Dit boltaartje is een ‘no-bake taartje’. Dus dat betekent dat je geen oven nodig hebt. Lekker makkelijk. Dit keer heb ik geen gelatine gebruikt, dus handig voor mensen die geen dierlijke producten willen gebruiken! En er zit speculoos in verwerkt! Kijk je snel mee?
Het regent de laatste dagen veel en daardoor is het echt somber. Binnen donker, de lamp moet aan. Echt jammer! Het blijft ook een tijdje zo, geloof ik. Wij willen nog een paar dagen gaan kamperen, maar het zou wel fijn zijn als het dan een beetje droger weer wordt. Maar goed, eerst nog even een klein taartje gemaakt. Een boltaartje. Hiervoor heb ik gewoon zo’n ‘Blanda’ schaal gebruikt van de Ikea. Met een doorsnee van 20 cm. Iedere andere roestvrijstalen schaal is natuurlijk ook geschikt. In de schaal leg ik een vel huishoudfolie. Dit moet dan wel helemaal tegen de wand aan zitten. Als je twee van die schalen hebt, kun je het plastic folie er in leggen en dan met de tweede schaal goed plat drukken. Laat dit zo gewoon een tijdje staan. Verder gebruik ik mascarpone, slagroom, slagroomversteviger, Lotus speculooskoekjes en pasta en perzikstukjes uit blik. Houd er wel rekening mee, dat deze taart niet superstevig is. Dat zul je merken bij het aansnijden. Je kunt er ook altijd nog voor kiezen om de taart vlak voor het aansnijden even in de vriezer te zetten (half uurtje). Maar niet te lang, anders wordt ie hard en kun je helemaal niet meer snijden. Ik heb dat zelf niet gedaan, zie foto.

Ingrediënten
- 400 gram mascarpone
- 400 gram verse slagroom
- Beetje poedersuiker om te zoeten
- 1 1/2 zakje slagroomversteviger
- 2 kleine blikjes of één groot blik perziken, heel of in schijfjes.
- 1 pak Lotus speculoos koekjes van 250 gram
- Twee eetlepels speculoospasta
Extra:
- een ronde bolvorm met een doorsnee van 20 cm (ik heb de roestvrijstalen Blanda vorm van Ikea gebruikt)
- plastic huishoudfolie om de binnenkant van de vorm mee te bedekken.
- 1 wegwerp spuitzak
- deegroller
Instructies
- Neem de bolvorm en bedek deze aan de binnenkant met een stuk plastic huishoudfolie. Probeer dit zo goed mogelijk tegen de binnenwand aan te brengen. Als je nog zo’n schaal hebt of een andere kom die er in past, kun je deze gebruiken om het folie nog iets aan te drukken. Zet zo even in de koelkast.
- Laat de perziken uitlekken.
- Doe de slagroom in een kom en zet dit zo 20 minuten in de vriezer.
- Doe de mascarpone in een andere kom en klop dit los met een mixer.
- Voeg dan beetje bij beetje de koude slagroom toe, mix even kort door. Ga door tot alles is toegevoegd en vermengd.
- Klop dit mengsel dan stijf op. Als het een beetje stevig begint te worden, voeg je wat poedersuiker toe, tot het de gewenste smaak heeft. klop erdoor.
- Voeg dan ook de slagroomversteviger erdoor. klop nog even tot het slagroommengsel helemaal stijf is.
- Snijd een deel van de perziken in kleine stukjes.
- Dan gaan we de vorm vullen: neem de vorm uit de koelkast en haal de eventuele binnenvorm er uit. Kijk nog even of het folie goed op zn plaats zit tegen de wand.
- Schep een deel van de mascarponecrème in de vorm en smeer dit uit langs de wand van de vorm. zorg dat de hele wand bedekt is met een laagje crème.
- Leg dan een aantal koekejes hier op, druk niet te hard, ze mogen niet door de crème heen komen, zodat de buitenkant mooi wit blijft. Bedek met zoveel koekjes als er passen, gebruik wat stukjes op de plaatsen waar geen hele koekjes passen.
- Schep hier dan een laag perzikstukjes op.
- Dan komt er een tweede laag mascarponecrème op, smeer goed uit.
- Dan weer een laag lotus koekjes.
- Nu weer een laag perzikstukjes.
- Dan de laatste laag mascarponecrème, als het past druk je daar nog wat perzikstukjes in.
- Dan zit je, als het goed is, aan de bovenrand van de vorm.
- Bedek de bovenkant dan helemaal net de koekjes. Zie foto.
- Zet dit een aantal uur of een hele nacht weg in de koelkast om stevig te laten worden.
- Haal de vorm daarna, bij mij was dat de volgende dag, uit de koelkast.
- Leg er een bord op en draai het geheel om/
- Til de vorm er af en haal dan het plastic er ook voorzichtig af.
- Nu heb je een mooie, witte bol.
- Verwarm twee eetlepels speculoospasta “aubaunmarie”. (op een pannetje heet water)zodat deze mooi vloeibaar wordt.
- Schep dit in een wegwerp spuitzak, knip het puntje er af.
- Spuit nu vanuit het midden e vloeibare paste over de taart, zodat je mooie drips krijgt. Spuit bovenop nog wat extra speculoospasta. Doe dit zoals je het zelf leuk vindt.
- Verkruimel nog wat van de overgebleven koekjes.
- Leg een deel rondom de taart en strooi ook nog wat kruimels bovenop de taart. Leg daar dan nog een paar schijfjes perzik op.
Notities
Tip: Zoals ik eerder al vermeldde kan het zijn dat de taart niet super stevig is. Dat is op zich niet erg, maar kan wat plakkerig zijn bij het aansnijden. Zet hem eventueel een half uurtje in de vriezer voordat je hem aansnijdt.
Liefs, Ria