Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Kerstmis

Kerstboom koekjes

by Liefde voor bakken 13/12/202013/12/2020
written by Liefde voor bakken 13/12/202013/12/2020
Kerstboom koekjes

Deze schattige kerstboompjes bestaan uit koekjes met daartussen een “white chocolate creamcheese frosting”. Een heerlijke crème. Verder nog wat kerstsprinkels en bovenop een gouden sterretje! Op en top kerst!

Hier is alweer ons tweede kerstrecept. Omdat we nu maar één recept per week doen, hebben we wat minder kerstrecepten dan vorig jaar. Maar gelukkig hebben we inmiddels al een flinke collectie aan kerstrecepten opgebouwd, dus daar kun je natuurlijk ook altijd nog een recept vinden die je graag wilt maken. Dit keer heb ik weer een recept gekozen wat erg leuk is voor kinderen. Kerstbomen gemaakt van koekjes. Ze kunnen dit zelf maken eventueel met hulp van moeders. Vooral het bakken van de koekjes is niet moeilijk. Ik heb pas nog koekjes gebakken met mijn kleindochter, dat vindt ze echt superleuk! De crème is iets bewerkelijker, maar dat kun je samen doen. Dan het spuitwerk, dat is even wat bewerkelijker, dus misschien kan moeder het spuitwerk doen en de kids kunnen dan de versiering er op doen. Deze kerstboompjes kun je best al een of twee dagen voor de kerst maken. Dat is handig, want vlak van te voren is er genoeg te doen.

Ingrediënten voor ongeveer 10 kerstboompjes:

• 160 gram boter of margarine
• 125 gram poedersuiker
• snufje zout
• 1 theelepel citroensap
• 1 klein ei
• 290 gram bloem
• 1/2 theelepel bakpoeder

 

Voor de frosting:

• 140 gram boter of margarine
• 150 gram suikerbakkerspoeder
• 150 gram witte chocolade 
• 2 theelepels vanille aroma
• Snufje zeezout
• 150 gram roomkaas (bijv Philadelphia)
• Een paar druppels groene gel kleurstof.

Voor de decoratie:

• Kerstsprinkels
• Gouden sterretjes

Verder:

• Ronde uitstekers in 3 oplopende maten: 6,5 – 5 – 3,5 cm. Maar mag ook net ietsje groter of kleiner.
• Spuitzak met kartelspuitmondje, bijvoorbeeld Wilton 1 M.

Recept:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Doe de boter, de suiker, het zout, de citroenrasp, 1 ei en de bloem en de bakpoeder in een kom. Kneed hier een soepel deeg van.
3. Pak dit deeg in een stukje plasticfolie en leg het ongeveer 1 uur in de koelkast.
4. Haal het er dan weer uit en rol het uit tussen twee vellen plasticfolie. Tot een dikte van ongeveer 5 mm.
5. Steek er rondjes uit met de drie verschillende ronde uitstekers.
6. Leg een aantal van de rondjes op een bakplaat, bedekt met een vel bakpapier.
7. Bak de koekjes gaar in 15 à 20 minuten. Zorg dat ze mooi goudbruin zijn. Laat ze niet te donker worden.
8. Bak zo ook de rest van de koekjes.
9. Laat ze afkoelen op een taartrooster.
10. Dan maak je de frosting: verwarm de witte chocolade “aubainmarie” tot deze mooi vloeibaar is. Haal de kom van de pan af en laat dit afkoelen.
11. Doe de boter in een kom en klop deze zacht en romig in 3 minuten met een keukenmachine of handmixer.
12. Zeef de suikerbakkerspoeder en voeg deze toe. Klop dit dan ongeveer 5 minuten op een hoge stand.
13. Voeg de roomkaas, de vanille, het zeezout toe en klop dit even door.
14. Voeg dan de afgekoelde witte chocolade toe en klop dit door. Klop dit dan eerst op een lage stand en daarna nog 5 minuten op een hoge stand door, zodat het luchtig en ‘fluffy’ wordt.
15. Voeg een paar druppels groene kleurstof toe, klop erdoor en kijk even of de kleur goed is, anders voeg je nog wat meer toe.
16. Doe de frosting in de spuitzak met kartelspuitmondje.
17. Neem 3 verschillende maten koekjes. Spuit op het grootste rondje een rozet van de crème. Strooi daar wat sprinkels op.
18. Leg het tweede maat koekje er op, druk een klein beetje aan. Spuit dan ook hier een rozet op van de frosting. En weer wat sprinkels erover.
19. Dan gaat daar het kleinste koekje op. Nu spuit je een klein toefje dat iets omhoog gaat, zodat ze een mooie punt krijgt. Strooi er wat sprinkels over en druk een gouden sterretje op de top van de kerstboom.

Aandachtspuntje bij dit recept: Let op bij het toevoegen van de witte chocolade: deze mag niet te warm zijn, want dan zou het mengsel kunnen gaan schiften. Ook niet te koud, want dan wordt de chocolade weer hard en dan komen er stukjes in je crème. Je kunt je chocolade altijd weer een klein beetje opwarmen als deze hard is geworden, maar dan moet ie weer afkoelen.

Liefs Ria en Laura

0 comment
1
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Kerstboom brownies
next post
Kersttaartje met yoghurt en kersen

You may also like

Kerst cupcakes

15/12/2017

Kerstboom koekjes

23/12/2017

Meringue kerstboompjes

11/12/2019

Brunch brood van croissantjes deeg

08/12/2017

Kerstboom brownies

06/12/2020

Tiramisu petit fours voor kerst

18/12/2016

Mini croquembouche

20/12/2019

Charlotte met frambozen

23/12/2018

Kerst schuimkrans met frambozen

20/12/2017

Reerug

11/12/2017

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Bananenbrood met Griekse yoghurt en appel-kaneel

    05/05/2017
  • 6

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top