Dripcakes zijn helemaal hot op dit moment! En wij zijn er gek op! Wij hebben er inmiddels al een aantal gemaakt, namelijk de dripcake voor Pasen, een dripcake voor kerstmis én een dripcake voor de herfst! Nu gaan we aan de slag met een dripcake met verse aardbeien en chocolademousse. Jummie!
Het maken van een mooie drip is nog best lastig! De vloeibare chocolade moet op de juiste temperatuur zijn. Als het te warm is, loopt de drip veel te ver naar beneden. En als het te koud is, is je chocolade te dik en loopt het helemaal niet goed naar beneden! Dus best nog een uitdaging.
De chocolade die wij hebben gebruikt voor dit recept, werd niet zo hard als dat wij dat wilden. Daarom hebben we slagroom toegevoegd aan de chocolade, waardoor het een ganache wordt. Het nadeel hiervan is dat het wat langer duurt voor de chocolade een beetje uit hard. Dus als je de taart moet vervoeren, net als dat wij dat moesten, loop je het risico dat ie dan wat beschadigt! Voorzichtig dus!
Het leuke aan dit recept is dat er nog steeds verse Hollandse aardbeien in de winkel liggen! Aan de slag dus!
Benodigdheden:
Voor de taart:
- twee ronde bakvormen van 20 cm.
- biscuitbeslag (bijvoorbeeld die van funcakes mix voor biscuit of ons eigen basisrecept voor biscuit)
- vetvrij kartonnetje van 20 cm
Voor de vulling:
- 250 ml slagroom
- 50 gram smeltchocolade
- circa 500 gram verse aardbeien (deel voor de vulling en de mooiste aardbeien bewaren voor de afwerking)
Voor de afwerking:
- 300 gram margarine of boter
- 600 gram suikerbakkerspoeder
- twee theelepels Patidess of Funcakes citroensmaak
- 1 eetlepel melk
- paar druppels lichtroze kleurstofgel
- 150 ml aardbeienchocolade, bijvoorbeeld die van Funcakes (is roze van kleur)
- zakje minimarsmallows
- 150 ml slagroom (gebruik evt 30 à 40 ml hiervan om de aardbeienchocolade wat te verdunnen)
Aan de slag!
Je begint met het bakken van twee kleine biscuittaartjes. Dit kan met de mix voor biscuit van Funcakes, dan gebruik je voor dit recept 6 eieren, 400 gram mix en 45 ml water. Of je maakt de taartjes volgens het basisrecept. Dat vind je hier.
Bak de taartjes tegelijk in een voorverwarmde oven op circa 175 graden. Laat ze eerst 10 minuten afkoelen en stort ze vervolgens op een rooster. Laat ze dan verder afkoelen.
Snijd dan de bovenkant van het taartje, indien nodig, een beetje bij. Zodat je een mooi recht taartje hebt. Zaag dan beide taartje horizontaal doormidden. Nu heb je dus 4 gelijke plakken biscuit.
Tijd voor de vulling!
Klop de slagroom stijf. Maak eerst de kom en de gardes goed koud, door ze af te spoelen met koud water. Voeg wat poedersuiker toe aan de slagroom en zet even in de koelkast. Smelt de chocolade ‘au bain marie’, laat deze heel even staan en meng dan door de slagroom. Schep dit er voorzichtig door. Zet in de koelkast om een beetje op te stijven.
Leg de onderste plak biscuit op een vetvrij kartonnetje van 20 cm. Smeer deze plak in met een deel van de chocolademousse. Snijd een aantal aardbeien in dunne plakjes en leg deze op de chocomousselaag.
Leg hier de tweede plak biscuit op. Smeer weer in met chocomousse en leg daar weer dunnen plakjes aardbei op. Leg hier dan weer de derde biscuitlaag op en smeer hier de rest van de chocomousse op. Ook hier gaan weer plakjes aardbei op. Leg er dan de laatste plak biscuit op.
Maak de botercrème zoals aangegeven in dit basisrecept. Smeer de taart in met een laagje botercrème. Dit is de crumcoat. Zet in de koelkast om de botercrème stevig te laten worden.
Verdeel dan de rest van de botercrème in twee porties. Het ene deel maak je lichtroze met de kleurstofgel. Let op: begin altijd met één druppel, zodat je kan zien of de kleur naar wens is. Je kan je botercrème namelijk altijd donkerder maken door een druppel toe te voegen. Lichter maken is erg lastig.
Spuit dan een paar ringen roze crème om de taart en daarboven een paar ringen witte crème.
Dit strijk je glad met een schraper. Je kunt hiervoor het beste de taart op een draaitafel zetten, zodat je kunt draaien terwijl je de botercrème glad afwerkt. Nu heb je een mooie zijkant met een deel roze en een deel crème kleur. Dit geeft een heel mooi effect! Laat de taart nu weer een poosje in de koelkast uitharden.
Nu is het tijd om de aardbeienchocolade te smelten. Dit doe je ‘au bain marie’. In ons geval was de chocolade niet heel erg vloeibaar, dus hebben we toen 40 ml slagroom verwarmd in een pannetje en dit toegevoegd aan de chocolade. Roer het goed door en doe het in een spuitzak. Knip hier een puntje vanaf.
Spuit de chocolade voorzichtig langs de rand zodat er straaltjes naar beneden lopen. Ga zo de hele taart rond. Je kunt dan ook nog een extra rand op de taart aanbrengen.
Dan gaan we de bovenkant mooi opvullen met decoratie. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes. Snijd ze doormidden en leg ze in groepjes op de taart. Klop de rest van de slagroom op. Als het goed is, heb je nog wat roze botercrème over in de spuitzak. Spuit hier en daar ook nog wat ronde toefjes op de taart. Heb je nog wat aardbeien, leg er dan nog wat bij. Op het laatst strooi je er nog wat mini marshmallows overheen.
Ziet het er niet uit als een feestje op de taart?
Liefs Ria & Laura
2 comments
Het ziet er uit als een heel feestelijke taart! Hij smaakt vast erg lekker. Vandaag ga ik hem ook eens proberen. Wat mij verbaasde tijdens het lezen van de werkwijze is dat er ineens gesproken wordt over het smelten van de aardbeienchocolade. Ik kon bij de lijst van ingrediënten geen aardbeienchocolade ontdekken. Hoeveel zou ik er van moeten gebruiken? Daarnaast word mij niet duidelijk waar de slagroom die je in deze aardbeienchocolade doet vandaan gehaald moet worden. Komt -ie uit de 150 ml slagroom die je gebruikt voor de afwerking en klop je de overige 110 ml op? Of moet ik zorgen dat ik evt extra ongeklopte slagroom in huis heb? Ik snap het niet helemaal.
Hoi Annemarie, ik heb even gekeken en kwam tot de ontdekking dat ik de roze aardbeienchocolade inderdaad niet bij de ingrediënten had vermeld. Staat er nu wel bij. Mocht je hier niet aan kunnen komen, kun je natuurlijk ook witte chocolade gebruiken, eventueel kun je doe kleuren met speciale kleurstof. De 150 ml slagroom is ruim voldoende. Als je daar 40 ml van gebruikt om de chocolade te verdunnen, heb je nog voldoende over. Deze 110 ml klop je dan op met een beetje poedersuiker en daar kun je dan toefjes van spuiten. Hopelijk is het zo wat duidelijker. Succes, Ria