Dit taartje heeft een heerlijke koffiesmaak met een vleugje chocoladesmaak. Lekker smullen! Het taartje heeft twee vullinglagen, dat ziet er extra mooi uit als je een puntje aansnijdt.
Nou daar is dan ons eerste recept na een zomerstop door de omstandigheden. Het is nog steeds best warm buiten en daardoor wat minder aantrekkelijk om te bakken. Toch wil ik graag zo langzamerhand weer een beetje opstarten. Elke week een recept is waarschijnlijk toch wat te veel, maar toch doet het me ook wel goed om af en toe weer iets online te zetten. We zien wel hoe het gaat. Dit kleine taartje is in ieder geval lekker geworden. De Café noir koekjes, dat zijn van die lik koekjes, geven een heerlijke smaak aan de bodem. De twee vullinglagen zijn ook lekker, vooral de onderste waaraan ik niet alleen koffie, maar ook wat Milka chocoladepasta aan heb toegevoegd. Ook de Mokka sticks aan de zijkant zorgen voor wat extra koffiesmaak. Als je een mooi lintje hebt, dan kun je dat om de taart binden, zodat de dunnen koekjes mooi op z’n plaats blijven zitten.
Ingrediënten
Voor de bodem en de zijkant:
- 160 gram café noir koekjes
- 80 gram boter of margarine
- 50 gram Verkade mokka sticks (soort ronde wafeltjes)
Voor de eerste laag:
- 5 blaadjes gelatine
- 200 gram magere kwark
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- 175 ml slagroom
- beetje poedersuiker
- 100 ml sterke koffie
- 2 eetlepels chocoladepasta (bijv Milka chocopasta)
Voor de tweede laag:
- 4 blaadjes gelatine
- 200 gram magere kwark
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- 150 ml slagroom
- 50 ml water
Voor de decoratie:
- De rest van het pakje ronde mokka wafeltjes
- Stukje pure chocolade
Extra:
- Een springvorm met een doorsnee van 18 cm
- Een vel bakpapier om op de bodem vast te zetten
- Een beetje boter of margarine om het bakpapier in te vetten
- Een strook bakpapier of acetaatfolie om aan de binnenkant van de taart te doen
Instructies
- Leg een stuk bakpapier op dee bodem van de springvorm en klem deze vast . Knip het overtollge bakpapier aan de buitenkant er af.
- Beboter de zijkant van de bakvorm
- Neem een strook acetaatfolie of een reep bakpapier en plak deze vast aan de ingevette binnenkant van de vorm. Zet de vorm opzij.
- Maal de café noir koekjes fijn met een keukenmachine of staafmixer.
- Smelt de boter in een steelpannetje op het vuur. Laat ietsje afkoelen en voeg dan de koekkruimes toe. Roer dot tot een smeuïge massa.
- Schep dit op de bodem van de bakvorm.
- Laat dit even een kwartiertje tot een half uur stevig worden in de koelkast.
- Neem de mokkasticks, trek voorzichtig de twee lagen van elkaar. Schraap een beetje van de mokkavulling er af en doe dit in een kommetje.
- Zet de halve mokkasticks tegen de binnenkant van de vorm, dus tegen de reep acetaatfolie of bakpapier, op de koekjesbodem. Zorg dat de hele binnenkant van de vorm is bedekt met de halve koekjes.
- Maak dan de eerste laag vulling.
- Leg de gardes even in de vriezer zodat ze goed koud zijn.
- Week de gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
- Doe de kwark in een kom met de basterdsuiker en roer deze goed door.
- Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker.
- Voeg de slagroom in delen toe aan de kwark, klop telkens even door met de mixer op een lage stand.
- Voeg de vulling die je uit de koekjes hebt geschraapt toe aan het kwarkmengsel en klop er door.
- Doe de sterke koffie in een steelpan.
- Breng dit aan de kook, zet het vuur dan uit. Laat een minuutje staan.
- Los dan één voor één de gelatine er in op. roer goed door, zorg dat alle gelatine goed is opgelost.
- Laat dit ongeveer 4 minuutjes afkoelen.
- Schenk dan beetje bij beetje bij het kwarkmengsel. Klop telkens even door. Ga door tot het hele gelatine mengsel is toegevoegd.
- Voeg dan nog twee eetlepels chocoladepasta toe en klop erdoor.
- Schep deze eerste vulling laag op de koekjesbodem, zorg dat de mokka sticks goed op hun plaats blijven staan.
- Zet in de koelkast om stevig te worden.
- Voor de tweede laag: doe weer de kwark in een kom met de basterdsuiker en roer dit door.
- Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker.
- Voeg de slagroom in delen toe aan de kwark, klop telkens even door met de mixer op een lage stand.
- Breng het water in een steelpan even aan de kook, zet het vuur dan uit.Laat een minuutje staan.
- Los dan één voor één de gelatine er in op. roer goed door, zorg dat alle gelatine goed is opgelost.
- Laat dit ongeveer een paar minuutjes afkoelen.
- Schenk dan beetje bij beetje bij het kwarkmengsel. Klop telkens even door. Ga door tot het hele gelatine mengsel is toegevoegd.
- Schep deze tweede vulling op de stevig geworden eerste vullinglaag. Strijk glad met een paletmes.
- Zet weer in de koelkast en laat dit weer in een paar uur stevig worden.
- Verkruimel de rest van de Café noir koekjes.
- Snijd een stukje pure chocolade in kleine stukjes.
- Als het taartje stevig is, strooi je de kruimels in het midden op het taartje. Strooi de chocoladestukjes er overheen.
- Maak dan de rand van de springvorm los en haal voorzichtig de rand folie van het taartje af.
- Til het taartje met een groot paletmes een beetje op om zo voorzichtig over te zetten op een taartbord.
Liefs Ria & Laura