Ik wilde al een tijdje weer het bakken van cheesecakes oppakken. Wij hebben twee cheesecakes op onze website staan, maar die zijn allebei uit een boek. Wij hebben zelf nog nooit een cheesecake recept bedacht. Dus ik ga dit weer oppakken en ik ga jullie meenemen in mijn cheesecake leerproces! We beginnen met deze snickers cheesecake!
Oké mijn eerste echte cheesecake recept. Deze is voor de verjaardag van mijn zusje Fiona. Ik heb eerst wat cheesecake-recearche gedaan, om te kijken hoe iedereen een gewone basis cheesecake maakt. En er komt veel kijken bij het maken van een cheesecake, om te voorkomen dat ze scheuren. Zo is het belangrijk dat een cheesecake niet te snel afkoelt, maar geleidelijk. Als ik eenmaal de perfecte manier heb gevonden om een cheesecake te bakken, zal ik een apart artikel schrijven met cheesecake tips.
Bij het maken van deze cheesecake kwam ik er al snel achter dat ik het lastig vond om in te schatten hoe lang je de cheesecake moet bakken. Veel andere bakkers geven aan dat de binnenkant nog iets zacht moet zijn, zodat de cheesecake nog wat kan na garen wanneer de oven afkoelt. Maar dat punt vond ik nogal lastig te bepalen. En na het bakken van deze cheesecake kwam ik er wel achter dat mijn cheesecake wel iets langer in de oven had gemogen. Hij was nog net ietsje zacht van binnen.
En wat betreft het scheuren: mijn cheesecake was wel gescheurd. Ik wilde mijn cheesecake bakken in een waterbak, maar helaas heb ik nog geen ovenvaste bak die groot genoeg was voor mijn springvorm. Dit ga ik zeker wel proberen bij mijn volgende cheesecake. Kijken of dat echt werkt!

Ingrediënten
Voor de bodem:
- 300 gram digestive koekjes
- 150 gram boter
Voor de vulling:
- 700 gram roomkaas
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram crème fraîche
- 3 eieren
- 2 tl vanille extract
- 125 gram pindakaas
- 100 gram pure chocolade
- 20 gram bloem
- 4 tot 5 snickers
Voor de topping:
- snickers
- karamel zeezout pasta (AH)
- handje ongezouten pinda’s
Extra:
- springvorm
- bakpapier
- boter om je vorm mee in te vetten
Instructies
- Verwarm je oven voor op 150 graden.
- Smelt de pure chocolade ‘au bain marie’. Je begint hiermee, zodat de chocolade kan afkoelen voordat je het straks door de vulling gaat mengen.
- Doe je bakpapier in je bakvorm en vet je vorm in.
- Verkruimel de koekjes. Ik doe dat met de staafmixer. Smelt de boter en voeg het toe aan de koekkruimels. Doe dit in je bodem en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet 10 minuutjes in de koelkast.
- Mix de roomkaas en de suiker 3 minuten tot het zacht en romig is. Doe hier de crème fraîche en de vanille erbij en mix dit op de laagste stand er doorheen.
- Voeg de bloem toe en mix dit er ook doorheen.
- Voeg daarna één voor één de eieren toe en mix elk ei er steeds goed door.
- Voeg vervolgens de pindakaas en de afgekoelde chocola er aan toe. Dit mix je niet, maar roer je er doorheen.
- Als laatst snijdt je 4 of 5 snickers in kleine stukjes en voeg je die toe aan het beslag. Deze roer je er ook voorzichtig door.
- Doe je vulling in je springvorm. Bak je taart ongeveer 90 minuten op 150 graden in het midden van de oven. Open de oven niet te vaak, dat koelt de taart te veel af. Nadat je taart is gebakken, laat je hem in de oven staan met de deur op een kiertje en zet je de oven uit. Als je taart op kamertemperatuur is zet je hem voor een nacht in de koelkast.
- Het decoreren van je taart toe je pas als vlak voor je hem gaat serveren. Die van mij was dus wel gescheurd, omdat ik nog niet heb gewerkt met het waterbad. Daarom kies ik voor een topping die de scheuren kan bedekken. Ik heb eerst de pasta ‘au bain marie’ gesmolten en over de taart gesmeerd. Daaroverheen stukjes snickers en stukjes pinda.
Liefs Laura