Taarten met oven
comments 2

Chocoladetaart met mascarponecrème en aardbeien

Na een vakantie van bijna 4 weken wordt het weer eens de hoogste tijd om te gaan bakken! We zijn in Duitsland geweest en daar hebben we natuurlijk ook af en toe iets lekkers gegeten. Ze hebben daar altijd heel vel van die bakkerswinkeltjes en inloopzaakjes met heel veel gebak, koek en andere lekkernijen. Keuze genoeg, dus af en toe konden we het niet laten om zo’n heerlijke lekkernij te kopen.

Dit keer heb ik een variant gemaakt op een eerdere taart met Monchou. Die was toen erg lekker, dus heel aantrekkelijk om nog eens te maken, maar dan natuurlijk wel weer wat anders! Het is weer een chocoladetaart geworden, maar nu met een mascarponecrème en verse aardbeien. De taart is zó klaar en je hebt er ook niet echt heel veel ingrediënten voor nodig. Handig voor deze arme dagen, dan wil je niet al te lang in de keuken staan en een beetje rustig aan doen.

Hier volgt het recept!

Dit heb je nodig:

 • 300 gram boter of margarine
 • 300 gram fijne suiker
 • 6 eieren
 • 275 gram bloem
 • 25 gram maizena
 • snufje zout
 • 25 gram cacaopoeder
 • 4 eetlepels melk

Voor de decoratie:

 • 250 gram mascarpone
 • 2 eetlepels witte basterdsuiker
 • 250 ml verse slagroom (minimaal 35% vet)
 • beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten
 • circa 500 gram verse aardbeien
 • beetje pure chocolade om te smelten en te garneren.
 • spuitflesje of spuitzak om de chocolade er op te spuiten

En verder:

Aan de slag:

 1. Leg een vel bakpapier in de bakvorm, plak vast met een beetje boter. Smeer het vel ook een beetje in met boter of margarine. Vouw de randen over de zijkant heen. Zet de oven vast aan op circa 165 graden.
 2. Maak het cakedeeg: mix de boter zacht in circa 2 minuten. Voeg de suiker toe en klop deze ook nog even mee. Zeef de bloem, de bakpoeder, de maizena, de cacaopoeder en het zout. Voeg bij elkaar.
 3. Voeg één voor één de eieren toe aan het botermengsel. Voeg telkens één eetlepel bloemmengsel toe om schiften te voorkomen. Klop elke ei even door totdat het geheel is opgenomen. Voeg dan de rest van het bloemmengsel beetje bij beetje toe. klop op de laagst stand, klop niet langer dan nodig is, maar zorg er wel voor dat alles goed is opgenomen.
 4. Voeg de melk toe en klop ook deze er heel kort door. Vul de bakvorm met het deeg. Smeer het gelijkmatig uit met een paletmes.
 5. Bak de cake in de oven gaar in circa 30-35 minuten. Prik even met een satéprikker. Die moet er droog uitkomen. Bak vooral niet te lang, want dan wordt de cake droog.
 6. Laat even afkoelen op een taartrooster.
 7. Haal de cake dan voorzichtig uit het blik. Als het niet lukt door middel van het bakpapier, kun je het beste eerst een snijplank voorzichtig op de cake leggen, dan omdraaien en bakvorm er af. Dan haal je het bakpapier er voorzichtig af. Leg er weer een plankje op en draai dit nogmaals om. Dan ligt de cake, als het goed is, recht op de juiste snijplank.
 8. Maak dan de mascarponecrème: Roer de mascarpone los in een kom met twee eetlepels basterdsuiker, totdat hij lekker smeuïg is.Klop de slagroom stijf. Voeg een beetje poedersuiker  toe. Zorg dat je gardes en je kom goed koud zijn. Voeg dan de mascarpone, beetje bij beetje, toe aan de slagroom en klop dit nog even voorzichtig (op de laagst stand) door met de mixer. Bewaar je mengsel in de koelkast tot gebruik!
 9. Smeer dan de chocoladetaart in met de crème. Strijk het mooi glad met een paletmes.
 10. Was de aardbeien, haal de kroontje er af en laat ze goed uitlekken, eventueel op een papieren servet of een stuk keukenpapier. Snijd ze dan doormidden.
 11. Leg de halve aardbeien op de mascarponecrème. Doe dit zó, dat ook de snijvlakken van een aantal aardbeien te zien zijn, dat ziet er mooi uit.
 12. Smelt het beetje chocolade “au bain marie’ op een pannetje heet water. Doe dit in een plastic spuitflesje of een spuitzak met een heel klein gaatje.
 13. Spuit wat sliertjes chocolade over de aardbeien.

Je hebt nu een flinke taart, ik denk dat er wel 15 stukken uit kunnen, dus lekker veel. Handig op een verjaardag dus. Geniet van het bakken!

Liefs, Ria

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.