Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Taarten met oven

Meringue & Bosbessen Cheesecake

by Liefde voor bakken 27/02/201626/02/2016
written by Liefde voor bakken 27/02/201626/02/2016
Bosbessen & meringue cheesecake

Eerder stond er al een review online over het boek ‘Cheesecakes van Berko‘, waarin we hadden verteld dat we maar liefst twee recepten met jullie mogen delen. En omdat wij niet konden wachten, komt vandaag de eerste al online! We doen ieder een eigen recept, en ik koos voor de Meringue & Bosbessen Cheesecake!

Nou is het zo dat ik minder ervaren ben op het gebied van bakken als je het vergelijkt met mijn moeder. Wat heel leuk is voor deze reviews. Op deze manier kunnen we goed testen of het ook te doen is als je nog niet gepromoveerd bent tot ‘pro-bakker’! Laten we aan de slag gaan!

Benodigdheden:

Taartbodem:

  • 250 gram theebiscuits
  • 50 g witte chocolade

Cheesecakevulling:

  • 700 g roomkaas of zuivelspread
  • 210 g suiker
  • 4 eieren
  • 1 eidooier
  • 50 ml crème fleurette (scheproom) OF crème fraîche
  • 1 tl vanille-extract
  • 20 g bloem
  • 250 g bosbessen

Meringue:

  • 1 mespunt zout
  • 4 eiwitten op kamertemperatuur
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 125 g poedersuiker
  • 125 g bosbessen

Voor 1 cheesecake van 26 cm. Voorbereiding: 30 minuten. Baktijd 1 uur en 45 minuten. Rusten: 2 uur in de oven. In de koelkast: 4 uur.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor tot 180 graden. Verkruimel de koekjes. Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in een steelpan met dikke bodem. Roer de koekkruimels door de gesmolten chocolade. Vet een springvorm licht in en bekleed hem met bakpapier. Bedek de bodem met een 1 cm dikke laag van het koekjesmengsel. Bak de koekjesbodem 15 minuten.
  • Klop de roomkaas, strooi de suiker erbij en klop 2 minuten. Klop de eieren en de eidooier erdoor. Voeg de scheproom en het vanille-extract toe en klop het mengsel nog 1 minuut. Voeg tot slot de bloem toe en klop weer 1 minuut, of tot je een mooie gladde vulling hebt. Strooi de bosbessen erover en verdeel de vulling over de voorgebakken taartbodem in de bakvorm.
  • Stel de oventemperatuur in op 150 graden. Schuif de cheesecake in de oven en bak hem 1,5 uur: Zet de oven uit en laat de taart er nog zo’n 2 uur in staan, de room moet dan nog een beetje vloeibaar zijn. Zet de cheesecake minimaal 4 uur, maar bij voorkeur een nacht, in de koelkast.
  • Strooi voor de meringue het zout over de eiwitten en klop de eiwitten met een elektrische mixer op hoge snelheid goed stijf. Verlaag de snelheid en strooi beetje voor beetje al kloppend de kristal- en poedersuiker erbij. Klop tot je een glanzende meringue hebt. Roer hier heel voorzichtig de bosbessen door.
  • Bedek de cheesecake met een dikke laag meringue en brand de bovenkant met behulp van een (crème brûlée)brander of zet de taart even onder de ovengrill.

Mijn ervaring

Ik ben heel erg blij met hoe de cheesecake uiteindelijk is geworden. Alleen waren er wel een aantal dingetjes waar ik toch een opmerking bij had. Daarbij is het goed om te weten dat ik een heteluchtoven heb, dus dat ik steeds de graden iets lager doe dan wat er in het recept staat.

Om te beginnen heb ik thuis geen keukenmachine, waardoor het verkruimelen van de koekjes nogal een karwei leek. Maar toen ik mijn moeder om advies vroeg, kwam zij met het idee om ze in de blender te gooien. En dat blijkt nog te werken ook!

Vervolgens had ik mijn vraagtekens bij de bodem. Ik ben niet gewend om een bodem op deze manier te maken! De verhouding koekjes en witte chocolade was erg vreemd. Er is niks mis met deze manier, de bodem smaakte erg goed. Maar ik zou het zelf toch voor een bodem gaan met wat meer crunch.

Bosbessen & meringue cheesecake

Bosbessen & meringue cheesecake

Toen ik de cheesecake de eerste 1,5 uur in de oven had staan, ging alles nog heel goed. Mijn cheesecake was aan één zijde iets verkleurd, maar niet super donker, dus ik maakte me er niet heel erg zorgen over. Heeft er ook mee te  maken dat ik een heteluchtoven heb, en precies de achterkant was iets meer verkleurd.

Maar, bij het rusten in de oven begon mijn cheesecake flink te scheuren. Ik baalde er enorm van! Kon ook niet zo bedenken waar dat dan is fout gegaan. Eenmaal een flinke google-sessie verder kwam ik erachter dat dit dus vaker gebeurd bij cheesecakes. Eén van de oorzaken is de deur van de oven open doen, en dat is wat ik heb gedaan. Ik vermoed dat het daar is fout gegaan.

Bosbessen & meringue cheesecake

Mijn bakkershart brak bij dit aanzicht

Gelukkig gaat er bij deze cheesecake een flinke topping overheen van meringue, dus zag je uiteindelijk niets meer van de scheuren. Maar bij het aansnijden van de taart werd het wel een beetje een rommeltje.

Bosbessen & meringue cheesecake

Bosbessen & meringue cheesecake

De taart is getest door mij en collega’s, welke er allemaal stuk voor stuk tevreden over waren. Hij was meteen op! Het is een hele lekkere en frisse taart. Vooral de meringue en de bosbessen zijn een hele goede toevoeging. Neem niet een te groot stuk, cheesecakes kunnen wel vullend zijn. Maar ik zou hem zo nog een keertje maken :)

Dit recept komt uit het boek ‘Cheesecakes van Berko‘ en is geschreven door Steve Schouflikir en gefotografeerd door Akiko Ida. Uitgeverij: Good Cook, Hilversum.

Liefs van Laura

cheesecakecheesecakes van berko
0 comment
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Review: Cheesecakes van Berko
next post
Oreo cheesecake

You may also like

Dripcake voor Pasen met schuimtorentjes

23/03/2016

Tulband met chocolade & bloemen

10/02/2016

Bailey’s mascarponetaart

17/02/2016

Semi-naked-dripcake voor de herfst

06/11/2016

Hoe maak je een checkerboard gendertaart?

19/09/2015

Oreo cheesecake

28/02/2016

Frambozen Kwarktaart

22/05/2021

Snickers cheesecake

01/09/2019

Video: Appel kwarktaart uit de oven

25/07/2016

Nutella chocoladetaartje met frambozen

08/08/2016

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
  • 6

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....