlaai dan eerst circa 20 minuten in een voorverwarmde oven op ongeveer 180 graden. Haal de vlaai er uit, verwijder de bakbonen en het bakpapier en zet de vlaai weer terug in de oven. Bak dan nog ongeveer 15 minuten na, totdat de vlaai ook van binnen een beetje goudbruin wordt.
  4. Laat de bodem ongeveer een kwartier afkoelen in de vorm. Haal dan de bodem uit de vorm. Wij hebben een vorm met losse bodem. Maar als je die niet hebt, haal je de vlaai als volgt uit de bodem: Leg een grote plank of een taartrooster op de vlaai, draai het geheel dan om. De vlaai ligt nu op zijn kop op de plank of het rooster. Leg dan een taartbord op de vlaai en draai weer om met beiden handen. Haal het rooster er af. Nu ligt de vlaai op het taartbord.
  5. Laat de bodem verder afkoelen. Ondertussen kun je alvast de sinaasappel ganache maken. Pers hiervoor een sinaasappel uit. Zeef het sap en meet 50 ml af. Giet 150 ml slagroom in een pannetje en voeg het sinaasappelsap toe. Verwarm dit tot bijna aan de kook. Doe de chocolade in kleine stukjes in een kom, giet hier het hete slagroommengsel overheen. Laat even staan en roer dan door. Zorg dat de chocolade goed is opgelost. Als dat niet het geval, verwarm het dan nog even ‘au bain marie’.
  6. Laat de ganache nog een beetje afkoelen en giet het dan op de vlaaibodem. Laat dit even in de koelkast opstijven.
  7. Nu ga je aan de slag met een sinaasappelbavarois. Klop de slagroom stijf en zet dit in de koelkast. Meng 50 gram van de bavaroismix met 50 ml water en laat dit 2 minuutjes staan.
  8. Je kunt ook 50 ml geperst en gezeefd sinaasappelsap gebruiken in plaats van water. Dan krijg je nog meer sinaasappelsmaak. Schep dit voorzichtig door de slagroom en laat in de koelkast opstijven. Schep een laag van de sinaasappel bavarois op de chocolade ganache. Laat dit weer verder opstijven in de koelkast.
  9. Klop nog een bekertje slagroom (35% vet) stijf met wat poedersuiker (zorg voor koude gardes en een koude beker). Vul een spuitzak met een rond spuitmondje met een flinke opening. Spuit bolletjes slagroom op de bavarois.
  10. Maal wat pepernoten fijn met de staafmixer, doe dit in een zeef en verspreid dit over de slagroombolletjes. Versier met de schoongemaakte mandarijn partjes en pepernoten.
Sinterklaasvlaai met mandarijntjes en pepernoten
Sinterklaasvlaai met mandarijntjes en pepernoten

dscn4025bn

dscn4006bn

dscn4010bn

dscn4024bn

Ook deze vlaai is helemaal niet moeilijk om te maken en wel super lekker! Handig als je het toch wat te druk hebt met de voorbereidingen, én toch wat lekkers op tafel wilt zetten. Maak jij deze vlaai ook? Laat ons dan weten of het gelukt is, we zijn heel benieuwd!

Veel succes!

Liefs Ria & Laura

sinterklaasvlaai
8 comments
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Havermout cranberry koekjes
next post
6x sinterklaas inspiratie

You may also like

Aardbeienvlaai met chocolade bodem

11/06/2017

Chocoladetaartje met Monchou crème

09/06/2019

Gevulde speculaas

01/12/2017

Rolo chocolade taartje

28/07/2019

Kruidnoten fudge

27/11/2019

Roomvlaai met peertjes

15/10/2017

Gezonde nobake aardbeienvlaai

19/04/2020

Sinterklaastaart

16/11/2016

Pepernoten kwarktaart

19/11/2015

Pepernoten tiramisu

29/11/2020

8 comments

Ilona van Soest 27/11/2016 - 08:41

Oei, dat ziet er lekker uit! Dat frisse van de mandarijn kunnen we wel gebruiken tussen al dat mierzoete strooigoed ;-)

Reply
Vera 27/11/2016 - 09:59

Wil deze mooie taart graag maken en dan cadeau geven, maar waar kan ik de mix voor de sinaasappel bavarois kopen…thanx…

Reply
Liefde voor bakken 27/11/2016 - 12:38

Hoi Vera, leuk dat je de taart gaat maken! Je kunt de sinaasappelbavarois kopen in mijn winkeltje: http://www.theeentaartspulletjes.nl/Bakzolder-Bavaroisepoeder-Sinaasappel-100-gr.

Reply
Vera 27/11/2016 - 16:52

Dank je …dan ga ik het daar bestellen…

Reply
Hannie 28/11/2016 - 16:52

Hallo, hoe kan ik het recept uitprinten?

Reply
Liefde voor bakken 29/11/2016 - 10:05

Hallo Hannie, je kunt de hele tekst kopiëren en plakken op een Word-pagina en dan uitprinten. Of je kunt ook gewoon alle tekst selecteren en dan meteen ‘selectie’ afdrukken.

Reply
Ulrike van Doorne 03/12/2016 - 21:50

Geweldig!!!

Reply
Ulrike van Doorne-Rawe 03/12/2016 - 21:56

Bin begeistert! Anleitung alles perfekt! Habe nur eine eigene Bavarois (Bayrisch Creme) gemacht! Meine Gäste waren begeistert! Danke für das tolle Rezept!!! Groetjes uit Tiel!!!

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
  • 6

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....