Het is zondag bakdag! Dus tijd voor een lekker recept! Vandaag hebben we voor jullie een recept voor citroen cakjes met glazuur, lekker fris! Klik snel verder!
Dit keer heb ik ervoor gekozen om een cake te bakken in een lage rechthoekige bakvorm. Dan krijg je dus een platte cake. Daardoor wordt de baktijd een stuk korter dan bij een gewone cake. Het voordeel is ook dat de cake minder snel te donker wordt. We doen er een eenvoudig laagje glazuur over met een frisse citroensmaak.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 300 gram zachte margarine of boter
- 300 gram fijne suiker
- geraspte schil van een citroen en/of een beetje citroensmaakstof
- 6 eieren
- 300 gram bloem
- 25 gram maizena
- 2,5 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 4 eetlepels melk
Voor het glazuur:
- 1 uitgeperste citroen
- 250 gram poedersuiker
Extra:
- rechthoekige bakblik
- stukje bakpapier voor de bodem
- bakkwastje
Instructies
- Ik heb een laag bakblik van ongeveer 39×25 cm gebruikt. Heb je een klein blik, dan moet je de hoeveelheden iets aanpassen. Leg hier een vel bakpapier in, plak een beetje vast met wat boter. Vouw het papier een beetje over de rand, zodat je de cake er later gemakkelijk er uit kan tillen.
- Vet het bakpapier een beetje in en verwarm je oven voor op 160 graden.
- Maak het deeg: klop de boter zacht met de suiker en de geraspte schil van een citroen. Klop zeker 2 minuten zodat het licht en romig wordt. Zeef de bloem met de maizena, het bakpoeder en het zout. Zeef dit tweemaal.
- Voeg telkens één voor één een ei toe aan het botermengsel. Voeg eventueel telkens ook een halve eetlepel van het bloemmengsel toe, zodat het geheel niet teveel gaat schiften.
- Als alle eieren zijn opgenomen, voeg je beetje bij beetje de rest van het bloemmengsel toe, afgewisseld met de melk. Voeg ook de citroensmaakstof toe, als je die hebt. Klop heel voorzichtig op de laagste stand door, zodat het geheel luchtig blijft. Klop niet langer dan nodig is.
- Vul de bakvorm met het deeg. Smeer gelijkmatig uit.
- Zet de vorm in de oven, bak de cake goudbruin en gaar in circa 25-30 minuten. Haal uit de oven, laat ongeveer een half uurtje afkoelen.
- Haal de cake dan voorzichtig uit het blik. Als het niet lukt door middel van het bakpapier, kun je het beste eerst een snijplank voorzichtig op de cake leggen, dan omdraaien en bakvorm er af. Dan haal je het bakpapier er voorzichtig af. Leg er weer een plankje op en draai dit nogmaals om.
- Dan ligt de cake, als het goed is, recht op de juiste snijplank.
- Als de cake helemaal goed is afgekoeld, snijd je de randen mooi bij. Dan ziet de cake er mooier uit.
- Dan maken we het glazuur: Doe de poedersuiker in een kom en pers de citroen uit, en giet het sap beetje bij beetje bij de poedersuiker. Meng erdoor met een garde. Doe er zoveel sap bij dat het een mooie, licht vloeibare glazuur wordt. Niet te dun, want dan loopt het te snel van de cake.
- Schenk de glazuur over de cake, smeer een beetje uit met een bakkwastje. zorg dat de glazuur goed en gelijkmatig verdeeld wordt.
- Laat de glazuur een beetje uitharden. Snijd de cake in mooie vierkantjes of rechthoeken.
Het is een lekker, fris cakejes geworden. Geniet ervan!
Liefs, Ria en Laura