Als je graag bakt, wil je ook wel eens iets bakken wat niet zoet is en lekker gegeten kan worden bij je maaltijd. Focaccia is lekker hartig en heel erg lekker bij een kop heerlijke (zelfgemaakte) soep.
Wij waren vorig jaar op vakantie in Italië, en zijn toen ook in Venetië geweest. Daar ben ik helemaal aan verknocht. Geweldig al die kleine, smalle straatjes en die bijzondere bruggetjes. Iedereen roept altijd dat het daar te vol is, maar als je van het St. Marco plein af gaat en de steegjes in duikt, vind ik dat reuze mee vallen. Zeker als je wat van het centrum gedeelte af gaat. Wij waren er helemaal weg van. Ergens in een van die steegjes, dat was in het wat drukkere gedeelte, bestelden we een Foccaccia, echt superlekker! We kregen zo’n grote driehoek, vol met lekkere hartige vulling. Deze wil ik eigenlijk al een hele tijd zelf ook bakken. Nu weet ik natuurlijk niet meer wat er in zat, maar een Focaccia maken moet lukken toch? Dus ik heb wat voorbeelden gezocht en dar zelf wat ingrediënten aan toegevoegd en zo kwam ik op dit recept. Het is lekker geworden en ik heb meteen de smaak te pakken, dus als het goed is, komen er meer van deze lekkere, hartige broodachtige baksels.
Ingrediënten
- laag bakblik van ongeveer 25 x 35 cm.
- 525 gram bloem
- een flinke theelepel zout ( ca. 3 gram)
- 1 kleine theelepel fijne suiker
- 1 zakje instant gist
- 330 ml lauwwarm water (ca.38 graden)
- 60 ml olijfolie
- 150 gram gerookte spekreepjes
- 1 zoete puntpaprika
Instructies
- Doe de bloem, het zout en de suiker in de kom van je keukenmachine of in een gewone mixkom. Meng dit met de deeghaken door elkaar.
- Strooi de instant gist hierbij. (gebruik je verse gist of gewone droge gist, dan moet je dit eerst vermengen met een beetje lauw water (van de 330 ml) en dan even een tijdje laten staan. Dan pas toevoegen aan de bloem).
- Voeg water en olie toe en mix dit met de deeghaak ongeveer 4 tot 5 minuten. Het deeg komt dan al wat los van de vorm.
- Laat dit ongeveer 20 minuten staan.
- Zet de mixer dan weer aan en klop ( of kneed) dit nogmaals 10 minuten door op een middelhoge stand, bijv stand 4 op de keukenmachine. Nu wordt het deeg soepel en laat nog beter los van de wand van de kom.
- Haal het deeg er dan uit en vorm er een bal van.
- Vet een kom in met een beetje olie en leg hier het deeg in, dek af met een stuk plastic huishoudfolie en laat dit rijzen.
- Zet het op een tochtvrije plaats en laat het zo ongeveer 1,5 uur rijzen tot het volume is verdubbeld. Je kunt er ook voor kiezen om het deeg de dag ervoor te maken en de kom een nacht in de koelkast te zetten. In dat laatste geval haal je de kom er ’s ochtends weer uit en laat het dan zo ongeveer een uur op kamertemperatuur komen.
- Vet de bakvorm in, en leg er een vel bakpapier in, laat aan de zijkanten het papier wat uitsteken, dan kun je het brood later gemakkelijker uithalen. Vet ook het bakpapier een beetje in.
- Haal het deeg dan uit de kom, rol dit uit tot een lap die even groot is als je bakblik.
- Leg de lap in het blik en rol nog een beetje uit zodat het goed en gelijkmatig is verdeeld over het blik.
- Smeer met een kwastje wat olie over de bovenkant van het deeg.
- Doe hier weer plastic huishoudfolie overheen en laat dit zo nog een half uur narijzen. (als het deeg nog koud is, doordat het in de koelkast heeft gestaan, dan kan het wat langer duren voor dat het gaat narijzen, laat dan gewoon nog wat langer staan)
- Bak ondertussen de spekjes uit in een koekenpan, zorg dat ze lekker krokant worden. Giet het overtollige vet een beetje af. Doe de spekjes in een kom. Laat ze verder afkoelen en snijd ze daarna in nog wat kleiner stukjes.
- Snijd de zoete puntpaprika in hele kleine stukjes en bak deze in het resterende vet in de koekenpan.
- Voeg dit daarna toe aan de spekjes.
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Verdeel de het mengsel van spekjes en paprika over het deeg. Druk het een klein beetje aan.
- Bak de focaccia gaar en goudbruin in ongeveer 25 minuten. Let hier wel even op, elke oven is anders en de oventijd kan dus wat verschillen.
Notities
Liefdevoorbakken tip: vries een stuk van de Focaccia in, zodat je later nog een stuk hebt.
Liefs Ria