Het is weer tijd voor een “gezonde” taart. Veel van ons willen nog steeds een beetje letten op de kilootjes en willen dus niet teveel suiker en vet eten. Dit taartje met ricotta, appel en blauwe bessen sluit daar heel goed bij aan!
Gezonde taartjes zijn hip! Deze taart is niet helemaal suikervrij, maar wel bijna. We hebben geen extra suikers toegevoegd. De enige suiker zit eigenlijk in de appelsap, maar ook daar hebben we gekozen voor een suikerarme variant. Verder zit er ook ietsje suiker in de muesli. Mogelijk kun je daar zelf nog een andere variant voor kiezen!
Ingrediënten
- ronde springvorm van 22 cm.
- vel bakpapier voor op de bodem van het bakblik.
- 250 gram muesli (ik heb de goedkopere crunchy muesli van AH Basic gebruikt)
- 110 gram margarine
- 250 gram ricotta
- 500 gram magere kwark
- circa 1 kilo appeltjes (ik heb Elstar gebruikt, die is van nature toch een beetje zoeter)
- 9 blaadjes gelatine
Voor de decoratie:
- 150 ml appelsap, met minder suiker
- 150 gram blauwe bessen
- rest van de appels
- 2 blaadjes gelatine
Instructies
- Begin met het bekleden van de bakvorm met het bakpapier. Klem het over de bodem en knip de resten die uitsteken er af.
- Doe de muesli in een plastic zakje met sluitstrip. Ga hier met een deegroller overheen, net zo lang tot de muesli redelijk fijn is geworden. Smelt de boter in een pannetje en giet de gesmolten boter bij de muesli. Schep dit goed door elkaar en vul de bodem van de bakvorm ermee. Strijk dit met de bolle kant van een lepel mooi glad. Zet in de koelkast.
- Roer de ricotta los in een kom.
- Voeg beetje bij beetje de magere kwark toe, roer er door met een spatel.
- Schil 4 kleine appeltjes en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze ongeveer 15 minuutjes met twee eetlepels water. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, anders kunnen de appeltjes aanbranden.
- Laat dit even afkoelen en maak het fijn met een staafmixer. Laat nog wat verder afkoelen.
- Week de gelatine ongeveer 10 minuten in koud water.
- Schep dit daarna beetje bij beetje door het kwarkmengsel.
- Schil nog een appeltje en rasp dit fijn. Voeg toe aan het kwarkmengsel, roer erdoor.
- Doe de 100 ml appelsap in een steelpan en breng dit heel even aan de kook, zet het vuur dan uit. Laat heel even staan zodat het zeker niet meer kookt. Voeg dan één voor één de uitgenepen blaadjes gelatine toe. Zorg dat ze goed opgelost zijn voordat je een nieuwe toevoegt.
- Zeef dit mengsel een keer, zodat je zeker weet dat er geen stukjes gelatine achterblijven.
- Laat dit gelatinemengsel nog ongeveer 5 minuutjes afkoelen.
- Voeg dan beetje bij beetje toe aan het kwarkmengsel, klop dit met een mixer op de laagste stand erdoor. Klop niet langer dan nodig is.
- Schenk het kwarkmengsel in de bakvorm op de mueslilaag. Zet dit in de koelkast en laat het een paar uur goed opstijven.
- Was de blauwe bessen, snijd de appels in partjes.
- Decoreer de taart met de appelschijfjes en de blauwe bessen. Je kan ervoor kiezen om bij deze stap te stoppen en niet het laatste gelatinelaagje toe te voegen. Dan krijg je niet dat glimmende laagje, maar wel net zo lekker! Als je wel dat gelly laagje wilt, dan moet je de volgende stappen ook nog even volgen!
- Maak een gelei met de gelatine. Week hiervoor 2 blaadjes gelatine 10 minuten in koud water.
- Breng de appelsap in een steelpannetje aan de kook, haal van het vuur, wacht heel even zodat de appelsap zeker niet meer kookt. Los dan één voor één de uitgeknepen blaadjes gelatine door het warme sap. Zorg dat ze goed opgelost zijn.
- Laat dit afkoelen totdat het een beetje begint in te dikken, maar nog wel vloeibaar is.
- Schenk of lepel dit van het midden uit over de taart, gebruik eventueel een kwastje om het fruit in te smeren met de gelei, zodat het mooi gaat glanzen.
- Laat de gelatine verder stevig worden.
Hopelijk vinden jullie deze taart erg lekker! Hij is in ieder geval redelijk gezond! Dus een taartje dat in deze tijd wel mag!
Liefs, Ria
5 comments
wow, wat een mooi taartje weer, ziet er prachtig uit! lijkt me ook wel lekker. Ga het zeker proberen! groetjes, Tjitske
Bedankt Tjitske! We zijn benieuwd of het gelukt is :)
Ria, hoeveel wegen de gebruikte blaadjes gelatine? Alvast bedankt! Grtjs. Linda.
Hoi Linda, er zitten 12 blaadjes in het pakje. Totaal is dat 20 gram. Dus 1 blaadje weegt dan 1,66 gram. 9 blaadjes wegen dan 15 gram.
Gisteren deze taart gemaakt, wat was die lekker! Andere mensen waren ook enthousiast!
Jammer dat je geen foto toe kan voegen ;)