Ik ben gek op Oreo -koekjes! Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over welke taart ik ging maken uit het boekje ‘Cheesecakes van Berko’. Deze Oreo® cheesecake leek me van het begin af aan al fantastisch! Maken jullie hem ook? Dan volgt hier het Oreo cheesecake recept.
Benodigdheden:
Taartbodem
- 250 g theebiscuits
- 50 g witte chocolade
Cheesecakevulling
- 800 g roomkaas of zuivelspread
- 230 g suiker
- 5 eieren
- 1 eidooier
- 50 ml crème fleurette (scheproom) OF crème fraîche
- 1 tl vanille-extract
- 20 g bloem
- 19 Oreo® -koekjes
Mousse
- 150 g witte chocolade
- 450 ml slagroom
Roomtoeven
- 200 g roomkaas of zuivelspread
- 100 g poedersuiker
- 6 g boter, gesmolten
- 1 tl vanille-extract
- 6 Oreo® -koekjes, doormidden gesneden
Voor 1 cheesecake van 26 cm. Voorbereiding: 30 min. Baktijd: 1 uur 45 min. Rusten: 2 uur in de oven. In de koelkast: 4 uur + 24 voor de mousse.
Bereidingswijze
- Maak de mousse een dag van tevoren. Breek de chocolade in stukjes en smelt ze au bain-marie. Klop met een elektrische mixer of in de keukenmachine 400 ml van de slagroom stijf. Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot lauwwarm en voeg dan de overgebleven 50 ml van de slagroom toe. Klop met de mixer op lage snelheid het roomchocolademengsel langzaam door de stijfgeklopte slagroom. Dek de kom af en zet hem 24 uur in de koelkast.
- Verwarm voor de cheesecakebodem de oven voor tot 180 graden. Verkruimel de koekjes. Breek de chocolade in stukjes en smelt deze in een steelpan met dikke bodem. Roer de koekkruimels door de gemolten chocolade. Vet een springvorm licht in en bekleed koekjesmengsel. Bak de koekjesbodem 15 minuten.
- Klop de roomkaas, strooi de suiker erbij en klop 2 minuten. Klop de eieren en de eidooier erdoor. Voeg de scheproom en het vanille-extract toe en klop het mengsel nog 1 minuut. Voeg tot slot de bloem toe en klop weer 1 minuut, of tot je een gladde en romige vulling hebt. Verdeel de vulling over de voorgebakken taartbodem in de bakvorm. Breek 15 van de 19 Oreo® -koekjes in stukjes en verdeel deze over de vulling.
- Stel de oventemperatuur in op 150 graden. Bak de cheesecake 1,5 uur. Zet de oven uit en laat de cheesecake er nog 2 uur in staan, de roomvulling moet nog een beetje vloeibaar zijn. Zet de cheesecake vervolgens ten minste 4 uur, maar bij voorkeur een hele nacht, in de koelkast.
- Meng voor de roomtoeven de roomkaas met de poedersuiker tot een glad mengsel. Klop eerst de gesmolten boter en dan het vanille-extract erdoor en klop het mengsel nog 5 minuten.
- Bestrijk de cheesecake met een laag chocolademousse. Breek de 4 overgebleven Oreo® -koekjes in kleine stukjes en strooi deze over de laag mousse.
- Schep de room in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en maak 12 toefen room op de rand van de taart. Steek in elke toef een half Oreo® -koekje.
Mijn ervaringen
Mijn taart heb ik gebakken in een gewone elektrische oven. Dus geen heteluchtoven zoals Laura dat gedaan heeft.
Zoals het recept aangeeft ben ik begonnen met het maken van de witte chocolademousse. De eerste keer ging dit niet goed. Toen ik de chocolade door de slagroom deed, ging het schiften. Dus de tweede keer heb ik het iets anders gedaan. Ten eerste maakte ik de gardes en de kom voor het kloppen van de slagroom eerst goed koud. Vervolgens heb ik de slagroom wat korter geklopt. Als laatst heb ik de witte chocolade steeds met hele kleine beetjes voorzichtig toegevoegd aan de slagroom, in plaats van in één keer alles toe te voegen. Dit keer was mijn mousse wel goed gelukt!
Het maken van de bodem ging goed. Alleen liep ik tegen het zelfde probleem aan als Laura omschrijft in haar recept. De witte chocolade is gewoon te weinig tegenover de hoeveelheid koekkruim. Ik zou zeker minimaal 100 gram witte chocola doen.
Het bakken van de taart ging prima. Wel heb ik het laatste kwartier de oven alvast wat lager gezet, zodat het afkoelen wat geleidelijker zou gaan. Bij het afkoelen heb ik het laatste uur de oven op een kier gezet. Uiteindelijk denk ik dat dit wel iets geholpen heeft, want ik had nauwelijks scheurtjes in mijn cheesecake.
De volgende dag heb ik de taart verder afgewerkt. De hoeveelheid mousse die op de taart moet is erg veel. Je zou best wat minder kunnen maken. Bij het spuiten van de toefjes vond ik de room nog wat te zacht. Hierdoor kon ik geen stevige toeven spuiten, maar op zich niet heel erg. Uiteindelijk vind ik de taart toch een plaatje geworden.
Jullie willen natuurlijk ook weten hoe de taart smaakt. Nou ik kan je vertellen: hij is goddelijk. Zeker als je een Oreo® -koekjesaddict bent! Zoals ik :). Super yummie! Je hoeft alleen niet meer te lunchen, hij is echt heel erg vullend!
Dit recept komt uit het boek ‘Cheesecakes van Berko‘ en is geschreven door Steve Schouflikir en gefotografeerd door Akiko Ida. Uitgeverij: Good Cook, Hilversum.
Liefs Ria
1 comment
Deze ziet er lekker uit! Ik had de bodem ook van oreo’s gemaakt, je kan nooit genoeg oreo hebben ;-)