Basisrecepten
comments 2

Basisrecept voor Bretons zandtaartdeeg

Het leek ons weer eens hoog tijd voor een nieuw basisrecept! En dit keer is het een basisrecept voor Bretons zandtaartdeeg. Een heel lekker deegje, wat uiterst geschikt is voor kleine gebakjes of als bodem voor bijvoorbeeld een fruittaartje. Maar bijvoorbeeld ook voor appeltaart of andere taarten. Het is eigenlijk een variatie van de gewone zandtaartdeeg.

Benodigdheden:

  • 250 gram bloem
  • 6 gram bakpoeder
  • 180 gram zachte boter
  • 90 gram suiker
  • 90 gram basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • snufje zout
  • 1 tl citroensap

Aan de slag!

Doe de bloem en het bakpoeder in een kom en maak een kuiltje in het midden.

Doe de zachte boter, de suiker, de basterdsuiker en de eidooier in het kuiltje. Doe hier nog een snufje zout en 1 tl citroensap bij. Vermeng dit met de bloem tot een homogeen deeg.

Doe je deegbal in een stuk huishoudfolie en leg deze minimaal een uur in de koelkast.

IMG_0486n

Rol het deeg dan uit en steek met behulp van een bakring of een andere ronde metalen uitsteker een rondje uit. Leg dit plakje deeg met de ring er omheen op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik heb verschillende maten ronde vormen gebruikt. Maar het kan ook met een vierkante vorm.

Bak de deegbodems in een oven van ong 170 graden in ca 15 a 16 minuten gaar. Voor wat grotere bodems zou ik de temperatuur iets hoger zetten, bijv 175 graden en dan ietsje langer bakken, ongeveer 20 minuten, maar kijk even of ze al mooi bros en goudbruin zijn, want elke oven is anders.

Binnenkort verschijnen er een aantal heerlijke recepten online met dit deeg, zodat je wat voorbeelden hebt om het toe te passen. Maar misschien heb je zelf al wel een leuk idee. Vul ze bijvoorbeeld met fruit, dan heb je al een superlekker gebakje!
Dit deegbakje is zo al lekker zonder dat er iets in zit, dus leef je maar uit!

Veel bakplezier!

Liefs Ria & Laura

Facebook0
Youtube47
Pinterest100
Instagram654

2 Comments

  1. Mariska says

    Krijgt het bakje in de oven vanzelf die opstaande rand?

    • Hoi Mariska, ja, als je een Bretons zanddeeg maakt, en je legt het deeg tijdens het bakken in bijvoorbeeld een bakring, dan krijg je inderdaad een opstaand randje. Dat ziet er mooi uit en het is leuk als basis voor een mooi taartje of gebakje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *