Basisrecepten, Sinterklaas, Vullingen & Toppings
comments 2

Zelf amandelspijs maken

Amandelspijs

Nu Sinterklaas steeds dichter bij komt, zijn we allemaal druk bezig om allerlei lekkers te maken voor dit gezellige feest. Hier hoort natuurlijk ook amandelspijs bij! Vroeger kocht ik dat gewoon kant en klaar, maar nu is het tijd dat we dat ook zelf gaan maken. Dus daarom vandaag een recept om zelf amandelspijs te maken!

Als ik onderzoek ga doen naar de recepten van amandelspijs, dan zijn er niet zulke grote verschillen. Je gebruikt hele amandelen of amandelpoeder, een evengrote hoeveelheid suiker, een beetje citroenrasp, vaak ook een ei en een beetje citroensap. Het is vrij gemakkelijk om zelf te maken. Ik snap niet dat ik dit nooit eerder heb geprobeerd.  Echt super easy en zó klaar!

Nu is het wel zo dat bijna iedereen er ei aan toevoegt, maar stel dat je dit een aantal dagen of misschien wel nog langer wilt bewaren, dan lijkt me een ei niet zo heel aantrekkelijk om te gebruiken. Sommige recepten geven dan ook aan om het ei pas toe te voegen op het moment dat je de spijs gaat verwerken of gebruiken. Ik heb het ei wel meteen toegevoegd, daarom heb ik de spijs maar twee dagen in de koelkast laten liggen om de smaak goed in te laten trekken. Daarna heb ik de amandelspijs gebruikt om er een gevulde speculaas van te bakken!

Dit is het recept geworden:

 • 175 gram fijngemalen amandelpoeder
 • 175 gram fijne suiker
 • beetje citroenrasp van één citroen
 • klein beetje citroensap (circa 10-20 ml)
 • snufje zout
 • 1 klein ei

Ik heb fijngemalen amandelpoeder gebruikt. Je kunt ook hele amandelen gebruiken en dan (als er nog een schilletje omheen zit ontvellen) fijnmalen in een keukenmachine, maar  ik vind dit echt een stuk eenvoudiger.

Aan de slag!

 1. Meng de amandelpoeder met de fijne suiker en de citroenrasp en het snufje zout. Schep dit goed om. Zorg dat het goed vermengd is. Je kunt dit ook heel even met de keukenmachine mengen, maar dan vooral niet te lang mengen.
 2. Doe het mengsel in een kom en voeg er dan het snufje zout, het ei en beetje citroensap bij. Kneed dit dan bij elkaar tot een samenhangend geheel. Je kunt dit ook kort mengen met de keukenmachine. Haal het er dan uit en kneed het verder door tot een samenhangend geheel.
 3. Vind je de amandelspijs nog wat te droog, kun je nog wat extra citroensap toevoegen of een beetje water, maar voeg vooral niet teveel toe, dan wordt het veel te nat en plakkerig.
 4. Heb je toch per ongeluk teveel vocht toegevoegd, dan kun je nog wat extra amandelpoeder met een gelijke hoeveelheid suiker (= amandelbroyage) toevoegen.
 5. Verpak de spijs in plastic folie en leg het in de koelkast.
 6. Laat het daar een of twee dagen liggen, zodat de smaak nog beter wordt.
 7. Als je de spijs gaat verwerken en je gaat het verder bakken, kun je altijd nog de helft van een klein ei toevoegen en een heel klein beetje water, zodat het wat soepeler wordt en dus beter uit te smeren.

Zo zie je dat dit vrij gemakkelijk is en zò lekker! Veel succes ermee!

Liefs, Ria

 

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

2 Comments

 1. wat een makkelijk recept joh,zou er zelf nooit opgekomen zijn en nog super lekker!
  thanks groetjes lydia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.