Tartelettes zijn van die Franse, rond koekjes met in het midden een laagje jam. Dat kan allerlei verschillende smaken jam zijn, aardbeienjam, frambozenjam, maar ook een abrikozenjam of ananasjam. Deze variant met aardbeienjam, super lekker!
Wij gaan regelmatig een aantal dagen naar Frankrijk, naar onze dochter, die daar een tijdje is. Dan gaan we ook altijd een paar keer naar zo’n grote supermarché.lekker snuffelen naar interessante producten. dingen die wij hier in Nederland niet hebben. Meestal koop ik dan ook een pakje van die kleine tartelettes, die zijn erg lekker!! Die kochten we vroeger ook altijd toen we nog met alle kinderen in Frankrijk op vakantie gingen. Nu heb ik besloten om deze koekjes ook zelf te gaan maken. Lekker makkelijk, en dus snel te maken. Ze zijn ook leuk om te trakteren op school! Steek er gewoon een lollystokje in voordat je ze gaat bakken en je hebt een koekjeslollie. Superleuke traktatie!

Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 200 gram boter of margarine
- 100 gram poedersuiker
- 30 gram amandelmeel
- snufje zout
- 1 klein ei
- Een beetje aardbeienjam, of een andere jam.
Verder:
- Een ronde karteluitsteker van ongeveer 7 cm.
- Een klein rond glaasje of iets anders om een rondje in het deeg te drukken van ongeveer 3,5 cm.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht oven iets lager, ongeveer 160 graden).
- Doe de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de poedersuiker, het amandelmeel, het zout, de eidooier en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.
- Neem dan ongeveer de helft van het deeg en laat de rest in de koelkast liggen, dan blijft dat lekker koud.
- Rol het deeg uit tussen twee lagen plastic folie.
- Steek er met de kartel uitsteker koekjes uit.
- Leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Neem dan een klein glaasje of een ander rond voorwerp met een doorsnee van ongeveer 3,5 tot 4 cm.
- Doop dit in een beetje bloem, dan plakt het niet vast in het koekje.
- Druk voorzichtig een rondje in elk koekje. Druk voorzichtig een beetje door, zodat het rondje wel een aantal millimeter diep is. Doe wel voorzichtig, zodat het koekje zijn vorm behoud.
- Vul elk holletje met een beetje jam. Je kunt ook verschillende jamsoorten kiezen.
- Zet de bakplaat met de koekjes in de oven. Doe voor de eerste lichting niet al te veel koekjes op de bakplaat, dan kun je het eerst even uitproberen. Worden ze naar je zin? Dan doe je de volgende ronde precies hetzelfde, zo niet, dan pas je de oventijd een beetje aan.
- Bak ze gaar in ongeveer 15 minuten. Let op: dit is erg afhankelijk van je oven. Ze moeten licht goudbruin worden, vooral niet te donker.
- Laat ze afkoelen op een taartrooster.
Notities
Tip: Wil je er lollykoekjes van maken, koop dan ook een aantal lollystokjes en steek deze voorzichtig in de koekjes voordat ze in de oven gaan.
Liefs, Ria
1 comment
Wat zien ze er heerlijk uit…