Deze cupcakes kun je maken zonder oven. Eigenlijk zijn het dus “no bake” cupcakes. Erg handig dus als je geen oven hebt en toch eens iets lekkers wilt maken. Wat je wel nodig hebt is een bakvorm waarin de papieren bakingcups gezet kunnen worden. Deze kunnen dan gevuld worden en de cupcakes kunnen dan in de koelkast opstijven.
Bij ons kerstdiner van het afgelopen jaar hebben wij op tweede kerstdag lekker gegeten samen met een aantal van onze kinderen. Ieder maakte één van de gangen. Ik (Ria) heb deze cupcakes samen met dochter Fiona gemaakt. We hebben hiervoor digestive koekjes gebruikt. De vulling bestaat uit kwark, slagroom en frambozen.
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 200 gram digestive koekjes
- 80 gram margarine
Voor de chocoladelaag:
- 135 gram chocolade
- 100 ml verse slagroom
Voor de kwarklaag:
- 400 ml magere kwark
- 175 ml verse slagroom
- 150 gram bevroren frambozen
- 50 ml water
- 8 blaadjes gelatine
Voor de topping:
- 150 ml verse slagroom
- handje bevroren of verse frambozen
- poedersuiker (om slagroom mee te zoeten)
Verder:
- witte bakingscups
- bakvorm voor cupcakes
Instructies
- Zet de bakvorm klaar met de bakingcups er in.
- Maal de koekjes fijn met een staafmixer, heb je die niet, doe de koekjes dan in een plastic zakje en rol er stevig met de deegroller overheen, zodat de koekjes helemaal verkruimelen.
- Smelt de margarine in een pannetje en schenk dit dan bij de fijngemalen koekjes, schep dit goed door tot een homogene massa.
- Schep in elke bakingcup een laagje koekjesmengsel en druk dit aan met de bolle kant van een lepeltje.
- Zet de bakvorm even, ongeveer een half uurtje, in de koelkast zodat de bodems stevig worden.
- Maak je chocoladeganache. Verwarm je slagroom tot het net niet aan de kook is (niet laten koken, dan komt er een vel op). Schenk dit over je chocolade. Let op: even nog niet roeren, wacht een paar minuten. Roer daarna met een silliconenspatel alles door elkaar. Mocht het nou net niet helemaal gesmolten zijn, kun je het nog ‘au bain marie’ verder smelten.
- Schenk op elke koekjeslaag een laagje chocolade. Laat dit weer in de koelkast wat stevig worden.
- Week de gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
- Voor de vulling: doe de kwark in een kom. Klop een klein beetje door. Klop de slagroom bijna stijf met wat poedersuiker. Voeg toe aan de kwark en klop voorzichtig door. Doe de frambozen in een steelpan en verwarm deze waardoor ze ontdooien. Zet de staafmixer er even in, zodat het een frambozenmoes wordt.
- Voeg de frambozenmoes toe aan het kwarkmengsel. Roer erdoor.
- Breng het water aan de kook, zet het vuur uit en laat het heel even staan, zodat het echt niet meer kookt. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze één voor één op in het water. Zorg dat alles goed is opgelost. Laat dit even afkoelen, circa 5 minuten. Voeg dan beetje voor beetje toe aan het kwarkmengsel en klop er op de laagste stand voorzichtig door.
- Schenk in elke cupcake een laag van dit frambozenkwarkmengsel. Tot het randje van de papieren bakingcups.
- Zet dit een paar uur in de koelkast om op te stijven.
- Klop de slagroom stijf met wat poedersuiker en doe in een spuitzak met spuitmondje 1M.
- Haal voorzichtig de papieren bakingcups er af en zet de cupcakes op een mooi bord.
- Spuit op elke cupcake een mooie slagroomtoef. Leg daarop nog een framboosje.
Deze cupcakes serveer je op een mooi gebaksbordje met een vorkje. Eigenlijk is het dus meer een gebakje dan een cupcake. Dit gebakje is weer erg lekker en fris.
Liefs, Ria & Laura
6 comments
ziet er geweldig uit! Jammer dat een deel van het recept wegvalt aan de rechterkant!
Kan misschien nog iets aan gedaan worden?
Je kunt je ipad of telefoonscherm een slag draaien, dan krijg je wel de hele tekst! Of kies anders voor de printversie! Ook dan is dat probleem verholpen!
Hoeveel kan je uit dit recept halen?
Hoi Sarah, dit recept is geschikt voor ongeveer 12 cupcakes. Het kan zijn dat je wat koekkruim mengsel overhoudt.
Hallo,
Leuk recept voor een verjaardag! Hoeveel dagen van te voren kun je de cupcakes maken.. of hoe lang blijven ze goed in een afgesloten bak?
Groeten,
Hallo Deborah, je kunt ze best een dag van te voren maken. Dan zijn ze in ieder geval nog lekker. Je zou ze natuurlijk ook nog in kunnen vriezen.