Taarten zonder oven
Leave a comment

Kwarktaart met verse aardbeien

DSCN2982n
Deze kwarktaart heb ik gemaakt voor mijn jongste dochter, Fiona! Ze is 22 jaar geworden en  ik heb beloofd dat ik een taart voor haar zou maken.  Ze is de laatste tijd erg met gezond eten bezig en daar hoort kwark ook bij. Nu wil ik daarmee niet zeggen dat dit een hele gezonde taart is, maar er zitten in ieder geval een aantal gezonde ingrediënten in zoals kwark en verse aardbeien! En maar weinig suiker!
 We hebben al eerder kwarktaarten gemaakt met aardbeien. Maar deze kwarktaart heeft twee verschillende laagjes. Net als onze bosbessenkwarkgebakjes. En een aardbeienspiegellaagje.
Hollandse aardbeien zijn natuurlijk heerlijk en deze zullen niet meer zo lang te krijgen zijn voor een schappelijk prijsje! Dus vandaar dat ik nog even wil profiteren van dit lekkere zomerfruit!
Benodigdheden:Voor de bodem:

 • 280 gram Digestive volkoren koekjes
 • 90 gram margarine

Voor de vulling:

 • 3 zakjes Klopklop ( en 300 ml melk) of 300 ml verse slagroom
 • 600 gram kwark
 • 2  + 3 eetlepels witte basterdsuiker
 • ca 500 gram verse aardbeien
 • 6 + 5 blaadjes Gelatine

Voor de spiegellaag:

 • 150 gram verse aardbeien
 • 50 ml water
 • 2 blaadjes gelatine

Verder:

 • Springvorm van ca 24 cm
 • Bakpapier

Aan de slag!

Begin met bekleden van de bakvorm met bakpapier. Maak vervolgens de koekjesbodem. Hiervoor smelt je 90 gram margarine in een pannetje, laat dit niet te bruin worden. Maal alle koekjes fijn met een staafmixer of keukenmachine en vermeng ze met de gesmolten margarine. Vul de bodem van de bakvorm ermee en strijk het mooi glad met de bolle kant van een lepel. Laat opstijven in de koelkast.

Week 6 blaadjes gelatine 10 minuten in koud water. Klop dan 2 zakjes Klopklop met de melk of 200 ml slagroom. Voeg 300 gram kwark toe, klop dit heel even voorzichtig door.

Maak een aantal aardbeien schoon en pureer ze fijn met de staafmixer. Maak op deze manier 100 ml aardbeienpuree. Zeef de puree.

Voeg de helft van de aardbeienpuree toe aan het kwarkmengsel. De rest van de puree breng je aan de kook in een steelpannetje. Als het kookt, zet je het vuur uit en laat je het even staan. Voeg dan één voor één de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer dit heel goed door. Laat het geheel circa 5 minuten afkoelen en voeg het dan, door een zeef, toe aan het kwarkmengsel. Voeg twee eetlepels witte basterdsuiker toe. Mix alles rustig door. Voeg dan eventueel wat Patidess aardbeiensmaakstof toe, hierdoor wordt de kleur van de kwark wat meer roze. Meng dit er voorzichtig doorheen.

Giet het kwarkmengsel in de vorm, op de koekjesbodem. Laat opstijven in de koelkast.
Als het opgesteven is, steek je voorzichtig een aantal hele aardbeien in het kwarkmengsel.

Voor het tweede witte deel week je 5 blaadjes gelatine in koud water. Klop dan 1 zakje Klopklop met 100 ml  melk of 100 ml slagroom. Voeg 300 gram kwark toe, klop dit heel even voorzichtig door.

Doe 50 ml water in een steelpannetje, breng het even goed aan de kook en zet het vuur weer uit.
Laat één minuutje staan en los er dan de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine door. Giet door een zeef bij het kwarkmengsel. Voeg nog 3 eetlepels witte basterdsuiker toe. Klop het voorzichtig door tot een glad mengsel. Giet het voorzichtig over de roze laag, het is de bedoeling dat de aardbeien, die je er in hebt gestoken, niet meer zichtbaar zijn. Is dat wel het geval, dan duw je ze nog wat verder naar beneden. Laat weer een paar uur opstijven.

DSCN2927n

Dan nog de spiegellaag:
Pureer 150 gram verse aardbeien. Zorg dat het na het pureren 150 ml is. Zeef deze puree een paar keer, zodat er zoveel mogelijk pitjes uit gaan. Week de gelatine ca 10 min in koud water.
Vul de puree aan met water, tot 200 ml. Roer goed door. Doe de helft van de puree in een steelpannetje, breng goed aan de kook, en laat het daarna ca 1 minuut staan. Los de geweekte blaadjes gelatine er in op. Roer heel goed door en controleer of de gelatine goed is opgelost. Laat dan een tijdje ( c 5 min) afkoelen. Schenk het, door een zeef,  in een kommetje bij de rest van de puree. Laat dit nog even staan. Giet het dan voorzichtig op de bovenste witte kwarklaag. Laat weer heel even staan en zet dan in de koelkast om op te stijven.

Snijd dan een aantal mooie aardbeien in partjes en decoreer je taart ermee. Haal de taart voorzichtig uit de vorm. Ik ga altijd even met een mes langs de rand om deze los te maken. Dan maak ik de zijkant van de springvorm los en haal deze er af. Probeer dan voorzichtig ook de bodem van de springvorm te verwijderen. En als dat niet lukt, laat je die er onder zitten bij het aansnijden!

DSCN2977n

DSCN2986n

DSCN2982n

DSCN2983n

Smul van deze frisse taart!

Liefs, Ria

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.