Lekkere chocolade brownie koekjes met speculoos smaak. Krokant van buiten en lekker “chewy” van binnen!
Deze koekjes zijn een variant op de Brownie koekjes die we eerder gemaakt hebben. Deze koekjes zijn heel erg lekker, dus leuk om een variatie mee te maken. Ik heb nog een pot speculoospasta en een pak speculooskoekjes, van die kleine koffiekoekjes, kun je bijna in elke supermarkt kopen. Dus deze ga ik beiden gebruiken. Bij het bakken van deze koekjes moet je er rekening mee houden dat het deeg behoorlijk uitloopt, dus zorg voor voldoende ruimte tussen de bergjes deeg. Door het uitlopen worden ze ook best groot. Kijk zelf even hoe groot je ze wilt maken.

Ingrediënten
- 2 bakplaten met een vel bakpapier
Voor het deeg:
- 120 gram pure chocolade in kleine stukjes
- 80 gram speculoospasta
- 50 gram boter of margarine
- 80 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 2 eieren
- 240 gram fijne suiker
- geraspte schil van een citroen of 1 theelepel citroen aroma
- 50 gram pure chocolade in stukjes
- 60 gram speculooskoekjes in stukjes.
Instructies
- Zet de bakplaten klaar en bekleed ze met een vel bakpapier. Als je twee platen hebt, kun je meteen de tweede lading koekjes klaarzetten en in de oven doen als de eerste koekjes er uit gaan.
- Verwarm de oven voor op circa 175 graden.
- Smelt de 120 gram chocolade met de boter en de speculoospasta ‘au bain marie’ op een pannetje met heet water. Als het helemaal goed gesmolten is, haal je het van het pannetje af en laat heel even staan.
- Klop ondertussen de eieren met de suiker en de citroen in 3 minuten tot een dikke lichte massa.
- Roer het iets afgekoelde chocolademengsel erdoor.
- Zeef het meel met het zout en voeg dit toe aan het mengsel.
- Hak de chocolade fijn en hak ook de koekjes in kleine stukjes.
- Voeg dit allebei toe aan het deeg, schep dit erdoor met een siliconen spatel.
- Maak met twee lepels kleine bergjes deeg en leg deze met voldoende tussenruimte op het bakpapier. Bak de eerste ronde niet teveel koekjes, want dan kun je de eerste ronde even uitproberen hoe lang je ze wilt bakken. En hoe groot ze worden. Bak de koekjes circa 12 minuten.
- Als je ze uit de oven haalt, zullen ze nog wat zacht zijn, maar als ze afkoelen, dan worden ze vanzelf wat steviger. Als je ze te lang bakt, dan worden ze hard.
- De tweede ronde doe je wat meer koekjes tegelijk, je weet nu ook hoe groot ze worden, dus je kunt de hoeveelheid ook nog aanpassen, afhankelijk van hoe groot je de koekjes wilt hebben.
- Leg de koekjes die uit de oven komen met bakpapier en al op een rooster om nog wat af te koelen.
- Heb je nog deeg over, dan kun je nog een plaat met koekjes bakken.
Liefs Ria & Laura
4 comments
Het recept klopt niet. Je hebt 120 gram chocolade en later ik meen 50 of 60 om door beslag te roeren. Maar in stap 1 moet je 175 gram chocolade smelten. Kunnen jullie aangeven wat er niet klopt de 120 of de 175? ik heb ze gebakken erg lekkere koekjes maar vond nu dat de speculoos niet tot zijn recht kwam.
Hoi Ann, je hebt gelijk, dat moet 120 gram zijn. Ik pas het meteen even aan! Excuus voor de gemaakte typfout!
Er werd hier gediscussieerd wie de laatste op mocht eten.. dat is een goed teken!
Bedankt voor het recept.
Groetjes Laura
Graag gedaan! Heel leuk om te horen!