Dit gerechtje is lekker voor bij je high tea, op een verjaardag of borrel. Of bij een etentje als tapashapje, of als voorgerecht zou ook nog kunnen. Mogelijkheden genoeg dus! Ze zijn gemaakt in een bakvorm voor minicupcakes. Je kunt ze ook nog maken met een bakvorm voor gewone cupcakes, maar dan zijn de hapjes wel echt een stuk groter.
Deze champignon ragout maakten wij elk jaar op oudejaarsavond. Op ons oudejaarsbuffet. We hadden dan altijd een tafel vol met hapjes en gerechten. Warm en koud, van alles wat. Overdag de hele dag kokkelrellen en ook nog oliebollen bakken! En dan gingen we de hele avond spelletjes doen met z’n allen en ondertussen lekker eten. Als je trek had, mocht je wat pakken. Heerlijk! Was altijd heel gezellig! Nu de kids allemaal uit huis zijn doen we dat niet meer op deze manier. Wel doen we vaak spelletjes met lekker eten, maar niet meer zo’n uitgebreid buffet als toen. Soms missen we dat wel een beetje, maar tijden veranderen en tradities moeten dan soms ook mee veranderen. Deze ragout ontbrak in ieder geval nooit, wij aten deze ragout dan op een stokbroodje, bij deze variatie maken we bladerdeeg bakjes met daarin deze overheerlijke ragout van champignons en paprika.

Ingrediënten
- 1 bakvorm voor minicupcakes
- 1 pakje bladerdeeg
- 1 bakje champignons
- 1 setje paprika’s: 1 gele, 1 groene en 1 rode paprika.
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 groentebouillonblokje
- groene kruiden, zoals tijm, basilicum, peterselie en dille.
- klein beetje bloem om te binden.
- 1 ei
Instructies
- Maak de bladerdeeg plakjes los en laat ze ontdooien.
- Snijd de ui, en het teentje knoflook. Maak de champignons schoon en snijd ze in kleine stukjes. Maak de paprika’s schoon, haal de lijsten er af en snijd deze in kleine stukjes.
- Zet een hapjespan op het vuur, smelt een beetje margarine en fruit de ui e met de knoflook.
- Voeg de champignons toe en bak deze mee.
- Voeg na een tijdje de paprikastukjes toe en bak deze ook mee.
- Voeg dan het bouillonblokje toe en roer dit er door tot het helemaal is opgelost.
- Voeg 1 eetlepel bloem toe om de ragout een beetje te binden. Als het erg waterig is, kun je nog iets meer bloem erdoor doen.
- Voeg dan de groene kruiden toe, proef even of de ragout lekker op smaak is.
- Snijd de plakjes bladerdeeg in vier delen. Leg in elk mini cupcake holletje een plakje bladerdeeg. Laat de punten een beetje uitsteken. Zo maak je de ‘bakjes’.
- Vul dan alle bakjes met een schep ragout. Doe niet te zuinig, anders heb je te weinig smaak.
- Klop een ei los en smeer de bladerdeeghoekjes in met het ei, dan gaat het mooi glanzen. Eventueel doe ook bovenop nog een beetje ei.
- Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven op circa 200 graden.
- Bak de ragoutbakjes af in circa 20 minuten. Ze moeten mooi goudbruin worden.
Nu zul je nog wel wat ragout overhouden, dit is erg lekker op een stokbroodje (zoals wij dat vroeger deden). Je kunt natuurlijk ook nog wat meer bladerdeeg gebruiken en nog meer van deze overheerlijke hapjes maken.
Er gaan 4 hapjes uit één plak, dus totaal kun je er 40 hapjes mee maken! Jum!
Succes!
Liefs Ria & Laura