Dit kleine nobaketaartje is overheerlijk, en supersnel te maken. Je hebt alleen wat extra tijd nodig om het op te laten stijven.
Er zijn weer Hollandse aardbeien, en dus heb ik meteen weer zin in een aardbeientaartje. Dit keer met lange vingers. Dit taartje is ook leuk voor moederdag. Misschien kunnen de kinderen dit samen met moeder maken. Help ze wel met de gelatine, want dat kan wat lastig zijn. Je hebt geen oven nodig, dat is altijd handig.
Nodig:
- Een springvorm met een doorsnee van 18 cm
- Een vel bakpapier om de bodem mee te bedekken
- Een reep acetaatfolie of bakpapier om de binnenkant van de vorm mee te bekleden.
Voor de taart:
- 1 pak lange vingers (ongeveer 200 gram)
- 400 gram verse aardbeien
- 100 gram fijne suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Twee theelepels citroensap
- 300 gram roomkaas ( bijv. Philadelphia)
- 250 ml verse slagroom (minstens 35% vetgehalte)
- 7 blaadjes gelatine
Voor de decoratie:
- 200 ml verse slagroom
- 200 gram verse aardbeien
Recept:
- Bekleed de bodem van de bakvorm met hert vel bakpapier. Vet de binnenwand van de vorm in met een beetje margarine.
- Bekleed deze binnenwand dan met een reep acetaatfolie of een reep bakpapier. (Ik heb hiervoor een speciaal rolletje bakpapier met een hoogte van 10 cm, van Patisse)
- Week de gelatine 10 minuten in koud water.
- Maak de aardebeienpuree: Doe de 400 gram aardebeien met de suiker, het citroensap en de vanillesuiker in een mengbeker of keukenmachine en pureer het tot een gladde puree. Zorg dat je 350 ml puree hebt.
- Klop de roomkaas los in een kom. Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuikeren zet even in de koelkast tot gebruik.
- Als het goed is, heb je nog een klein beetje puree over. Bestrijk hier een aantal lange vingers mee, en leg ze op de bodem van de bakvorm. Zorg dat de hele bodem is bedekt.
- Doe 100 ml van de aardebeienpuree in een steelpan en verwarm dit op het vuur. Tot ongeveer 60-70 graden.
- Los hier de uitgeknepen blaadjes gelatine één voor één in op. Roer telkens goed en zorg dat ze helemaal oplossen in de warme puree.
- Haal de pan van het vuur, voeg hier 6 eetlepels van de rest van de puree aan toe, meng erdoor.
- Giet dan de puree met de gelatine beetje bij beetje bij de rest van de koude puree. Roer telkens door met een spatel.
- Voeg de aardbeienpuree nu beetje bij beetje toe aan de roomkaas. Klop telkens even door met de mixer op de laagste stand.
- Voeg nu ook de slagroom toe in delen, meng erdoor met een spatel. Zorg dat alles goed is vermengd.
- Giet nu een laag van deze roomkaascrème op de lange vingers in de bakvorm. Strijk glad.
- Leg daar weer een laagje lange vingers op. Hoeft niet helemaal vol te zijn, zorg ervoor dat je nog voldoende lange vingers overhoudt voor de bovenkant.
- Giet de rest van de roomkaascrème hier over. Strijk weer mooi glad.
- Leg hier de rest van de lange vingers op, druk ze een klein beetje in de crème zodat ze mooi vast liggen.
- Zet het geheel in de koelkast om op te stijven. Dat duurt wel een à twee uur.
- Was ondertussen de rest van de aardbeien, laat de kroontjes er aan zitten.
- Klop ook de 200 ml slagroom stijf met een beetje poedersuiker en een half zakje slagroomversteviger.
- Als het taartje stevig genoeg is, haal je deze uit de koelkast. Haal het uit de vorm. Haal de reep bakpapier aan de zijkant er voorzichtig af en probeer ook voorzichtig het bakpapier er onderuit te halen. Zet op een mooi bord.
- Bedek de bovenkant met een laagje slagroom, lekker dik. Spreid het uit met een paletmes.
- Versier dan met de aardbeien, als het grote aardbeien zijn, snijd je ze door de helft.
- Zet het taartje in de koelkast totdat je het op gaat eten.
Liefs Ria & Laura