Vorig jaar hadden we al een keer geprobeerd om een taartje te maken met dezelfde smaken: cranberry en pistache. Twee smaken die wij super kerstig vinden! En dit jaar is het gelukt! Het is een heerlijke biscuittaart geworden met een vulling van mascarpone en cranberrygelei. En als decoratie gedroogde cranberry en fijngehakte pistachenootjes. Dit is een pronkstuk op je kersttafel!
Ingrediënten
Voor de biscuittaart:
- bakvorm van 25 cm
- 6 eieren
- 190 gram suiker
- 120 gram bloem
- 65 gram maizena
- snufje zout
Voor de cranberrygelei:
- 0,5 liter cranberrysap
- 1 pakje kookpudding van Dr. Oetker – vanillesmaak
- 20 gram suiker
Voor de mascarponevulling:
- 250 gram mascarpone
- 2 el witte basterdsuiker
- 500 ml slagroom
- beetje poedersuiker
- 1 zakje slagroom versteviger
- ca 60 gram gedroogde cranberry’s
Voor de decoratie:
- 250 ml slagroom OF 1 doosje klopklop (hier moet dan 190 ml melk bij)
Let op: voor dit recept gebruiken we ons basisrecept voor een biscuittaart. Maar mocht je daar nou even geen zin in hebben, kan je natuurlijk ook gewoon een mix voor biscuitdeeg gebruiken!
Instructies
- Vet je bakvorm in. Doe van de zijkant alleen de onderste helft, het deel waar je deeg komt, want dan rijst je taart beter.
- Doe de eieren en de suiker in een kom. Mix dit minstens 6 tot 8 minuten tot het schuimig en licht is geworden. Zet de mixer vervolgens even uit.
- Zeef de bloem met de maizena en het zout. Voeg dit aan je mengsel toe. Schraap dit met een siliconen spatel voorzichtig door het deeg, tot alles goed is opgenomen.
- Doe je mengsel in de ingevette bakvorm en bak de taart op 40 à 50 minuten op circa 170 graden mooi goudbruin. Controleer eventueel met een satéprikker, deze moet dan droog uit de taart komen. Let op: maak tijdens het bakken de ovendeur niet open! Je hebt dan kans dat de taart inzakt. Open de deur alleen op het laatste moment, om te controleren of de taart klaar is.
- Laat de biscuittaart eerst circa 10 minuten afkoelen, haal deze daarna voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.
- Zaag de taart met een dubbele taartzaag in drie delen.
- Zet het onderste deel op een taartbord.
- Maak de cranberrygelei: meet 500 ml cranberrysap af. Doe een klein beetje in een kommetje. Breng de rest aan de kook. Los het vanillepuddingpoeder op in het kleine beetje sap. Roer dit goed door met een garde. Als de rest van het sap kookt, neem je het van het vuur, giet een klein beetje bij het puddingpoederpapje, roer dit goed door met een garde. Giet daarna het hele papje terug bij de rest van het hete sap.
- Zet dit terug op het vuur. Laat het, onder goed roeren, aan de kook komen. Laat dan heel kort koken (laat een paar keer ‘blub’ zeggen). Neem dan van het vuur. Schenk het op een groot bord (of twee kleine bordjes). Verpak dit goed met plastic huishoudfolie, zodat er geen vel op komt. Laat afkoelen. Laat het eerst een tijdje op je aanrecht staan, en zet het dan later, als het niet meer zo warm is, nog een tijdje in de koelkast.
- Roer voor de mascarponecrème de mascarpone los in een kom met twee eetlepels basterdsuiker, totdat hij lekker smeuïg is.Klop de slagroom stijf. Voeg een beetje poedersuiker en een zakje Klopfix toe. Zorg dat je gardes en je kom goed koud zijn.
- Voeg dan de mascarpone, beetje bij beetje, toe aan de slagroom en klop dit nog even voorzichtig (op de laagst stand) door met de mixer. Voeg dan het grootste deel van de de gedroogde cranberry’s toe. Meng erdoor. Bewaar nog wat cranberry’s voor de decoratie.
- Schep de afgekoelde cranberrygelei op de onderste biscuitlaag, smeer dit gelijkmatig uit.
- Schep hier dan een klein laagje van het mascarpone mengsel op en smeer dit ook netjes uit.
- Leg de tweede biscuitlaag er op.
- Schep hier dan weer een flinke laag mascarponecrème op, smeer goed uit.
- Dan de bovenste bisicuitlaag er op.
- Maak dan de Klopklop of nog een bekertje slagroom. Wij hebben hiervoor klopklop, ofwel instantslagroom gebruikt, omdat die wat witter is, en dat vonden we in dit geval mooier. Maar gebruik gewoon verse slagroom als je dat liever wilt.
- Smeer de hele taart in met deze (instant) slagroom. Strijk het goed glad zodat overal evenveel slagroom zit. Zet dit een tijd in de koelkast.
- Hak de pistachenootjes fijn en bestrooi de rand van de taart ermee. Leg in het midden nog wat gedroogde cranberry’s.
Ga jij deze taart maken voor op je kersttafel? Laat t ons weten!
Liefs, Ria & Laura
7 comments
Hallo,
Wat ziet die cranberrytaart er fantastisch mooi uit. En het klinkt ook lekker. Alleen, kookpudding door de cranberrygelei? Waarom niet puur met alleen suiker en gelatine of maizena ofzoiets? Of wordt het dan te zuur?
M.vr.gr. Tjitske
De vanillekookpudding geeft een lekkere romige vanillesmaak. Het kan vast ook anders, maar dit is erg lekker!
Hallo Ria en Laura,
Ik heb de taart inmiddels gemaakt en het was wel een succes, de familie vond hem erg lekker! Ik heb het wel wat aangepast, want voor een springvorm van 22 cm., dus maar 1 bakje mascarpone gebruikt en de helft van de cranberrygelei (rest in folie in de vriezer gedaan) en gewoon besmeerd met slagroom (met een zakje versteviger) maar hij smaakte erg lekker! Heb trouwens ook mijn eigen recept voor bisquittaart gebruikt, wat ik al jaren gebruik ( van een recept uit het “Brio-bakboek” ooit gekregen op zegeltjes op de Brio margarine) Dat gaat met 3 gesplitste eieren. Maar ik had hem niet zo netjes als op jullie foto, maar voor de smaak maakte het niet uit!
Hartelijk dank voor het recept, ga hem vast nog wel eens maken! ;-)
Groetjes, Tjitske
Wat fijn om te horen dat het zo goed gelukt is! Heb je er een foto van gemaakt? We vinden het altijd super leuk om jullie baksels te bewonderen :)
Ja, maar pas toen ik hem al aangesneden had! ;-) Alleen, ik krijg de foto niet in de mail! ;-)
Groetjes, Tjitske
Het was een zalige taart ?
Dank je wel, Annika! ?