Inmiddels is het helaas niet zulk mooi weer meer als ik dit taartje maak en dit artikel schrijf. Herfst weer! Dat is wel even wennen hoor! Geen deur open, niet meer lekker in de tuin zitten en ook niet meer buiten eten! Nou ja, niks aan te doen. We gaan maar weer eens lekker bakken! Dat moet sowieso binnen, haha.
Ik heb bedacht dat ik een taartje wil maken met zo’n ‘fruit-gelly’ laagje in het midden. Dus ik heb het volgende bedacht: een no bake kwarktaartje. Op de bodem komt een koekjeslaag met lange vingers, margarine en melkchocolade ganache. Dan een laag kwarkroom, dan in het midden zo’n gellaag en daarna weer de rest van de kwark. Bovenop nog een laagje fruitgelei. Het is een vrij eenvoudig taartje, maar het bijzondere zit m in deze twee frambozen geleilagen. Ik ga je uitleggen hoe ik dat gedaan heb!

Ingrediënten
- Een ronde springvorm van 22 cm met uitneembare bodem
- Een ronde springvorm van 18 cm met uitneembare bodem
- twee vellen bakpapier om op de bodem vast te leggen
Voor de bodem:
- 175 gram lange vingers
- 100 gram boter of margarine
- 50 gram melkchocolade
- 50 ml verse slagroom
Voor de middelste gellaag:
- een doosje diepvries frambozen van circa 300 gram
- 3 1/2 blaadje gelatine
Voor de kwarklaag:
- 500 gram magere kwark
- 250 ml verse slagroom
- beetje poedersuiker
- 50 ml water
- 8 blaadjes gelatine
Voor de bovenste geleilaag:
- 250 ml frambozensap
- 2 blaadjes gelatine
- eventueel wat verse frambozen
Instructies
- Leg op de bodems van beide bakplaten een vel bakpapier. Zet dit vast met de ring van de bakvorm.
- Als je het hebt, kun je een reep acryl aan de binnenkant van de bakvorm doen. Zet eventueel vast met een klein plakbandje.
- Dan maak je eerst de middelste geleilaag: doe de gelatineblaadjes in een bakje koud water en laat ze 10 minuten weken.
- Doe de diepvriesframbozen in een steelpan en laat ze ontdooien. roer regelmatig even door. Houd je van zoet, dan kun je er twee eetlepels fijne suiker aan toevoegen. Wij hebben dat bewust niet gedaan, om de hoeveelheid suiker in dit recept wat te beperken.
- Als alles ontdooid is, zet je even de staafmixer in de frambozenmoes en maal zo alles tot een vloeibaar geheel. Lat nog even aan de kook komen en zet het vuur dan uit.
- Los de blaadjes hier één voor één in op. Roer goed, zorg dat ze goed zijn opgelost. Laat dit circaa 5 minuten afkoelen en giet het dan in het kleinste bakblik. Zet dit zeker 1,5 à 2 uur in de koelkast om op te stijven. Je zou dit ook de avond ervoor alvast kunnen maken.
- Nu maken we de koekjesbodem: maal de lange vingers fijn in een keukenmachine of met de staafmixer. Verwarm de boter in een steelpan tot het helemaal vloeibaar is.
- Doe de chocolade met de slagroom in een glazen kom en verwarm dit ‘aubainmarie’ of in de magnetron. Roer goed door, zorg dat de chocolade goed is opgelost.
- Laat de boter een heel klein beetje afkoelen en roer dan de koekkruimels er door, giet de chocolade er beetje bij beetje bij, roer alles tot een homogeen geheel.
- Schep het koekjesmengsel in de bakvorm, spreid het uit zodat je een mooie, gelijkmatige bodemlaag krijgt. Zet in de koelkast op stevig te worden.
- Als de gellaag goed stevig is, kun je beginnen aan het kwarkmengsel.
- Doe de kwark in een kom. Roer even door.
- Klop de slagroom stijf met wat poedersuiker. Roer deze beetje bij beetje door de kwark. Mag ook met de mixer op de laagste stand.
- Week de blaadjes gelatine 10 minuten in koud water.
- Meet 50 ml water af, breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat héél even staan, een halve minuut zodat het zeker niet meer kookt.
- Los dan de uitgeknepen blaadjes gelatine er één voor één in op. Roer telkens goed door. Zorg dat alle gelatine goed is opgelost.
- Laat dit mengsel ca 5 minuten afkoelen. Giet dit dan nog even door een zeef.
- Schenk dan beetje bij beetje bij het kwarkmengsel, klop telkens even voorzichtig door het kwarkmengsel. roer alles nog even goed door.
- Schenk dan een laagje van het kwarkmengsel op de koekjesbodem. Iets minder dan de helft.
- Neem dan de plak uit de bakvorm. Doe dit door de bakring los te maken. Draai dan met behulp van een plank de bodem met de gellaag om. Haal het bakpapier er af en als het goed is, kun je nu de geleilaag voorzichtig optillen en in het midden van de kwarklaag leggen. Zorg dat ie mooi in het midden komt te liggen.
- Daarna schenk je de rest van het kwarkmengsel er overheen, zodat je in ieder geval niks meer ziet van de geleilaag. Strijk de bovenkant van de kwarklaag mooi glad met een paletmes. Zorg dat dit zo plat mogelijk is, dan komt de bovenste gellaag er mooier op.
- Zet een paar uur in de koelkast om op te stijven.
- Voor de toplaag week je de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water. Dan breng je het frambozensap aan de kook. Zet het vuur uit en laat het 1 minuutje staan.
- Los de gelatineblaadjes er in op. Roer goed zodat je zeker weet dat alle gelatine goed is opgelost.
- Zeef dit en laat het een tijdje staan, ongeveer 10 minuten, zodat het kan afkoelen.
- Als het voldoende is afgekoeld, schenk je het nog vloeibare sap over de kwarklaag. Laat dit even staan. Zet dan voorzichtig in de koelkast. Laat dit een paar uur opstijven.
- Decoreer de taart dan met wat overgebleven frambozen of verse frambozen.
Ziet er goed uit toch? Laat je ons weten of jullie dit taartje ook gemaakt hebben? Vinden we leuk!
Liefs Ria
8 comments
Dit moet lukken! Leuk! (En lekker) Maar mis ik nu de afwerking … ?
Hoi Noah, er was inderdaad een stuk tekst weggevallen. Het staat er nu weer bij! Bedankt voor de tip!
En het bovenste laagje?
Staat er inmiddels bij!
Gebruik je hele of halve gelatineblaadjes, of zet er hoeveel gram bij
Eén blaadje weegt 1,7 gram. 5 1/2 blaadje is dan totaal 9,13 gram.
Waar haal je de frambozensap vandaan?
Hoi Ditske, je kunt hiervoor een sapje kopen in de supermarkt. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld. Vaak heb je van die combisapjes. Bijvoorbeeld appel-frambozensap. Of appel-peer-frambozensap. Kies anders gewoon een ander sapje, liefst een beetje helder sapje.