Een Panna Cotta is een Italiaans dessert, dat voor een groot deel bestaat uit slagroom en gelatine. Deze Panna Cotta zit vol met verse aardbeien, op de bodem een aardbeiencoulis en daar op de aardbeien Panna cotta. En dan nog wat stukjes aardbei daar op.
Eerder heb ik deze Koffie Panna cotta gemaakt. Die was erg lekker. Gestort op een bordje. Dit keer heb ik een aardbeien Panna cotta in een glaasje gemaakt. Dat ziet er ook heel gezellig en vrolijk uit. Op de bodem een aardbeiencoulis, gemaakt van verse aardbeien. Daarop de Panna cotta. Gemaakt van slagroom en verse aardbeienpuree en wat suiker. De Panna cotta moet best lang opstijven in de koelkast. Houd daar rekening mee als je dit wilt maken. Heel handig als je een etentje hebt, je kunt dit ruim van te voren maken, zelf de avond ervoor. Dan kun je de decoratie vlak van te voren doen. Hier volgt het recept.
Ingrediënten
- 4 glaasjes met een inhoud van ongeveer 175 ml
- een spuitzak met een kartelspuitmondje
Voor de aardbeiencoulis:
- 160 gram aardbeien
- 25 gram suiker
- 1 ½ blaadje gelatine
Voor de aardbeien Panna cotta:
- 200 gram aardbeienpuree
- 300 ml verse slagroom
- 50 gram suiker
- 3 ½ blaadje gelatine
Voor de afwerking:
- 100 ml verse slagroom
- Een beetje poedersuiker
- 100 gram aardbeien
Instructies
- Spoel de glaasje om met koud water en zet ze klaar.
- Haal de kroontjes van de aardbeien en spoel ze af. Laat ze uitlekken.
- Week 1 ½ blaadje gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
- Neem 160 gram van de aardbeien en pureer deze met een staafmixer of keukenmachine. Doe dit in een steelpan.
- Voeg de 25 gram suiker toe en verwarm dit tot ongeveer 70 – 80 graden, De suiker moet opgelost zijn. Het geheel maag niet aan de kook komen.
- Zet het vuur uit en voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer goed zodat alle gelatine goed opgelost is.
- Laat een heel klein beetje afkoelen en schenk dit dan in de glaasjes.
- Nu heb je in elk glaasje een bodemlaagje aardbeiencoulis. Zet dit in de koelkast.
- Voor de Panna cotta hebben we 200gram aardbeien nodig. Pureer iets meer zodat je 200 gram overhoudt. Pureer dit in de staafmixer.
- Week 3 ½ blaadje gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
- Doe de slagroom met de suiker in een steelpan met dikke bodem. Verwarm dit zodat de suiker oplost. Verwarm tot ongeveer 70-80 graden, niet laten koken!
- Voeg nu de 200 gram aardbeienpuree toe, roer er goed door.
- Verwarm weer tot ongeveer 75 graden. Zet het vuur dan uit.
- Voeg dan één voor één de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en roer er telkens goed door. Ga door tot alle gelatine is toegevoegd en goed is opgelost.
- Laat dit even afkoelen, zodat het niet meer zo heet is. Ongeveer 5 minuten. Doe het dan in een maatbeker zodat je het gemakkelijker in de glaasjes kan schenken.
- Neem dan de glaasjes uit de koelkast en schenk de Panna cotta op de aardbeiencoulis. Verdeel het goed, zodat alle glaasjes mooi gelijk gevuld zijn.
- Zet dit weer in de koelkast om op te stijven. Minimaal 4 uur, liever nog een hele nacht.
- Vlak voor het serveren: snijd de aardbeien in kleine stukjes en verdeel ze over de stevig geworden Panna cotta.
- Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker. Vul de spuitzak er mee en spuit een flinke grote toef op de stukjes aardbei. Leg er nog een stukje aardbei bovenop.
Liefs Ria & Laura