Het is bijna Pasen en dus tijd voor een aantal leuke Paasrecepten. We beginnen vandaag met een Paasvlaaitje, gebaseerd op de Franse ’tarte au chocolat’. Die hebben we eerder al eens gemaakt. Dit keer hebben we er een langwerpige variant gemaakt! Als je van chocola houdt, dan is dit recept zeker een aanrader! Wij vinden hem in ieder geval heel erg lekker!
Vorig jaar hebben we ook al een aantal leuke Paasrecepten gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de advocaatvlaai, de chocolade dripcake, de Paas-kwarkgebakjes en de Paaskoekjes. Dit jaar komen hier een aantal bijzondere Paasrecepten bij.

Ingrediënten
- langwerpige lage vlaaivorm
- boter en bloem om de vorm in te vetten
- blindbakbonen en een stukje bakpapier
Voor het deeg:
- 170 gram bloem
- 3 eetlepels cacaopoeder
- 55 gram poedersuiker
- 20 gram gemalen amandelen
- snufje zout
- een half zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 125 gram zachte boter
Voor de vulling:
- 150 gram (smelt) chocolade
- 150 ml slagroom (voor de ganache)
- 50 gram hazelnoten
- circaa 150 ml slagroom (voor de decoratie)
- gele musketzaad
- paaseitjes
- scheutje advocaat
- 1 (wegwerp) spuitzak en een spuitmondje 1M
Instructies
- Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Hiervoor doe je de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de cacaopoeder, de poedersuiker, de amandelen, het zout, de vanillesuiker, het ei en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.
- Vet dan de vorm in en bestrooi met een klein beetje bloem. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het net wat groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg dat overal voldoende deeg zit en werk de randen ook mooi bij.
- Leg er bakpapier in en strooi dan de bak bonen op het bakpapier. Bak de bodem dan in een voorverwarmde oven op 200 graden, ongeveer 8 à 10 minuten.
- Haal de vorm uit de oven, haal de bak bonen en het bakpapier er af. Zet nog circa 5 minuten terug in de oven. Op die manier kan de bodem ook nog een beetje afgebakken worden.
- Haal dan de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Haal de bodem voorzichtig uit de vorm en zet deze op een plank of taartbord.
- Doe de hazelnoten in een diepvrieszakje en maak ze fijn met een deegroller. Door stevig over het zakje heen te rollen. Haal ze er dan weer uit. Zet een koekenpan op het vuur en bak de fijngemalen hazelnoten heel even lichtbruin. Niet te lang, anders verbranden de hazelnoten. Laat afkoelen.
- Doe de chocolade in een kom (als je gewone chocolade neemt, moet je deze wel in kleine stukjes breken). Verwarm de slagroom tot bijna aan de kook. Giet dan over de chocoladestukjes. Laat even staan en roer dan door. Mocht de chocolade niet helemaal smelten, zet dan toch nog even op een pannetje met kokend water, zodat de chocolade echt helemaal oplost.
- Laat even ietsje afkoelen. Roer er dan ongeveer de helft van de hazelnoten doorheen. Giet dit in de vlaaivorm. Strooi hier nog wat van het hazelnotenkruim overheen. Laat opstijven in de koelkast.
- Dan gaan we het taartje decoreren. Dit kun je natuurlijk op je eigen manier doen. Wij hebben het zo gedaan: Klop de slagroom stijf met wat poedersuiker en een half zakje Klopvast. Doe in een spuitzak met spuitmondje 1M. Spuit wat toefjes op de chocoladelaag. Zet hier en daar een eitje ertussen. Haal wel eerst het zilverpapiertjes van de eitjes. Dan wat gele sprinkels er over. Doe wat advocaat in een spuitzak, knip een heel klein gaatje. Spuit wat van deze advocaat op de slagroom toefjes.
Op deze manier heb je een lekker Paasvlaaitje. De komende periode kun je nog een aantal Paasrecepten verwachten. Dus houd onze blog in de gaten!!
Liefs Ria & Laura
1 comment
Wat een prachtig vlaaitje! Pasen is voorbij, maar ik denk dat ik hem alsnog een keer ga maken. Jammie! X