We zitten inmiddels al een stuk in december, dus we beginnen ons langzaam voor te bereiden op de kerst. De kerstboom is uitgezocht. De ballen en de lampjes zitten er al in. Nog wat extra kerstversiering in en om het huis en de kerstsfeer komt er goed in! Wij houden erg van kerst en alles wat er mee te maken heeft. Gezellig en knus met veel kaarsen aan! We beginnen met een mooie reerug, die je het hele jaar door kunt maken, maar die toch wel een beetje een kerstachtige uitstraling heeft. Leg er gewoon een paar kerst sterretjes op, en je hebt een prachtige kerstcake!
Deze reerug heb ik al heel vaak voorbij zien komen in receptenboeken, maar ik had die speciale bakvorm niet. Dus is het er nog steeds niet van gekomen om de chocolade amandelcake te maken. Inmiddels heb ik de bakvorm gevonden! En meteen gekocht natuurlijk! Hij is ook nog eens uitschuifbaar, dus je kunt je cake zo groot maken als je zelf wilt! Heb je deze vorm niet, en wil je deze toch graag kopen, dan kan ik deze eventueel voor je bestellen via mijn webwinkeltje. Je kunt natuurlijk ook een gewone cakevorm gebruiken en de cake daar in bakken. Dan moet je de cake, als hij helemaal is afgekoeld, op zijn kop zetten, en bijsnijden, zodat hij de gebogen vorm krijgt, net zoals de reerugvorm.
Dit recept is geschikt voor een reerug van ongeveer 30 cm lang. Als je een cakevorm van 30 cm gebruikt, dan zou ik overal 250 gram van nemen en 5 eieren.
Wat heb je nodig:
- reerugvorm (eventueel uitschuifbare) of een gewone langwerpige cakevorm.
- boter, bloem of een bakspraay om de vorm in te vetten
- 200 gram boter of margarine
- 200 gram fijne suiker
- 4 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 30 gram cacaopoeder
- 40 ml verse slagroom
- circa 25 gram amandelen
Voor de decoratie:
- 125 gram chocolade in kleine stukjes of smeltchocoladecallets
- 100 ml verse slagroom
- circa 25 gram amandelen
Zo maak je deze cake:
- Verwarm de oven voor op circa 160 graden.
- Schuif de reerugvorm in de juiste stand, zodat de vorm circa 30 cm lang is.
- Vet de vorm in.
- Zet alles klaar: weeg alle ingrediënten af. Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout en de cacaopoeder en het zout.
- Mix de boter zacht met de suiker. Klop een paar minuten goed door.
- Voeg één voor één de eieren toe en klop erdoor.
- Voeg het meelmengsel toe, klop er voorzichtig door. Voeg dan ook de slagroom toe en klop nog heel kort door.
- Snijd ongeveer 25 gram amandelen in kleine stukjes en roer dit door het deeg.
- Vul de bakvorm met het deeg, strijk het mooi glad.
- Zet de vorm in de oven en bak de cake gaar in circa 50 minuten op 160 graden.
- Doe eventueel de laatste 10 minuten een stuk aluminiumfolie over de cake zodat deze niet al te hoog rijst.
- Prik even in de cake om te kijken of de cake gaar is. De prikker moet droog blijven.
- Laat de cake afkoelen.
- Snijd de bovenkant van de cake eventueel bij. De bovenkant moet redelijk plat zijn, zodat je deze goed kunt storten en hij mooi recht op een bord of plank ligt.
- Doe de 125 gram chocolade in en kom. Verwarm de slagroom tot bijna aan de kook. Zorg dat de slagroom goed heet is, maar nèt niet kookt, anders komt er een vel op. Giet de slagroom over de chocolade. Laat dit even een paar minuten staan, roer de chocolade dan goed door. Zorg dat de chocolade helemaal vloeibaar is. Als er toch nog wat stukjes chocolade in zitten, kun je dit nog even ‘au bain marie’ verwarmen. Als het helemaal is opgelost, laat je het een minuutje staan, doe het dan in een kannetje. Zet je cake (op een taartrooster). Giet de vloeibare chocolade lekker royaal over de reerug. Smeer dit eventueel uit met een deegschraper als de chocolade toch wat te dik vloeibaar is.
- Laat de chocolade een beetje hard worden.
- Snijd smalle stekeltjes van de amandelen.
- Prik deze in rijtjes in de cake, zoals op de foto.
- Als je deze cake maakt voor de kerst, kun je met een beetje witte rolfondant kleine sterretjes uitsteken.
Veel bakplezier!
Liefs, Ria & Laura