Dit toetje is lekker voor op de Sinterklaasavond. Ik zeg “toetje” , maar je kunt het eigenlijk ook wel een taartje noemen.
Ik hou erg van de lekkere koffiesmaak van een Tiramisu. Heerlijk! We hebben al verschillende tiramisu recepten gemaakt, dus nu volgt er ook eens een sinterklaasversie. Normaal gebruiken we natuurlijk lange vingers, maar nu eens pepernoten, ofwel kruidnootjes daarvoor in de plaats. Maar dan wel gedrenkt in de koffie. Voor de volwassenen zou je daar wat koffielikeur aan toe kunnen voegen, maar zonder is het ook gewoon erg lekker. Verder een verschillende laagjes met mascarponecrème en kruidnootjes en natuurlijk bovenop een laagje cacaopoeder. Zo gemaakt, je kunt het zelfs al ruim van te voren maken, zodat je het meteen op tafel kunt zetten.
Ingrediënten voor 4 glaasjes:
- 1 zak met ongeveer 500 gram kruidnootjes
- 1 kopje sterke koffie
- Een paar theelepels suiker
- Eventueel een klein scheutje koffielikeur (als er geen kinderen van eten!)
- 250 gram mascarpone
- 250 ml verse slagroom (minimaal 35% vet)
- Snufje poedersuiker
- Half zakje slagroomversteviger
- Beetje cacaopoeder
Recept:
- Leg de gardes even in de vriezer en zet de kom in de koelkast. (voor de mascarponecrème)
- Zet 4 mooie glazen of potjes klaar om de tiramisu in te maken.
- Doe ongeveer 200 gram kruidnootjes in een plastic zakje en rol hier overheen met de deegroller zodat je kleine stukjes krijgt. Zet opzij.
- Vul dan elk glaasje met een aantal, ongeveer 8 tot 10 hele kruidnoten.
- Zet een kopje sterke koffie, los daar de suiker in op. En giet er eventueel een scheutje koffielikeur door. Laat dit even afkoelen.
- Schep met een lepeltje wat van de koffie over de kruidnootjes in de glaasjes. Zo krijgen de nootjes een lekkere koffiesmaak.
- Doe de mascarpone in de koude kom en klop dit heel even los met de koude gardes.
- Voeg de slagroom toe en klop dit erdoor en klop dit mengsel dan bijna stijf. Voeg de poedersuiker en het halve zakje slagroomversteviger toe en klop verder tot het stijf is.
- Verdeel dit over twee kommen.
- Voeg aan de ene kom een beetje, een paar theelepels, van de koffie toe. Roer erdoor.
- Maal ongeveer 75 – 100 gram van de kruidnoten fijn met een staafmixer. Voeg dit toe aan de andere kom met mascarponecrème.
- Doe beide crèmes in een spuitzak, eventueel met een rond spuitmondje.
- Spuit een laagje koffiecrème gelijkmatig op de kruidnootjes in het glas.
- Schep dan een laagje van de kruidnotenkruimels op de koffiecrème.
- Spuit dan een laagje van de kruidnotenmascarpone er over, kijk zelf even hoeveel er nog in het glas past en hoeveel crème je nog hebt.
- Doe de cacaopoeder in een zeef. Ik heb een thee-ei, een soort zeefje eigenlijk. Daarmee strooi ik wat cacaopoeder over de bovenste crèmelaag.
Tip: kijk zelf even hoeveel van de crème je gebruikt. Dat hangt een beetje af van de grootte van de glazen die je gebruikt. Er is voldoende crème en als je glazen wat groter zijn dan die van mij, kun je best wat meer crème gebruiken. En misschien ook wel wat meer kruidnootjes als je die nog over hebt.


Liefs Ria & Laura