Afgelopen vrijdag hebben we in een plog laten zien hoe een dagje bakken er bij ons aan toe gaat! Die twee dagen hebben we alleen maar recepten met chocolade gebakken! Dus nu het volgende recept: de triple chocolate vlaai! Een heerlijke vlaai met 3 soorten chocolade. Kan toch eigenlijk niet meer mis gaan zo?
Naast dat we zo gek waren op onze brownies met pecannootjes en de chocoladetaart met hazelnoten, is dit misschien toch wel het meest lekkere baksel wat we tijdens onze baksessie hebben gemaakt! Snel aan de slag!

Ingrediënten
- vlaaivorm van 24 of 26 cm, met uitneembare bodem
- boter of margarine om de bodem in te vetten
Voor het deeg:
- 180 gram bloem
- 3 el cacoapoeder
- 85 gram poedersuiker
- 20 gram gemalen amandelen
- snufje zout
- 1 zakje vanille suiker
- 1 ei
- 125 gram zachte boter
Voor laag 1:
- 250 gram witte chocolade
- 125 ml slagroom
- 20 ml Baileys (we hebben Bailey’s met caramelsmaak gebruikt, maar de gewone Bailey’s Irish cream kan natuurlijk ook)
Voor laag 2:
- 300 ml slagroom (minimaal 35% vet)
- 1 zakje klopfix
- poedersuiker
- 200 gram pure chocolade
Voor de decoratie:
- 50 gram pure chocolade
Instructies
- We beginnen met het maken van het chocolade zanddeeg. Hiervoor doe je de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de cacaopoeder, de poedersuiker, de gemalen amandelen, het zout, de vanillesuiker, het ei en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast o wat steviger te worden.
- Vet dan de vorm in en bestrooi met een klein beetje bloem. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het net wat groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg dat overal voldoende deeg zit en werk de randen mooi bij.
- Leg er bakpapier in en strooi dan de bak bonen op het bakpapier. Bak de bodem dan in een voorverwarmde oven op 200 graden, ongeveer 10 minuten.
- Haal de vorm uit de oven, haal de bak bonen en het bakpapier er af. Zet nog circa 8 minuten terug in de oven. Op die manier kan de bodem ook nog een beetje afgebakken worden.
- Haal dan de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Haal de bodem voorzichtig uit de vorm en zet op een taartplateau of taartschaal.
- Doe voor de witte chocolade ganache de witte chocolade in een kom. Verwarm de slagroom in een pannetje tot bijna aan de kook. Giet de slagroom dan over de witte chocolade. Laat dit heel even staan. Roer de chocolade dan goed door tot alles is opgelost. Giet er de Bailey’s bij, roer goed door. Laat het geheel een tijdje afkoelen. Schenk het dan in de chocolade taart bodem. Laat dit opstijven.
- Vervolgens smelt je voor de pure chocolademousse de pure chocolade “au bain marie” op een pannetje heet water. Zorg dat de chocolade goed is opgelost. Laat dit afkoelen. Klop de slagroom met het zakje Klopfix goed stijf (leg je gardes eerst even in de vriezer en zet je beslagkom in de koelkast). Schep een beetje slagroom door de afgekoelde chocolade en meng dit erdoor. Ga zo verder, voeg telkens een deel van de geklopte slagroom toe aan het chocomengsel. Op deze manier krijg je een romig mengsel. Zet dit heel even in de koelkast. Schep het dan op de witte chocoladelaag. Verdeel het gelijkmatig en maak er dan met de bolle kant van een lepel een beetje een heuvelachtig patroon van. Leef je uit, kijk wat je zelf mooi vindt. Laat dit opstijven in de koelkast.
- Smelt dan nog een beetje pure chocolade “au bain marie” en doe dit in een spuitzakje. Knip een piepklein gaatje onderaan en spuit zo een mooi ruitjespatroon over de chocolademousse.
Deze taart is echt heel erg lekker geworden. Ria: Het is één van mijn favoriete taarten geworden! Ik ben persoonlijk niet zo’n witte-chocolade-fan, maar door de toevoeging van de Bailey’s is deze witte chocoladecrème echt heel lekker geworden. Een aanrader dus!
Liefs Ria & Laura