Het tweede koekjesrecept is eigenlijk een basisrecept: zandkoekjes! Als je dit deeg maakt, dan kun je daar eindeloos mee variëren. Super leuk! En het is helemaal leuk dat het een heel eenvoudig deeg is. Het is dus helemaal niet moeilijk om een trommeltje vol deze lekkere koekjes te bakken!
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 225 gram boter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1/2 theelepel bakpoeder
- snufje zout
Instructies
- Doe de bloem, de basterdsuiker, de bakpoeder en het zout in een kom en roer door elkaar. Voeg de koude boter toe en snijd deze met twee messen in klein blokjes. Kneed dit met koele handen door elkaar. Kneed eerst met je vingertoppen en daarna met je hele handen totdat het deeg een homogene soepele bal is geworden. Leg dit een half uurtje tot een uur in de koelkast.
- Rol het deeg uit en steek er koekjes uit. Ik heb gekozen voor ronde koekjes, maar je kunt natuurlijk allerlei verschillende uitstekers gebruiken en zo hele leuke koekjes maken.
- Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op circa 180 graden in 14-15 minuten gaar. Ze moeten mooi licht goudbruin zijn. Haal de bakplaat er dan uit en laat de koekjes afkoelen. Doe ondertussen meteen een nieuwe laag koekjes in de oven.
Variaties op dit basisrecept:
Zandkoekjes zijn op zichzelf al heel erg lekker. Maar je kan er natuurlijk ook nóg lekkerdere koekjes van maken, door een beetje variatie aan te brengen! Wij hebben al een aantal leuke variaties bedacht voor jullie!
Je kunt leuke variaties bedenken om deze koekjes een andere smaak te geven.
Als de koekjes uitgestoken zijn, bestrijk je ze met wat losgeklopt ei en dan doe je er één van de volgende ingrediënten op. Druk ze een klein beetje in het deeg, zodat het niet loslaat of er af valt.
Wij hebben de volgende varianten bedacht:
- Kokos
- Geschaafde amandelen
- Fijngemalen pistachenootjes
- Pinda’s
- Rozijnen
- Chocoladebolletjes
- Pecannoten
Bedenken jullie nog meer varianten? Wij zijn benieuwd!
Liefs Ria & Laura