Brownies zijn nu eenmaal erg lekker! Daar valt niet aan te ontkomen. Maar als je daar nog eens wat extra’s aan toevoegt, dan wordt het pas echt smullen! Dat hebben we dit keer weer eens gedaan! We hebben speculoos brownies gemaakt!
Eerder deze maand was manlief jarig geweest. Dus er moest getrakteerd worden op het werk. De vorige keer had hij een keer brownies meegenomen, en die waren erg populair! Dus heb ik nu weer een brownie recept gemaakt. Dit keer met speculoospasta. Die had ik een tijdje geleden gekocht en daar had ik nog steeds niks mee gedaan. Dit was het juiste moment: ik maak speculoos brownies! Gelukkig heb ik altijd aardig wat voorraad in huis en dus had ik ook nog van die lekkere speculoos lotus koekjes! Een mooie combinatie, heel geschikt voor deze brownies! Kijk maar eens wat het geworden is: weer een heerlijk recept van brownies, nèt weer even wat anders.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 180 gram melkchocolade
- 120 gram pure chocolade
- 300 gram margarine of boter
- 360 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 theelepels vanille extract of vanillesmaakstof
- 6 eieren
- 240 gram zelfrijzend bakmeel
- een halve theelepel zout
- 30 gram cacaopoeder
- 3 flinke eetlepels speculoospasta
Voor de decoratie:
- twee à drie eetlepels speculoospasta
- een pak lotus speculoos koekjes
Extra:
- een rechthoekig bakblik van ongeveer 33 x 23 cm
- bakpapier om in het bakblik te leggen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 165 graden
- Leg een vel bakpapier in de bakvorm. Doe dit zò dat een deel van het papier een beetje uitsteekt. Dan kun je de brownie er later gemakkelijk uit tillen.
- Smeer een beetje boter op het bakpapier en strooi er een heel klein beetje bloem over.
- Smelt de boter en de chocolade “au bain marie” (dus met een kom op een pannetje kokend water) of in de magnetron. Belangrijk is dat de chocolade en de boter volledig met elkaar vermengd zijn tot één substantie. Voeg hier als het bijna gesmolten is, ook ongeveer 3 eetlepels van de speculoospasta toe. Meng goed door tot een mooi vloeibaar geheel.
- Meng in een andere kom de droge producten met een lepel: dus de cacao, het zelfrijzend bakmeel en de zout.
- Mix weer in een andere kom de eieren, de suiker en de vanille. Klop dit ongeveer 2 à 3 minuten tot het een schuimige massa is.
- Voeg hier beetje bij beetje de droge bestanddelen aan toe. Roer dit telkens goed door met een spatel. Doe dit tot alles is opgenomen.
- Als je chocolademengsel een beetje is afgekoeld, dan kun je dit beetje bij beetje toevoegen aan het deeg. Roer tot alles goed is opgenomen.
- Giet het deeg in de bakvorm, strijk het mooi glad met een paletmes.
- Bak de brownie gaar in 35 à 40 minuten. Prik er even in, hij moet van binnen niet al te nat zijn, dan is de brownie nog niet helemaal gaar, maar het moet al een beetje kruimelig, maar nog wel zacht zijn. Laat de brownie vooral niet te lang in de oven zitten, want dan wordt ie te droog. Hij stijft n.l. nog wat op als ie afkoelt.
- Haal de taart er uit, en zet de bakvorm op een taartrooster.
- Laat circa 10 minuten afkoelen. Til de brownie dan voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op het rooster.
- Verwarm dan ongeveer twee à drie eetlepels speculoospasta “au bain marie”.
- Als deze mooi vloeibaar is, giet je dit in een spuitzak.
- Knip een puntje af van de onderkant en spuit dan mooie, dunne strepen schuin over de brownie. Doe dit in twee richtingen. Lekker royaal, dan heb je veel van die lekkere speculoossmaak!
- Laat dit nog een tijdje afkoelen zodat de speculoospasta weer een beetje steviger wordt.
- Snijd de brownie dan in stukjes van ongeveer 5 x 5 cm.
- Brokkel een aantal koekjes in kleine stukjes en leg die op elke brownie.
Liefs, Ria