Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

KerstmisKoekjes

Twee kleuren kerstkoekjes van zanddeeg

by Liefde voor bakken 09/12/201628/12/2016
written by Liefde voor bakken 09/12/201628/12/2016
img_2079bn2

Je hebt altijd wel een momentje tijdens de kerstdagen, waarbij je niet direct met een stuk taart wil aan komen, maar toch wat lekkers bij de koffie wilt. Het zou namelijk zonde zijn als er minder gegeten wordt van het 6-gangendiner wat je hebt gemaakt, of dat er minder uitgebreid wordt gegeten van een uitgebreide gourmet. Dan zijn deze kerstkoekjes een uitkomst! Lekker makkelijk te maken! Tussen alle kerstvoorbereidingen door!

Welkom bij ons aller eerste kerst recept van 2016! Sinterklaas is nog maar net terug naar Spanje, maar wij waren alweer een tijdje bezig met de kerstvoorbereidingen. Het eerste recept is lekker makkelijk, om even op te warmen.

Het deeg wat je gaat maken wordt strakt opgesplitst in twee delen en aan eentje wordt dan cacao toegevoegd. Nu heb je dus één deel gewoon deeg en één deel chocolade deeg. En om de koekjes er tóch leuk uit te laten zien, kiezen we voor twee uitstekers: een ronde uitsteker en een ster uitsteker.

img_2084bn2

 

Wil je dit recept ook gebruiken, maar toch nog niet zo in de kerststemming? Kies dan voor een andere uitsteker in plaats van de ster! Bijvoorbeeld een hartje, voor Valentijn. Of iets anders leuks! Kijk eens in je voorraad uitstekers en je komt vast wel op een leuk idee!

Wat heb je nodig:

  • 125 gram boter of margarine
  • 100 gram fijne suiker
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 125 gram bloem
  • 15 gram cacaopoeder
  • 1 ronde of bloemvormige uitsteker
  • 1 ster uitsteker
  • bakpapier

Aan de slag:

Eerst gaan we het deeg maken. Doe hiervoor de boter in stukjes in een kom. Voeg de suiker, het zout, het ei en de bloem toe. Mix dit eerst even door met de mixer met kneedhaken. Als het dan wat kruimelig is geworden, kun je het verder kneden met je handen. Deel het deeg in twee porties. Bij de ene helft voeg je 15 gram cacaopoeder toe. Kneed even door zodat de cacao goed is opgenomen. Leg de beide deegballen een half uurtje in de koelkast.

Leg dan de bakplaat klaar met een vel vetvrij bakpapier er op.

Rol van beide stukken deeg een lap uit. Je kan het eventueel met wat huishoudfolie bedekken als het erg plakt. Dit was bij ons niet nodig. Steek met de ronde of gekartelde ronde uitsteker de koekjes uit. Steek dan uit elk koekje weer een ster uit. Wissel deze sterren om, zodat er in het lichte koekje een donker ster komt te zitten en in het donkere rondje een lichte ster. Maak zo al het deeg op. Rol met een roller nog even heel voorzichtig over de koekjes zodat ze niet ongelijk worden.

Twee kleuren kerstkoekjes van zanddeegTwee kleuren kerstkoekjes van zanddeeg

 

Leg de eerste helft van de koekjes op de bakplaat en bak ze op circa 175 graden (let op: bij een hete luchtoven iets lager) in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze even afkoelen. Bak zo ook een tweede bakplaat. Zo heb je 2 x 12 koekjes gebakken.

img_2079bn2

 

img_2084bn2

 

img_2095bn

Ze zijn erg lekker, dus doe ze maar in een trommeltje anders zijn ze zo op!

Heb je hier nou een leuke variatie op gemaakt, laat dat dan weten, vinden we erg leuk om te horen! Veel bak plezier!

Liefs

Ria & Laura

 

kerstkerstmiskoekjes
2 comments
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
5x gezonde schooltraktaties
next post
Video: Rose cake

You may also like

Eierkoekjes

11/10/2017

Kokoskoekjes

02/11/2016

Marmer koekjes

18/03/2020

Koekjes ijsjes II

05/08/2015

Sinaasappel koekjes

24/04/2019

Kerstkoekjes

23/12/2015

Kerstcupcakes

17/12/2015

Valentijnskoekjes versierd met Royal Icing

08/02/2016

Meringue kisses in drie smaken

19/02/2020

Meringue kerstboompjes

11/12/2019

2 comments

Myrte 20/03/2020 - 13:32

Staat er niet een typfout in het recept? Het deeg wordt veel te plakkerig, het was onmogelijk om er mooie vormpjes van te maken. En de koekjes dreven weg in de oven. Te veel boter? Te veel ei?

Reply
Liefde voor bakken 20/03/2020 - 14:32

Hoi Myrte, het lijkt er inderdaad op dat de verhoudingen niet helemaal kloppen. Ik kan het niet meer achterhalen, want het is te lang geleden dat we deze gemaakt hebben. Ik denk, zo te zien dat er vooral te weinig bloem op de lijst staat. Ze waren destijds prima gelukt, dus zal een typfout zijn. Ik ga ze binnenkort wel even opnieuw maken en het recept aanpassen. Het zou ongeveer hetzelfde moeten zijn als bij de domino koekjes. Zie “koekjes’ . Die lijken er veel op. Excuus voor het ongemak.

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
  • 6

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....