Dit keer weer eens een cupcake recept! Cupcakes zijn altijd erg lekker, chocolade cupcakes zijn nog lekkerder, zeker als je er een apart smaakje aan toevoegt. Dit keer had ik nog wat Maltesers over van een chocoladetaart die ik gemaakt heb. Dus besloot ik om cupcakes te maken met Maltesers.
De laatste tijd ben ik nogal bezig geweest met de Italiaanse meringue botercrème en die wilde ik ook graag eens gebruiken om op een cupcake als topping te gebruiken. Dat is dus echt heel lekker! Lekker ‘fluffy’ zullen we maar zeggen. Moet je echt eens proberen. Het wordt hierdoor een echt gebakje!! Uiteraard kun je natuurlijk ook de eenvoudige botercrème gebruiken, maar die is wat zoeter en machtiger.
Dit recept is voor 18 tot 20 cupcakes.
Ingrediënten
Voor de cupcakes:
- Bakvorm voor 12 cupcakes
- Zwarte papieren bakingcups
- Spuitzak
- Spuitmondje kartel bijv Wilton 1M
Voor het deeg:
- 250 gram boter of margarine
- 250 gram fijne suiker
- 4 eieren
- 230 gram zelfrijzend bakmeel
- 30 gram cacaopoeder
- snufje zout
- 4 eetlepels melk
- ongeveer 40 gram fijngemalen Maltesers
Voor de meringue botercrème:
- 4 eieren
- 30 gram suiker
- snufje zout
- paar druppeltjes citroensap
- 250 gram suiker
- 80 ml water
- 250 gram ongezouten boter (of margarine)
- 3 à 4 eetlepels Nutella of andere chocoladepasta
Voor de topping:
- stukjes Malteser / halve Maltesers
- 50 gram melkchocolade
Instructies
- Zet een bakvorm voor cupcakes klaar.
- Vul deze met de papieren bakingcups.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Dan maken we het deeg: klop hiervoor de boter zacht in een kom, klop ongeveer 2 minuten.
- Voeg de suiker toe en klop dit er goed door.
- Weeg de zelfrijzend bakmeel af met het zout en de cacaopoeder, zeef dit.
- Voeg dan één voor één de eieren door het botermengsel. Klop telkens tot het hele ei goed is opgenomen. (voeg eventueel telkens een eetlepel meel erbij)
- Voeg dan de rest van met meel erbij, klop dit zo kort mogelijk door. klop niet langer dan nodig is.
- Voeg de melk toe en klop weer kort door op een lage stand.
- Voeg de fijngemalen Maltesers toe en schep deze door het deeg.
- Vul de vormpjes met het deeg.
- Zet de bakvorm in de oven en bak de cupcakes gaar in ongeveer 22 – 25 minuten.
- Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen.
- Maak dan de Italiaanse meringue botercrème volgens dit recept. Voeg echter maar 250 gram boter toe.
- Voeg dan nog 3 à 4 eetlepels Nutellapasta toe, klop dit ook goed door. Nu heb je een heerlijke Nutella botercrème.
- Doe dit in een spuitzak met kartelmondje en spuit mooie, hoge toeven op de cupcakes.
- Smelt de 60 gram pure chocolade “au bain marie”. Zorg dat dit goed vloeibaar is. Je kunt hiervoor ook een klein beetje cacaoboterdrops toevoegen, dan wordt de chocolade beter vloeibaar.
- Giet dit in een spuitzak.
- Knip dan een heel klein puntje af aan de onderkant. Doe voorzichtig, anders loopt de chocolade er uit.
- Spuit dan over de toeven een drizzle van chocolade.
- Verkruimel een aantal Maltesers. Strooi wat van deze kruimels over de topping.
- Snijd een aantal Maltesers doormidden, leg op elke toef een paar halve of hele Maltesers.
Liefs, Ria