Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Vlaaien

Kerstvlaai met appel en pecannoten

by Liefde voor bakken 14/12/201625/01/2019
written by Liefde voor bakken 14/12/201625/01/2019
Appelvlaai met pecannoten

Afgelopen maandag  hebben we al een basisrecept voor een vlaaibodem online gezet, dus dan is het nu tijd voor de vlaai die we daarvan hebben gemaakt. En aangezien het bijna kerst is, leek het ons een goed idee om een mooie kerstvlaai te maken! Inclusief lekkere vulling!

Ik heb een tijdje zitten denken wat voor vullingen ik zou kiezen. Liefst twee vullingen, zodat de taart lekker veel smaak krijgt. Dus bedacht ik om eerst een laag banketbakkersroom te doen en daarna iets met fruit. En omdat het herfst is, kies ik voor appeltjes, kaneel, rozijnen en pecannoten. Dat laat ik dan lekker pruttelen op het vuur. Kortom, heerlijk!

Het wordt een kersttaart, dus leek het mij een leuk idee om sterren van marsepein uit te steken. En als je deze taart in een andere tijd wilt maken, laat je die sterren gewoon weg. Lijkt me geen probleem.

Appelvlaai met pecannoten

Kerstvlaai met appel en pecannoten

Liefde voor bakken Afgelopen maandag  hebben we al een basisrecept voor een vlaaibodem online gezet, dus dan is het nu tijd voor de vlaai die… Printen
Cijfer 5.0/5
( 2 gestemd )

Ingrediënten

  • vlaaivorm met uitneembare bodem
  • beetje margarine om in te vetten

Voor de vlaaibodem:

  • 225 gram bloem
  • 150 gram boter of margarine
  • 100 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een klein scheutje rum aroma Dr. Oetker

Voor de banketbakkersroom:

  • 175 ml melk
  • 20 gram custard
  • 20 gram fijne suiker
  • 1/2 vanillestokje of 2 zakjes vanillesuiker
  • 30 ml crème fraîche (op kamertemperatuur)

Voor de appelvulling:

  • circa 500 gram appels
  • 75 gram pecannoten
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 1/2 kaneelstokje
  • 20 gram margarine

Voor de decoratie:

  • blanke marsepein, ongeveer 100 – 150 gram
  • één of enkele ster uitstekers

Instructies

  1. Maak eerst de vlaaibodem zoals aangegeven in dit basisrecept. Laat deze afkoelen.
  2. Ondertussen maak je de banketbakkersroom. Meet hiervoor de 175 ml melk af. Doe de custardpoeder in een klein kommetje en giet hier een beetje van de melk bij. Roer dit goed door met een kleine garde, tot een glad papje. Verwarm dan de rest van de melk met de suiker en de vanillesuiker of het vanillestokje, tot net aan de kook. Haal meteen van het vuur af en giet een deel hiervan bij het custard papje. Roer dit goed door en giet dan alles weer in het pannetje bij de rest van de melk. Laat dit onder goed roeren weer aan de kook komen. Laat het heel kort binden, blijf vooral goed roeren, en haal van het vuur af. Verwijder eventueel het vanillestokje. Je hebt nu een een smeuïg, glad mengsel. Giet dit uit op een bordje en wikkel er plastic folie omheen. Zo krijg je geen vel er op. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Mix dit dan nog even goed los en voeg 30 ml crème fraîche toe, klop dit erdoor. Vul dan de afgekoelde vlaaibodem ermee. Zie foto.
  4. Vervolgens ga je aan de slag met de vulling. Schil de appeltjes en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in een steelpan. Week de rozijnen even en laat ze uitlekken. Voeg ze dan toe aan het appelmengsel.
    Hak de pecannoten fijn en voeg deze toe aan het appelmengsel. Doe er dan nog een half kaneelstokje bij en de bruine basterdsuiker, de boter en een klein scheutje rumaroma. Deksel er op en laat dit ongeveer 10 minuten pruttelen. Roer af en toe door.
  5. Zet het vuur uit. Als het mengsel erg nat is, kun je het een beetje binden door een heel klein beetje bloem toe te voegen en erdoor te scheppen. Laat het geheel afkoelen en verwijder het kaneelstokje. Verdeel de vulling dan over de banketbakkersroom.
  6. Kneed de marsepein even goed door en rol uit tot een lap. Steek met de uitstekers een aantal sterren uit en verdeel deze over de vulling! Leef je uit. Ik heb er maar een paar op gedaan, maar je kunt er ook meer op doen. Misschien een leuk “klusje” voor de kids? Hebben ze ook mee geholpen!
Kerstvlaai met appel en pecannoten
Kerstvlaai met appel en pecannoten
Kerstvlaai met appel en pecannoten

Het is een lekkere taart! De pecannoten geven een lekkere “crunch” aan de vulling!

Dus bakken maar!

Liefs, Ria

kerstkerstmisvlaai
0 comment
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Basisrecept: vlaaibodem van zanddeeg
next post
Wit kerst taartje

You may also like

Triple chocolate vlaai

24/09/2017

Advocaatvlaai voor Pasen

17/03/2016

Chocolade taartje “Tarte au chocolat”

02/10/2016

Gezonde no bake bramenvlaai met Griekse yoghurt

10/03/2019

No bake vlaai met oreo en bosbessen

21/04/2017

Sinterklaasvlaai met sinaasappelroom

26/11/2017

Chocoladevlaai voor Pasen

02/04/2017

Pompoen vlaai

29/10/2017

Stroopwafel karamel taartje

09/02/2020

Twee kleuren bessen taartje met mascarpone

06/09/2020

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
  • 6

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....