Schwarzwalderkirsche torte is geweldig lekker! Als je op vakantie gaat naar het Zwarte Woud, of naar een ander plekje in Duitsland, moet je echt naar een ‘Konditorei’ gaan en een grote Schwarzwalderkirsche punt bestellen! Superlekker! En omdat we niet altijd op vakantie gaan, maken wij deze taart ook thuis regelmatig na. We hebben al eerder een recept geplaatst van zo’n Schwarzwalderkirschetaart. Maar vandaag maken we hier een variant op: een schwarzwalder kirsche cake!
Ik (Ria) maak de taart vaak voor mijn man (Jan), die is er gek op. Dit keer heb ik een variant gemaakt. Een Schwarzwalderkirsche cake. Lekker makkelijk! Je bakt een chocoladecake, snijdt deze doormidden, daar een flinke laag slagroom en kersen tussen, en bovenop nog meer slagroom. Kijk hier om te zien hoe wij het gemaakt hebben!
Ingrediënten
Voor de cake:
- een cakevorm van circa 30 cm
- beetje boter om in te vetten
- 250 gram boter of margarine
- 250 gram fijne suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 5 eieren
- 275 gram zelfrijzend bakmeel
- 25 gram cacaopoeder
- 50 ml slagroom
Voor de vulling en decoratie:
- 1 potje kersen
- beetje maizena
- 450 ml slagroom
- poedersuiker en eventueel klopvast voor de slagroom
- spuitzak en spuitmondje 1M.
Instructies
- Vet de cakevorm in met wat boter en meel. Zet opzij.
- Klop de boter zacht, voeg de suiker, vanillesuiker en het snufje zout toe en klop alles crèmig.
- Voeg één voor één de eieren toe, klop telkens tot het hele ei goed is opgenomen. Zeef het zelfrijzend bakmeel met de cacaopoeder en voeg in delen toe aan het beslag, klop dit kort door. Voeg de slagroom beetje bij beetje toe, klop voorzichtig, niet te lang meer, tot alles goed is opgenomen. Vul nu de cakevorm met het deeg.
- Zet in een voorverwarmde oven op circa 160 graden. Bak het gaar in 65 à 70 minuten. Prik even met een satéprikker om te kijken of de cake gaar is. Blijft de prikker droog, dan is de cake gaar.
- Haal de cake uit de oven, laat even 10 minuutjes staan en haal de cake dan uit de vorm, laat afkoelen op een taartrooster. Snijd de cake horizontaal doormidden.
- Klop de rest (450 ml) van de slagroom stijf met een beetje poedersuiker en een beetje Klopvast. Laat de kersen uitlekken en vang het sap op. Doe circa 110 ml sap in een pannetje. Neem daar een paar eetlepels sap van, doe dit in een kommetje en roer daar twee eetlepels maizena door met een garde.
- Verwarm de rest van het sap op het vuur, tot bijna aan de kook, giet dan het maizenapapje erbij en roer goed door, laat dit even koken zodat het sap gaat binden (heb je hier iets meer sap gebruikt, dan ook ietsje meer maizena gebruiken). Als het sapje gebonden is, haal je het van het vuur. Laat even afkoelen.
- Houdt wat kersen apart voor de garnering. Snijd de rest van de kersen doormidden ( kun je meteen controleren of er niet een pit in is blijven zitten). Voeg deze gehalveerde kersen toe aan het gebonden sap.
- Doe een deel van de slagroom in een spuitzak met het spuitmondje 1M.
- Leg de onderste cakelaag op een bord of plank. Spuit slagroom op de onderste laag. Schep hier de helft van de kersenvulling op.
- Lag dan de tweede cakelaag er op. Dan weer een laag slagroom en de rest van de kersenvulling er op. Dan de bovenste laag van de cake er op. Vul de spuitzak weer bij met de rest van de slagroom. Spuit de slagroom mooi op de bovenkant. In zigzagvorm.
- Garneer met de achter gehouden kersen.
De cake wordt als het goed is vrij hoog. Een echte taart dus! Deze taart is echt de moeite waard om eens te maken!
Laat je ons weten of het gelukt is?
Liefs Ria & Laura
6 comments
Lijkt me erg lekker, maar bij de ingredienten voor de cake staat 50 ml slagroom, voor de garnering staat 200 ml slagroom en vervolgens staat bij nummer 10 van de beschrijving dat je de rest van de slagroom (450 ml) stijf moet kloppen. Maar dan staat er bij de vulling een verkeerde hoeveelheid denk ik :-)
Hoi Ingrid, klopt! Was ik vergeten aan te passen. Dat moet natuurlijk 450 ml zijn!
hallo,
bij alle recepten waar eieren worden verwerkt vraag ik me af welke maat wordt er gehanteerd.
Een normaal ei weegt 50 gram.
Ik gebruik altijd eieren van ca 65 gram. Jaja bij ons worden altijd groet eieren gekocht. zo’n eitje gekookt, ja dan heb je wat. haha?
Hoi Peter, de eieren die wij gebruiken zijn meestal 50 a 55 gram. Voor de cakerecepten komt het vaak niet zo heel nauw, maar bij biscuitrecepten en sommige andere recepten weer wel. Dus dan zou ik daar rekening mee houden en toch iets minder nemen. Ga dan uit van 50 gram per ei.
Wat doe ik met de KIRSCH
Hallo J, ik heb geen kirsch gebruikt, wel kersen. Maar je kunt altijd een beetje Kirsch over de cake sprenkelen als je wilt.