Deze Oreo Kwarktaart is een klassieker op onze blog. We hebben besloten dat we een aantal oudere recepten van de blog gaan verbeteren. Zo ook deze deze taart! Tijd om de boel een beetje op te frissen!
Allereerst willen wij iedereen een goed nieuwjaar wensen. Hopelijk straks weer met onze vrijheden die we gewend waren en die we nu zo verschrikkelijk moeten missen. Weer fijn knuffelen, boodschappen doen, shoppen en terrasjes, en af en toe lekker uit eten! Wij hebben een extra moeilijk jaar achter de rug, waarbij onze man/vader onverwachts is overleden aan longkanker. Dat is allemaal heel snel gegaan en we kunnen het eigenlijk nog steeds niet geloven. Het gemis is groot.
Het afgelopen half jaar stond het bakken dan ook op een wat lager pitje. Het was moeilijk om er veel tijd en energie in te steken. Maar we zijn nu al ruim 5 jaar samen bezig met onze bakblog en het is nog steeds erg leuk om te doen. Bakken is sowieso erg leuk en heel lekker! Maar om het samen te doen is natuurlijk wel extra speciaal! Vooral onze bakdagjes met z’n tweeën zijn altijd heel gezellig! Dat lukt natuurlijk niet altijd en nu, tijdens de Corona periode is dat extra lastig. Maar in het komend jaar gaan we alles weer beter oppakken. Het is de bedoeling dat we weer elke zondag een recept plaatsen. Ook willen we weer regelmatig een YouTube filmpje maken. Een aantal van onze filmpjes zijn al heel vaak bekeken en daar zijn we best trots op. Dat willen we graag verder uitbreiden. Ook willen we veel oudere recepten opnieuw gaan maken, met de kennis die we inmiddels hebben. Onze blog bestaat nu al ruim 5 jaar en inmiddels hebben we wat meer ervaring en is onze kennis al wel uitgebreid. We zijn geen patissiers, maar we doen ons best om lekkere, niet al te ingewikkelde recepten te bedenken. Vroeger gebruikten we nog wel eens bakmixen, waar op zich niet echt iets mis mee is, maar als we nu onze oude recepten teruglezen, dan zouden we het nu anders doen. Dus leuk om een aantal opnieuw te maken. We beginnen dit jaar met onze Oreokwarktaart. Oreokoekjes blijven erg lekker en heel geschikt om te verwerken in een taart. Dit recept is al behoorlijk populair en wordt heel veel bekeken, en ook gemaakt denken we dan. Maar we vinden het nu mooier om een kleinere, wat hoge bakvorm te gebruiken. Da wordt het taartje wat hoger. Verder is de decoratie nu ook wat leuker en gebruiken we verse slagroom, dat was niet het geval bij het oude recept.

Ingrediënten
- Een hoge, ronde springvorm van 18 cm doorsnee.
- Minirol bakpapier of acetaatfolie om aan de binnenkant van de vorm te plakken.
- Spuitzak en kartelspuitmondje 1M
Voor de bodem:
- 225 gram Oreokoekjes
- 80 gram margarine
Voor de vulling:
- 250 ml slagroom (minstens 35% vet)
- 100 gram roomkaas
- 450 gram magere kwark
- 3 eetlepels witte basterdsuiker
- 9 blaadjes gelatine
- 100 ml water
- circa 6 oreokoekjes in kleine stukjes
Voor de decoratie:
- Een potje met mini Oreokoekjes
- 150 ml verse slagroom
- Beetje poedersuiker en een half zakje slagroomversteviger
Instructies
- We beginnen met het maken van de koekjesbodem. Hiervoor maal je de 225 gram Oreokoekjes fijn. Verkruimel de koekjes met de staafmixer of foodprocessor tot een fijngemalen massa. Smelt de boter in een pannetje en voeg daar de fijngemalen koekkruimels door. Roer dit goed door elkaar.
- Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Smeer de zijkanten van de vorm in met margarine. Knip een strook van het bakpapier of de acetaatfolie in de maat van de springvorm en plak deze tegen de binnenwand. Zorg dat de hele binnenkant van de vorm bedekt is.
- Vul de springvorm met je bodemmengsel en druk het deeg goed aan met een lepel. Laat het opstijven in de koelkast.
- Week de 9 blaadjes gelatine in circa 10 minuten in koud water
- Doe de roomkaas in een kom en klop deze een beetje los met de mixer. Voeg dan de slagroom toe en een beetje poedersuiker en klop dit tot het bijna stijf is.
- Voeg dan beetje bij beetje de kwark toe. Klop telkens even op de laagste stand tot het opgenomen is. Voeg ook de basterdsuiker toe en meng erdoor.
- Verwarm het water op het vuur, breng dit heel even aan de kook en haal het daarna meteen van het vuur af. Wacht een halve minuut en voeg dan één voor één de uitgenepen blaadjes gelatine toe. Zorg dat ze goed opgelost zijn voordat je weer een nieuwe toe voegt.
- Laat dit even, ongeveer 5 minuutjes, afkoelen en voeg het dan beetje bij beetje toe aan het kwarkmengsel. Klop telkens even door op de laagste stand.
- Breek de 6 Oreokoekjes in kleine stukjes. En meng deze door het kwarkmengsel. Als je wilt dat ze helemaal vermengd worden met de kwark, dan klop je ze met de mixer erdoor. Wil je dat de kwarktaart witter blijft, dan roer je de stukjes er voorzichtig door met een spatel. Wij hebben ervoor gekozen om ze even kort door te mixen op de laagste stand.
- Schep het kwarkmengsel op de koekjesbodem en strijk dit glad met een paletmes.
- Laat dit een paar uur opstijven in de koelkast.
- Hal dan uit de koelkast en de ring van de springvorm voorzichtig los. Haal het bakpapier of de acetaatfolie er voorzichtig af.
- Zet de taart op een mooi bord of een plank.
- Klop de 150 ml slagroom stijf, voeg bijna op het laatst de poedersuiker en de slagroomversteviger toe.
- Doe in een spuitzak met kartelspuitmondje 1M. En spuit mooie toeven op de taart.
- Steek in elke toef een mini Oreokoekje.
Tip van Liefdevoorbakken:
- Wij gebruiken altijd een paletmes om de taartvulling mooi glad af te strijken. Dit paletmes is te koop bij bol.com.
- Mocht je geen hoge springvorm hebben van 18 cm doorsnee, dan kun je natuurlijk ook een iets grotere vorm gebruiken met een normale hoogte. Dan wordt de taart gewoon iets groter, maar wel wat lager.
Liefs Ria & Laura
2 comments
Kan je dit recept ook gebruiken voor 1 persoons taartjes?
Hoi Suzanne, ja hoor dat kan zeker. Met deze hoeveelheden kun je gewoon kleine taartjes vullen. Je zult gewoon even moeten kijken hoeveel kleine taartjes je er dan mee kunt maken. Misschien wel leuk om even te laten weten of het gelukt is en hoeveel je er mee hebt kunnen maken. Succes!