Deze schattige taartjes zijn gemaakt van koekjesdeeg. Eigenlijk zijn het drie koekjes op elkaar met een heerlijke vulling ertussen! Kijk snel verder voor het recept!
Ik (Ria) maak regelmatig cijfertaarten. Deze maak ik dan meestal met cakedeeg. Maar cijfertaarten kun je ook maken van zanddeeg ofwel koekjesdeeg. Dat is ook heel lekker. Daarvan zijn eigenlijk deze gebakjes afgeleid. Eerder heb ik al eens een hartentaart gemaakt op deze manier. Zie hier het recept.
Maar deze kleine taartjes, ofwel gebakjes, zie je ook heel veel op Instagram, dus dat wilde ik ook eens proberen. Je kunt hier eindeloos mee variëren, maar ik heb nu gekozen voor taartjes met blauwe en rode bessen. En deze overheerlijke mascarponecrème. Binnenkort zal ik hier ook nog wat andere variaties mee gaan maken, want ik vind ze erg lekker en mooi om te zien! Als je deze taartjes maakt, moet je er wel rekening mee houden dat de koekjes na een tijdje een beetje zacht worden. Ik vind dat niet erg en juist wel lekker. Dat komt omdat de taartjes in de koelkast bewaard moeten worden, omdat er mascarpone en slagroom in zit. Wat mij betreft zijn ze lekker tot twee dagen nadat je ze gemaakt hebt. Maar hoe verser, hoe lekkerder!
Ingrediënten
- een vierkante uitsteker van ongeveer 6 x 6 cm.
- spuitzak met ronde spuitmond
Voor het deeg:
- 170 gram bloem
- 100 gram boter of margarine
- 60 gram poedersuiker
- 15 gram amandelmeel
- snufje zout
- ½ ei
Voor de mascarponecrème:
- 200 ml mascarpone
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- 200 ml verse slagroom (minstens 35% vet)
- eventueel nog wat poedersuiker
- 1 zakje slagroomversteviger
Voor de decoratie:
- blauwe en rode bessen
- kleine chocolaatjes
- crispy chocolade pearls
Instructies
- Leg een bakplaat klaar met een vel bakpapier
- Spoel de besjes af en laat deze goed uitlekken
- Maak het deeg: doe de bloem, de poedersuiker, het amandelmeel en het zout in een kom. Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes. Meng alles door elkaar met je handen, wrijf de boter in hele kleine stukjes. Voeg dan de helft van het ei toe. Meng erdoor en kneed het deeg met je handen tot een egale bal.
- Mocht het wat te droog zijn, kun je nog wat ei toevoegen. Is het wat al te plakkerig, voeg dan nog een heel klein beetje bloem bij. Niet te veel, anders wordt het deeg erg droog.
- Wikkel het deeg in plastic folie en leg het ongeveer een uurtje in de koelkast om stevig te worden.
- Verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tussen twee vellen plastic folie. Dikte ongeveer 3 tot 4 mm.
- Steek er vierkantjes uit met de uitsteker. Ik had er 21 koekjes uitgestoken. Voor elk taartje heb je 3 koekjes nodig.
- Leg een paar koekjes op het bakpapier. Ik doe de eerste lichting nooit te veel koekjes, dan kan ik het mooi eerst even uitproberen, met de temperatuur en de baktijd. De rest van de uitgestoken koekjes kun je nog even in de koelkast leggen. Dan wordt het deeg nog wat steviger.
- Bak de koekjes gaar in ongeveer 15 minuten. Ze moeten een mooi kleurtje krijgen, maar zeker niet te donker worden. Laat ze afkoelen op een taartrooster.
- Bak zo ook de rest van de koekjes.
- Maak de mascarponecrème: doe de mascarpone met de basterdsuiker in een kom en klop dit los met de mixer op de laagste stand. Voeg de koude slagroom toe en klop dit geheel bijna stijf. Voeg dan eventueel nog wat extra poedersuiker toe naar smaak en het zakje slagroomversteviger. Klop dan tot het helemaal stijf is. Vul de spuitzak ermee.
- Leg een koekje op een bord of plank. Spuit er 9 kleine ronde toefjes op.
- Decoreer dan met wat van de crispy pearls en stukjes besjes.
- Leg er het tweede koekje op. Druk een klein beetje aan en spuit daar ook weer 9 kleine ronde toefjes op. Daarop weer wat pearls en stukjes fruit. Dan het derde koekje er op. Druk weer een klein beetje aan.
- Versier de bovenkant met de beide kleuren besjes en steek er een leuk klein chocolaatje bij.
Notities
Liefdevoorbakken tip: deze kleine chocolaatjes heb ik gemaakt met een mal. Hiervoor heb ik 50 gram chocolade “au bain marie” verwarmd, dan de kom van de pan gehaald en daarna nog wat koude stukjes chocolade toegevoegd en erdoor gemengd. Hiermee heb ik de mal gevuld. Dit moet dan goed afkoelen zodat de chocolaatjes hard worden. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon kleine chocolaatjes kopen.
Liefs Ria & Laura