Basisrecepten, Vullingen & Toppings
comments 3

Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

Witte chocolade ganache
Dit is een recept voor een stevige chocolade ganache, waar je een taart mee kan afsmeren. Dit is een goede basis voor een taart die je gaat bekleden met fondant, maar ook goed geschikt voor een chocolate dripcake!

Benodigdheden:

  • 450 gram witte chocolade smeltchocolade
  • 150 ml slagroom

De verhouding is 1 op 3. Dus mocht je minder of meer ganache willen maken, zorg dan dat je altijd 3 keer zoveel smeltchocolade hebt. Dit recept is om een hoge taart van 20 cm mee af te smeren.

We maken de witte chocolade ganache met de magnentron. Dit kan ook au bain-marie.

Doe 150 ml slagroom in een glazenschaal (deze moet in de magnetron kunnen!). Schiet daar 450 gram witte smetchocolade in.

Let op bij het gebruik maken van de magnetron: je ganache mag niet te warm worden, dan kan het verbranden!

Zet de glazenschaal eerst ongeveer 1,5  minuut in de magnetron, op ongeveer 650 watt. Haal de schaal er dan uit. Schud even goed met de schaal, zodat de korrels van de smeltchocolade zo veel mogelijk ondergedompeld worden door de slagroom. Let op: roer nog niet! Laat het zo één minuut staan.

Zet het weer terug in de magnetron en laat het wederom ongeveer 1,5 minuut verwarmen op 650 watt. Haal de schaal weer uit de magnetron en schud opnieuw. Kijk goed of de chocolade al goed gesmolten is. Is dit niet het geval, zet het dan even opnieuw in de magnetron, afhankelijk van hoe ver de chocolade gesmolten is.

Is de chocolade wel goed gesmolten, dan kun je gaan roeren met liefst een siliconen spatel. Roer de chocolade door de slagroom, totdat het een homogeen geheel wordt.

Laat deze ganache afkoelen totdat deze goed smeerbaar wordt (nog iets soepeler dan chocoladepasta). Is je ganache toch te hard? Zet hem dan even terug in de magnetron. Is je chocoladeganache iets te zacht? Zet hem dan even in de koelkast.

Smeer een laagje witte chocoladeganache over de zijkant en bovenkant van de taart. Het is de kunst om dit zo gelijkmatig mogelijk te doen. Zet de taart even in de koelkast, zodat de chocolade wat kan uitharden. Een uur later kan je de tweede laag er over heen smeren. Let op: je chocoladeganache in je glazen schaal is nu waarschijnlijk ook uitgehard, zet deze weer heel even terug in de magnetron.

Laat ook dit weer een half uurtje uitharden.

Witte chocolade ganache

Nu heb je een mooi afgesmeerd taartje! Een goede basis!

Liefs Ria & Laura

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

3 Comments

  1. Pingback: Chocolate dripcake voor kerstmis – Liefde voor bakken

  2. Liza says

    Hi,

    Hoe groot is de taart die jullie met deze hoeveelheid insmeren? Ik wil dit gebruiken maar vind het moeilijk in te schatten hoeveel ik nodig zal hebben. Ik wil graag een ronde taart van 20 cm maken (en twee keer doorgesneden, dus drie lagen biscuit in totaal). Ik zou jullie advies waarderen!

    • Hoi Liza, de taart die wij gebruikt hebben was ook 20 cm doorsnee. Het was een hoge taart, dwz dat we een hoge bakvorm hebben gebruikt. Maar als je flink wat vulling ertussen doet, dan heb je ook een hoog taartje. Dus ik zou gewoon dezelfde hoeveelheid nemen die er staat. Let wel op: deze verhouding geldt voor de witte smeltchocolade. Bij melk of pure chocolade neem je een andere verhouding. Sucses! Laat je weten of het gelukt is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.