Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Kerstmis

Kerst schuimkrans met frambozen

by Liefde voor bakken 20/12/201719/12/2017
written by Liefde voor bakken 20/12/201719/12/2017
Kerstkrans
Eén van de leuke dingen van Kerstmis is dat je je helemaal kunt uitleven in het koken en bakken van de lekkerste gerechten! Nu ben ik (Ria) een week voor Kerstmis jarig, dus kan ik mooi allerlei kersttaarten uitproberen! Deze schuimkrans met frambozen viel erg goed in de smaak bij de visite!

Deze krans is niet echt moeilijk. Je moet wel merengue maken. Deze Franse merengue is gelukkig vrij eenvoudig te maken. We hebben hier een basisrecept van op de site staan, maar het wordt in dit recept ook nog een keer beschreven. Voor de vulling gebruik je dan slagroom en lekkere verse frambozen. We hadden deze leuke kersthulstblaadjes gevonden bij Albert Heijn en daarmee zit de krans er lekker kerstachtig uit.

Benodigdheden:

Voor de merengue:

  • 6 eieren
  • 200 gram fijne suiker
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 tl citroensmaakstof
  • 2 wegwerpspuitzakken
  • spuitmondje 1M

Voor de vulling:

  • 250 ml slagroom
  • 1/2 zakje slagroomversteviger
  • verse frambozen
  • een aantal merengue toefjes
  • wegwerpspuitzak

Voor de decoratie:

  • verse frambozen
  • chocolade hulstblaadjes of eventueel andere kerstchocolade

Beginnen maar!

  1. Verwarm de oven voor op 90 – 100 graden.
  2. Klop de eiwitten stijf in een kom en met de keukenmachine (stand 6)
  3. Voeg de fijne tafelsuiker toe en klop 5 minuten, met een gewone mixer op de hoogste stand, of met de keukenmachine (Kitchen Aid) op stand 6.
  4. Zeef de poedersuiker en schep deze met een siliconen pannenlikker door de stijf geklopte eiwitten.
  5. Voeg nu een theelepel Patidess citroensmaak toe.
  6. Leg twee bakplaten klaar met een vel bakpapier.
  7. Teken met een taartkartonnetje of iet anders, twee cirkels op het bakpapier, met de maat van je krans. Onze krans was ongeveer 25 cm aan de buitenkant.
  8. Doe een deel van de merengue in een spuitzak zonder spuitmondje. Knip een stukje af voor de opening en spuit dan een ronde, platte krans vol met de merengue. Strijk dit eventueel glad met een mesje of spatel. dit wordt de onderkant van de krans en deze moet glad  zijn. De hoogte was bij ons ongeveer 2 cm.
  9. Doe dan een deel van de merengue in een spuitzak met een spuitmondje 1M, zodat je mooie toeven kunt spuiten.
  10. Zet de tweede bakplaat op een draaiplateau zodat je beter rond kunt spuiten.
  11. Spuit nu op de tweede bakplaat een ronde ring in een soort spiraalvorm. Maak hiervoor terwijl je spuit, een draaiende ronde beweging in spiraalvorm. Zorg hierbij wel dat de spiraal gesloten blijft, dus dat er geen openingen komen in de merengue ring. Kijk op de foto hoe het er uit moet komen te zien. Draai met het plateau terwijl je spuit zodat je met vloeiende beweging door kunt spuiten.
  12. Spuit met de rest van de merengue toefjes op een vel bakpapier, deze gebruiken we later voor de vulling. Je kunt deze toefjes ook in en om de ring spuiten, zodat ze meteen meegebakken kunnen worden. Zorg dan wel dat ze niet te dicht bij de gespoten ringen komen, want die mag natuurlijk niet beschadigen.
  13. Bak of droog deze ringen en toefjes in een oven op circa 90 graden. Minimaal 2 uur à 2,5 uur, mag ook nog een half uur langer. Let wel op dat de oven niet te hoog staat, anders wordt de merengue een beetje gekleurd en dat is niet mooi voor de kerst.
  14. Ik heb twee ovens , dus kon ik in elke oven één bakplaat zetten. Maar je kunt de platen ook samen onder elkaar in één oven zetten, let daarbij wel op dat de baktijd daardoor langer wordt, zeker voor de onderste plaat. Je kunt de platen ook een keer omwisselen.
  15. Bij twijfel lekker nog at langer in de oven laten staan, eventueel met een stokje tussen de deur, zodat deze iets open staat.
  16. Laat alles heel even afkoelen.
  17. Leg dan de onderste krans voorzichtig op een taartplateau.
  18. Was de frambozen en laat ze goed uitlekken.
  19. Klop de slagroom stijf met een half zakje slagroomversteviger (zorg dat je gardes en kom goed koud zijn).
  20. Houd een deel van de frambozen apart voor de decoratie. Snijd de rest van de frambozen doormidden en meng deze door de slagroom.
  21. Doe een aantal van de toefjes in een kom en stamp deze fijn. Meng deze schuimkruimel door het slagroommengsel.
  22. Doe dit slagroommengsel in een spuitzak en knip een flink stuk af zodat je een groete opening krijgt.
  23. Spuit dan de slagroom op de bodemkrans. Smeer dit eventueel een beetje bij met een paletmes.
  24. Leg de spiraalvormige krans er heel voorzichtig op. Mocht deze toch breken, is dat niet erg. Leg het er dan in delen op. Door de spiraalvorm kun je dat toch niet zien.
  25. Hopelijk heb je nog een héél klein beetje slagroom over in de spuitzak, spuit hiermee hele kleine toefjes room op de krans en plak daarmee de chcoladehulstblaadjes vast op de krans. Plak er dan ook nog wat framboosjes tussen.

Deze krans is echt heel lekker en licht. Ideaal dus om te serveren na een kerstdiner!

Tip: Maak de merenguekransen vast een dag van te voren. Dan hoef je op de dag zelf alleen nog maar het slagroommengsel te maken!

Veel kerstbakplezier!

Liefs, Ria en Laura

 

 

kerstkerstmis
3 comments
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Kerstdessert met stoofperen en Betsie’s Geitenyoghurt-moment
next post
Meringue trifle met frambozen en blauwe bessen

You may also like

Chocolate dripcake voor kerstmis

15/12/2015

Kerstkransjes

12/12/2018

Mini croquembouche

20/12/2019

Reerug

11/12/2017

Charlotte met frambozen

23/12/2018

Kerstboom koekjes

23/12/2017

Kerstcupcakes

17/12/2015

Bosvruchten scroppino / sgroppino

22/12/2019

Kerstkoekjes

23/12/2015

Kerst Charlotte taart met mango

18/12/2019

3 comments

Adeline 22/12/2018 - 23:14

Ik heb de meringue vandaag gebakken. Het was inderdaad niet zonder moeilijk :-) Morgen doe ik de afwerking. Ik stelde me wel een vraagje. Bij mij was de meringue bovenaan wat gebarsten (zoals een cake bovenaan kan open barsten). Voor de onderste krans maakt dit niet echt uit. Voor de bovenste zal ik dit morgen bij de afwerking wat proberen verdoezelen. Hebben jullie enig idee wat de oorzaak kan zijn? Te lang laten bakken? Ik heb de meringue 2,5 uur gebakken in een heteluchtoven van 90 graden (twee platen in 1 oven).
Alvast bedankt en fijne feestdagen!

Reply
Liefde voor bakken 22/12/2018 - 23:21

Hoi Adeline, het zou kunnen dat een hete luchtoven toch nog iets lager moet dan 90 graden. Ik werk altijd met een gewone oven. Een hete lucht oven moet eigenlijk altijd wat lager staan dan een gewone oven.

Reply
Adeline 28/12/2018 - 17:07

Ok, dan probeer ik het volgende keer zo. Bedankt :-)

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
  • 6

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....